Είσαι νέος και μεγαλώνεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη; Καλύτερα να προσανατολισθείς σε τεχνικά επαγγέλματα αλλά και σε ειδικότητες της νομικής επιστήμης.
Ζεις στην Ηπειρο; Η καλύτερη επαγγελματική επιλογή είναι η ειδίκευση στη λογιστική, στα εκπαιδευτικά επαγγέλματα, αλλά και σε διάφορες τεχνικές ειδικότητες.
Το «επαγγελματικό τοπίο» αλλάζει όμως όταν μεταφερόμαστε στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Κρήτη: Στη μεγαλόνησο οι νέοι θα πρέπει να στραφούν κυρίως προς την παραγωγή προϊόντων διατροφής, την εξειδικευμένη κτηνοτροφία αλλά και επιστημονικές ειδικότητες που έχουν σχέση με τη βιολογία και την υγεία. Ολα τα παραπάνω είναι μερικές από τις διαπιστώσεις της έρευνας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Απασχόλησης, για τα «επαγγέλματα του μέλλοντος» η οποία πραγματοποιήθηκε με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.
Πρόκειται για την πρώτη μεθοδευμένη προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας, για τη χαρτογράφηση των επαγγελμάτων ανά γεωγραφική περιφέρεια και ταυτόχρονα για την καταγραφή των τάσεων αύξησης ή μείωσης της ζήτησής τους στην τοπική αγορά εργασίας.
Η καταγραφή των ειδικοτήτων με αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας κρίθηκε απαραίτητη από το υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε αυτές τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, που υλοποιούνται στη χώρα μας με την επιδότηση των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Ο προσδιορισμός των αναγκών και η πρόβλεψη των τάσεων της αγοράς εργασίας μάς δίνει τη δυνατότητα για ορθολογικό και αποτελεσματικό σχεδιασμό των προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης» τονίζει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Χρ. Πρωτόπαπας, στην ευθύνη του οποίου περιλαμβάνονται τα επιδοτούμενα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Ωστόσο η καταγραφή των επαγγελμάτων δεν σταματάει εδώ. Η μελέτη για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας ανά περιφέρεια θα αποτελεί εφεξής μια διαρκή διαδικασία, έτσι ώστε να απεικονίζονται συνεχώς αλλαγές, που συντελούνται στις τοπικές αγορές εργασίας.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να δημιουργήσει στο Εθνικό Παρατηρητήριο Απασχόλησης, έναν σταθερό μηχανισμό καταγραφής της ζήτησης των επαγγελμάτων.
Τα φετινά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης θα καθορισθούν με βάση την πρώτη αυτή καταγραφή των επαγγελμάτων. Το συνολικό κόστος των προγραμμάτων φθάνει τα 55 δισ. δραχμές. Από αυτά το 75% καλύπτεται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και το υπόλοιπο 25% καταβάλλεται από εθνικούς πόρους.
Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν από τα πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, όσα δηλαδή πληρούν τους απαραίτητους όρους που θέτουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ελληνικό υπουργείο Εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή εκτέλεση των προγραμμάτων και να αποφευχθούν φαίνομενα καταδολίευσης των χρημάτων που συνέβησαν κατά το πρόσφατο παρελθόν και εξέθεσαν τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η έναρξη των προγραμμάτων θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν την άνοιξη του 1999. «Η κατανομή των ποσών ανά περιφέρεια και ο καθορισμός των ειδικοτήτων κατάρτισης στα προγράμματα της επόμενης διετίας θα γίνουν σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης» τονίζει η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, υπεύθυνη για τη διαχείριση κοινοτικών και άλλων πόρων.
Η έρευνα του Εθνικού Παρατηρητηρίου Απασχόλησης έχει προσαρμόσει τις προβλέψεις της, γύρω από τα δυναμικά και τα φθίνοντα επαγγέλματα, στη διετία 1998 – 1999. Ωστόσο αποτελεί την πρώτη βάση δεδομένων για τη συνέχιση των παρατηρήσεών της γύρω από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τα επόμενα χρόνια.
Κατά την έρευνα επελέγησαν εννέα μεγάλες κατηγορίες επαγγελματικών δραστηριοτήτων που την περίοδο 1993 – 1996 παρουσίασαν στο σύνολο της χώρας τις εξής αυξομειώσεις στον αριθμό των απασχολουμένων:
Περιβάλλον (12,9%), υγεία – πρόνοια (3,2%), πολιτισμός, αθλητισμός, ΜΜΕ και επικοινωνίες (1,9%), παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά επαγγέλματα (3,8%), οικονομία και διοίκηση (2,1%), πληροφορική (1%), τουρισμός και παροχή υπηρεσιών (3%), αγροτικές δραστηριότητες (-0,3%) και τεχνικές και μεταφορικές δραστηριότητες (0,1%).
Για τον εντοπισμό των δυναμικών αλλά και των φθινόντων επαγγελμάτων ανά περιφέρεια κατά τη διάρκεια της μελέτης ελήφθησαν υπόψη τα εξής:
1. Η μεταβολή του αριθμού των απασχολουμένων σε κάθε επάγγελμα την περίοδο 1993 – 1996.
2. Η μεταβολή της «βαρύτητας» ενός επαγγέλματος. Η «βαρύτητα» καθορίζεται από τον αριθμό των απασχολουμένων στο συγκεκριμένο επάγγελμα, σε σχέση με το σύνολο των απασχολουμένων σε μια γεωγραφική περιφέρεια.
3. Ο δείκτης των «παλαιών ανέργων», δηλαδή πόσοι από τους σημερινούς ανέργους έχουν εργαστεί κατά το παρελθόν στο συγκεκριμένο επάγγελμα.
Ορισμένα από τα επαγγέλματα που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι τα εξής:
Περιβάλλον. Τεχνολόγοι – τεχνικοί φυσικής και μηχανικής που έχουν σχέση με την ανακύκλωση χαρτιού, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τη διαχείριση απορριμμάτων. Τεχνολόγοι και τεχνικοί περιβάλλοντος. Τεχνικοί φυσικού αερίου.
Επαγγέλματα υγείας και πρόνοιας. Βιολόγοι και γιατροί ειδικευμένοι κυρίως σε εφαρμογές οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και νοσηλευτικής. Τεχνολόγοι βιολογικών επιστημών, βοηθοί ιατρικής, υγιεινής και δημόσιας υγείας. Χειριστές διαγνωστικού και θεραπευτικού ιατρικού εξοπλισμού. Οπτικοί. Φυσιοθεραπευτές. Ειδικοί σε θέματα διατροφής.
Επαγγέλματα πολιτισμού, αθλητισμού και μέσων μαζικής επικοινωνίας. Δημοσιογράφοι, εικονολήπτες, ηχολήπτες, χειριστές εκτυπωτικών μηχανημάτων, διακοσμητές, αθλητικό management, προπονητές.
Παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά επαγγέλματα. Εκπαιδευτές εκπαιδευτών, σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού, ειδικευμένοι στην εκπαίδευση και στήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ειδικοί στην πρόληψη, θεραπεία και στήριξη εξαρτημένων ατόμων από τοξικές ουσίες.
Επαγγέλματα οικονομίας και διοίκησης. Διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στελέχη ειδικευμένα στο marketing και στις δημόσιες σχέσεις. Μηχανοργανωμένη λογιστική. Ασφαλιστικοί σύμβουλοι και σύμβουλοι ανθρώπινων πόρων. Ειδικευμένοι στη χρηματοοικονομική και στις οικονομοτεχνικές μελέτες. Αρχιτέκτονες πολεοδόμοι και συγκοινωνιολόγοι.
Επαγγέλματα πληροφορικής. Μαθηματικοί, στατιστικολόγοι, σύμβουλοι πληροφορικής, σχεδιαστές και αναλυτές προγραμμάτων, χειριστές και πωλητές ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Τουριστικά επαγγέλματα και παροχή υπηρεσιών. Λογιστές, αναλυτές έρευνας αγοράς. Ταξιδιωτικοί συνοδοί, ξεναγοί, μάγειροι σερβιτόροι, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, προώθηση τουριστικών προϊόντων και σχεδιασμός τουριστικών πακέτων. Στελέχη ξενοδοχείων.
Αγροτικές δραστηριότητες. Θερμοκήπια, οικολογικές καλλιέργειες, τυποποίηση προϊόντων, ειδικευμένοι γεωργοκτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι μικρών εκμεταλλεύσεων. Ιχθυτρόφοι και οστρακοτρόφοι. Ειδικοί στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Καλλιεργητές κηπευτικών, ανθέων και φυτωρίων.
Τεχνικά και μεταφορικά επαγγέλματα. Τεχνολόγοι επιστημών μηχανικής. Τεχνίτες ανέγερσης και συντήρησης κτιρίων. Μηχανικοί αυτοκινήτων και γεωργικών και βιομηχανικών μηχανημάτων. Χειριστές παραγωγής προϊόντων τσιμέντου, μηχανών επεξεργασίας τροφών και ποτών. Μηχανοδηγοί. Χειριστές χωματουργικών μηχανημάτων και γερανοφόρων οχημάτων.