Πάπας – Αρχιεπίσκοπος κατά της παγκοσμιοποίησης

Πάπας - Αρχιεπίσκοπος κατά της παγκοσμιοποίησης * Ολόκληρο το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που θα αναγνωσθεί το απόγευμα της Παρασκευής στον βράχο του Αρείου Πάγου ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ «Ανδρες Αθηναίοι! Σας βλέπω ευλαβέστατους από κάθε άποψη. Πράγματι, ενώ περιδιάβαζα την πόλη σας και έβλεπα τους ιερούς σας τόπους, βρήκα ανάμεσα σε αυτούς και έναν βωμό με την επιγραφή: "Στον άγνωστο Θεό". Αυτόν λοιπόν

«Ανδρες Αθηναίοι! Σας βλέπω ευλαβέστατους από κάθε άποψη. Πράγματι, ενώ περιδιάβαζα την πόλη σας και έβλεπα τους ιερούς σας τόπους, βρήκα ανάμεσα σε αυτούς και έναν βωμό με την επιγραφή: «Στον άγνωστο Θεό». Αυτόν λοιπόν που εσείς τον λατρεύετε χωρίς να τον γνωρίζετε αυτόν εγώ τώρα σας τον κάνω γνωστό». Αυτά ήταν τα λόγια που απηύθυνε από τον Αρειο Πάγο πριν από περίπου 2.000 χρόνια ο Απόστολος των Εθνών Παύλος στους Αθηναίους. Το απόγευμα της Παρασκευής ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος από τον βράχο του Αρείου Πάγου θα απευθύνουν ένα μνημειώδες κείμενο για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόλεμοι, οι σφαγές, η φτώχεια, η παγκοσμιοποίηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το μέλλον της είναι μεταξύ των θεμάτων που για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τίθενται από ηγέτες δύο χριστιανικών εκκλησιών σε ένα κοινό ανακοινωθέν. Η Ελλαδική Εκκλησία με το πρώτο της σχέδιο ζήτησε να υπάρξουν αναφορές στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στα Βαλκάνια και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το Βατικανό από την πλευρά του απάλειψε τις αναφορές στα Βαλκάνια και στους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ το θέμα της ένταξης της Κύπρου προτίμησε να το μετατρέψει σε μια γενικότερη επισήμανση με την οποία δηλώνεται: «Καλούμαστε να συνεργασθούμε με σκοπό να ολοκληρωθεί το ταχύτερον δυνατόν η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση των χωρών οι οποίες είναι τώρα υποψήφιες ώστε όλη η Ευρώπη να καταστεί όντως Ενωμένη». Γεγονός που δεν ικανοποιεί απόλυτα την Εκκλησία της Ελλάδος αφού δεν υπάρχει ονομαστική αναφορά στην Κύπρο ενώ, όπως τονίζεται με τη διόρθωση που έγινε από το Βατικανό, εντάσσεται στις υπό ένταξη χώρες και η Τουρκία. «Το Βήμα» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το ανακοινωθέν που αναγνώστηκε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου το πρωί της Παρασκευής στη διάρκεια της οποίας ορισμένοι μητροπολίτες εξέφρασαν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό.



«Εμείς, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, στεκόμενοι ενώπιον του Ιερού Βήματος του Αρείου Πάγου, από το οποίο ο Πρωτοκορυφαίος Απόστολος Παύλος, «κλητός απόστολος αφωρισμένος εις ευαγγέλιον Θεού», δίδαξε στους Αθηναίους τον έναν και αληθινό Θεό, Πατέρα, Υιό και Αγιο Πνεύμα και τους κάλεσε στην πίστη και στη μετάνοια, δηλώνουμε:


1. Ευχαριστούμε τον Θεό για το γεγονός της συνάντησής μας στην Εδρα της Αποστολικής Εκκλησίας της Ελλάδος στο κλεινόν άστυ των Αθηνών.


2. Επαναλαμβάνουμε με ένα στόμα και μια καρδιά τον λόγο του Αποστόλου των Εθνών: «Παρακαλώ υμάς, αδελφοί, διά του ονόματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ίνα το αυτό λέγητε πάντες και μη η εν υμίν σχίσματα, ήτε δε κατηρτισμένοι εν τω αυτώ νοΐ και εν τη αυτή γνώμη». Ευχόμαστε να ισχύσει αυτό για όλη τη χριστιανοσύνη ώστε να επέλθει ειρήνη «πάσι τοις επικαλουμένοις το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εν παντί τόπω». Καταδικάζουμε κάθε προσφυγή στη βία, στον προσηλυτισμό και στον φανατισμό στο όνομα των θρησκειών. Ιδιαιτέρως επιμένουμε να χαρακτηρίζονται οι σχέσεις μεταξύ χριστιανών από εντιμότητα, σύνεση και γνώση των σχετικών θεμάτων.


3. Παρακολουθούμε ότι η σημειούμενη επιστημονική και κοινωνική εξέλιξη του ανθρώπου δεν συνοδεύεται από την περαιτέρω εμβάθυνση στο νόημα και στην αξία της ζωής, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι δώρο Θεού. Η οικονομική και τεχνική ανάπτυξη δεν είναι κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας αλλά ανήκει σε ένα μικρό κομμάτι της. Επιπλέον η βελτίωση των όρων διαβίωσης δεν έφερε και το άνοιγμα της καρδιάς στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Καλούμαστε να συνεργασθούμε σε έργα δικαιοσύνης, διακονίας του πάσχοντος ανθρώπου, υπενθυμίζοντας τον λόγο του Αποστόλου «ου γαρ εστίν η Βασιλεία του Θεού βρώσις και πόσις αλλά δικαιοσύνη και ειρήνη και χαρά εν Πνεύματι αγίω».


4. Διαπιστώνουμε εναγωνίως ότι οι πόλεμοι, οι σφαγές, τα βασανιστήρια και τα μαρτύρια αποτελούν την καθημερινή εφιαλτική πραγματικότητα για εκατομμύρια αδελφούς μας. Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, για τον σεβασμό της ζωής και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.


5. Παρακολουθούμε με προσοχή τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης με την ελπίδα ότι θα φέρει αγαθούς καρπούς. Επιθυμούμε όμως να επισημάνουμε ότι θα έχει βλαβερές συνέπειες αν δεν γίνει ό,τι θα ήταν δυνατόν να ονομασθεί «παγκοσμιοποίησις της αδελφωσύνης» εν Χριστώ, ειλικρινής και αποτελεσματική.


6. Είμαστε ευτυχείς για την επιτυχία και την προκοπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ένωση του ευρωπαϊκού κόσμου σε μια πολιτειακή οντότητα χωρίς οι λαοί να χάσουν την αυτοσυνειδησία, την εθνική παράδοση και τη θρησκευτική ταυτότητά τους υπήρξε το όραμα των πρωτεργατών της και απηχεί την οικουμενικότητα κα την καθολικότητα της Εκκλησίας. Καλούμαστε να συνεργασθούμε με σκοπό να ολοκληρωθεί το ταχύτερον δυνατόν η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση των χωρών οι οποίες είναι τώρα υποψήφιες ώστε όλη η Ευρώπη να καταστεί όντως Ενωμένη. Καλούμαστε να συνεργασθούμε στενά ώστε οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης και η χριστιανική ψυχή της να διατηρηθούν αλώβητες.


Με την κοινή αυτή δήλωση ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’, Επίσκοπος Ρώμης, και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος ευχόμαστε ο Θεός και Πατήρ ημών και ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να κατευθύνει τον δρόμο και να στηρίξει τις καρδιές του πληρώματος της Εκκλησίας Του».


Το εικοσιτετράωρο του Ιωάννη Παύλου Β’ στην Αθήνα


Πέντε μητροπολίτες, οι Ηλείας κ. Γερμανός, Αττικής κ. Παντελεήμων, Φωκίδος κ. Αθηναγόρας, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Καισαριανής κ. Δανιήλ, δύο βοηθοί επίσκοποι, οι Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και Αχαΐας κ. Αθανάσιος, ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αποστολίδης καθώς και ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός θα είναι οι εννέα από τους δέκα εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος στην τελετή που θα γίνει στον Αρειο Πάγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπεύθυνος εθιμοτυπίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο καταγόμενος από την Τήνο αρχιμανδρίτης Πατρίκιος Καλεώδης, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει λόγω φόρτου εργασίας. Ετσι ο επί χρόνια υπεύθυνος εθιμοτυπίας του πατριάρχη Αθηναγόρα καθώς και εφημέριος των Ανακτόρων της Αθήνας διέθεσε τη θέση του η οποία και θα καλυφθεί είτε από τον αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο Χαραμαντίδη, γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, είτε από τον γλωσσομαθή γραμματέα της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Συνόδου αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Σωτηριάδη.


* Στις 4 Μαΐου


Η τελετή στον Αρειο Πάγο θα ξεκινήσει με κλασική μουσική. Παρά τις διαφωνίες που υπήρχαν αρχικά, οι εκπρόσωποι των δύο εκκλησιών αποφάσισαν ένα μικρό κουαρτέτο να παίξει τις « Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι, ο οποίος έπαιζε εκκλησιαστικό όργανο σε έναν από τους ναούς της Βενετίας. Στη συνέχεια θα διαβαστεί η ομιλία του Αποστόλου Παύλου στον Αρειο Πάγο έτσι όπως αυτή φθάνει στις ημέρες μας μέσα από τις Πράξεις των Αποστόλων και αμέσως μετά ένας εκπρόσωπος από κάθε πλευρά θα αναγνώσει το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος.


Το ταξίδι του Πάπα για την Αθήνα θα ξεκινήσει στις 8.30 το πρωί ώρα Ρώμης, 9.30 το πρωί ώρα Αθηνών, στις 4 Μαΐου.


Στις 11.30 π.μ. αναμένεται να γίνει η προσγείωση του αεροπλάνου που θα μεταφέρει τον Ποντίφικα.


Στις 12.15 μ.μ. θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο.


Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πάπας θα έχει συνάντηση 20 λεπτών με τον κ. Στεφανόπουλο, 15 λεπτών με τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη και 10 λεπτών με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη.


Στις 13.30 ο Ποντίφικας θα επισκεφθεί το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο όπου θα έχει 15λεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Χριστόδουλο. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος θα απευθύνει ειδική ομιλία με την οποία θα προσφωνήσει τον Πάπα της Ρώμης και εκεί θα αναφερθεί σε όλα τα ιστορικά, θεολογικά και δογματικά ζητήματα που χωρίζουν τις δύο εκκλησίες. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η απάντηση του Ποντίφικα.


Στις 14.30 ο Πάπας θα έχει συνάντηση στην πρεσβεία του Βατικανού με τους επισκόπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.


Στις 17.45 ο Πάπας της Ρώμης θα επισκεφθεί τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Ρωμαιοκαθολικών που βρίσκεται επί της οδού Πανεπιστημίου.


Στις 18.30 θα διεξαχθεί η τελετή στον Αρειο Πάγο.


Στις 20.15 έχει οριστεί η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην πρεσβεία του Βατικανού.


Το Σάββατο 5 Μαΐου ο Πάπας θα τελέσει λειτουργία στο κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας ενώ η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί στις 11.45, οπότε και θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο των Σπάτων για τη Δαμασκό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.