Η Ημέρα της Γυναίκας, της Μητέρας, του Θεάτρου, του Περιβάλλοντος, του Χορού, των Ζώων, Κατά του Καπνίσματος: ημερομηνίες που αποφασίστηκαν από τον πολιτισμένο κόσμο για να περάσουν στη μνήμη αξίες που καλό είναι να γίνουν συνήθειες. Ημέρα της Μουσικής: καθορίστηκε στις 21 Ιουνίου, συμβολική ημερομηνία λόγω της έναρξης του καλοκαιρινού ηλιοστασίου. Από το 1982, με πρωτοβουλία του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού, ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν όλους τους δημοτικούς χώρους, τις πλατείες, τους σταθμούς, τα πάρκα παντού στη χώρα. Είναι ίσως οι μόνες συναυλίες που δεν χρειάζονται διαφημιστικές εκστρατείες για να προσελκύσουν κοινό.
Τον Ιούνιο που μας πέρασε στη Γαλλία έγιναν 10.000 μουσικές εκδηλώσεις. Από το 1985, Ευρωπαϊκό Ετος για τη Μουσική, η Γιορτή Μουσικής είχε ήδη εξαπλωθεί έξω από τη Γαλλία. Η Γιορτή Μουσικής σήμερα είναι υπόθεση 90 χωρών. Οσο για τη Γιορτή Μουσικής που θα γίνει εφέτος στην Ελλάδα, μοιάζει πολύ φιλόδοξη.
Το συντονιστικό γραφείο ΜΕΣΟ (Μουσικές Εκδηλώσεις – Συντονισμός – Οργάνωση) δουλεύει υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων για το πολιτιστικό γεγονός που ελπίζει ότι θα φέρει τους Ελληνες όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών τάξεων πιο κοντά. Στόχος είναι να ενταχθούν μεγάλες πόλεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής την επόμενη χρονιά ώστε να είναι εφικτές στο άμεσο μέλλον καλλιτεχνικές ανταλλαγές.
Επτακόσιες μουσικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για εκείνη την ημέρα στην Αθήνα. Η τελετή έναρξης θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ στο Καλλιμάρμαρο με την «Ωδή στη Χαρά» από την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έχουν κληθεί για εκείνη την κορυφαία στιγμή της βραδιάς είναι η Αγνή Μπάλτσα την οποία θα συνοδεύσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Χορωδία της ΕΡΤ, η Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου και περισσότεροι από 100 κρουστοί. Μέλη της μεγάλης παρέας της έναρξης θα είναι και καλλιτέχνες που στη συνέχεια θα παρουσιάσουν προσωπικό πρόγραμμα, όπως είναι ο Ian Anderson, που θα παίξει φλάουτο, ο Ινδός Trilok Gurtu, που θα παίξει κρουστά, και οι Deep Forest.
Αναλυτικότερα, μετά την εντυπωσιακή έναρξη, το πρόγραμμα της συναυλίας θα συνεχίσει ο Trilok Gurtu, ένας δεξιοτέχνης των κρουστών, περιζήτητος στον τζαζ και έθνικ χώρο λόγω των σημαντικών συνεργασιών του και εξαιτίας των προσωπικών δίσκων του. Τη σκυτάλη αμέσως μετά θα πάρουν οι Deep Forest, οι Βέλγοι που έγιναν δημοφιλείς παίζοντας έθνικ. Ο Ian Anderson των Τζέθρο Ταλ θα παίξει φλογέρα και θα τραγουδήσει φλερτάροντας τη ροκ και τη φολκ. Ο Anderson έχει έρθει τουλάχιστον άλλες δύο φορές στην Αθήνα και έχει ενθουσιάσει παίζοντας, τραγουδώντας αλλά και χορεύοντας. Το πρόγραμμα θα ολοκληρώσουν οι Martires Del Compas, ένα καινούργιο πολλά υποσχόμενο γκρουπ που παίζει μεσογειακή έθνικ. Την τελετή έναρξης θα μεταδώσει ζωντανά η τηλεόραση μέσω του δορυφορικού συστήματος Astra σε όλες τις διοργανώτριες χώρες, όπως άλλωστε θα κάνει και από τις άλλες ευρωπαϊκές πλατείες τη στιγμή που και εκείνες θα παρουσιάζουν με τους δικούς τους καλλιτέχνες την «Ωδή της Χαράς».
Την ίδια ώρα που στο Καλλιμάρμαρο οι ήχοι θα είναι ευρωπαϊκοί, στην πλατεία Συντάγματος θα είναι αποκλειστικά ελληνικοί. Στη μεγάλη σκηνή της πλατείας θα ανεβούν 25 συγκροτήματα. Ανάμεσά τους οι Ευοί Ευάν, το συγκρότημα Ανεμος, ο Νίκος Γρηγοριάδης με την Κατερίνα Κιρμιζή, η Βασιλική Παπαγεωργίου από τον «Βόσπορο» με το τουρκικό συγκρότημα Gundogarken και τη βραδιά θα κλείσει η Γλυκερία.
Στο Πεδίον του Αρεως οι ήχοι θα αφορούν ένα πολύ νεανικό κοινό και θα είναι χιπ-χοπ, ροκ και ποπ. Συγκροτήματα που θα υποστηρίξουν αυτά τα είδη είναι οι: Active Member, Terrox Χ Crew, Goin’ Through, Μίκρο, Monitor, Ενδελέχεια. Στην πλατεία Κοτζιά τα γκρουπ που θα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι περίπου 30. Μεταξύ αυτών η Δόμνα Σαμίου με το συγκρότημά της, ο Αγάθωνας με το δικό του και πολλά παραδοσιακά. Στο Ζάππειο μια άλλη σκηνή θα έχει στηθεί με κυρίως τζαζ και μπλουζ ήχους.
Το σκεπτικό πάνω στο οποίο έχει σχηματιστεί η ιδέα της Γιορτής της Μουσικής αφορά μουσικές όλων των ειδών παντού στην πόλη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Βάσει αυτού συγκροτήματα θα «περιοδεύσουν» την Αθήνα χαρτογραφώντας την ως εξής: μια ομάδα μουσικών θα ξεκινήσει από την Πλάκα, θα ανεβεί την Ερμού και θα καταλήξει στην πλατεία Συντάγματος. Μια άλλη θα ξεκινήσει από το Δημαρχιακό Μέγαρο για να καταλήξει στην Ομόνοια. Αλλη ομάδα μουσικών θα ξεκινήσει από το Ζάππειο, θα σταθεί στην πλατεία Κολωνακίου και θα διασχίσει παίζοντας όλη την Ακαδημίας. Παράλληλα έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Πατησίων, συγκροτήματα θα παίζουν παραδοσιακή μουσική, στη Φωκίωνος Νέγρη γκρουπ ροκ μουσικής, στο Κολωνάκι τζαζ, μπλουζ και λάτιν μουσική, στα Εξάρχεια ροκ συγκροτήματα και στην πλατεία Κουμουνδούρου παραδοσιακή ελληνική μουσική.
Το ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια ημέρα έλληνες καλλιτέχνες θα παίξουν στο Παρίσι, στη Ρώμη και στη Βαρκελώνη την ώρα που αντιστοίχως καλλιτέχνες από αυτές τις πόλεις θα βρίσκονται στην Αθήνα. Οι Ελληνες που πρόκειται να «εξαχθούν» στις 21 Ιουνίου είναι οι: Νότης Μαυρουδής, Mode Plagal, Αλέξανδρος Χατζής, Μπάντα Χάλκινων Πνευστών της Γουμένιτσας και κάποιοι άλλοι που βρίσκονται στο στάδιο της συνένωσης.
Το ΜΕΣΟ συζητεί ήδη την πιθανότητα στη Γιορτή της Μουσικής να λάβει μέρος και η Θεσσαλονίκη.