Μυστική «Επιχείρηση Ηλιούπολη» με στόχο την εξάρθρωση ­ ως τον Φεβρουάριο ­ των συμμοριών που έχουν αναστατώσει τα νότια προάστια βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή από την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από εντολές του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Για την… εξολόθρευση των εγκληματικών συμμοριών φαίνεται ότι υπάρχει προτροπή και από το γραφείο του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη προκειμένου να δημιουργηθεί αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από την Αστυνομία αλλά και άσκηση ποινικών διώξεων κατά ατόμων που φέρονται ως φυσικοί αυτουργοί στις δύο πλέον σοβαρές εγκληματικές ενέργειες: στη βομβιστική επίθεση, στις 3 Δεκεμβρίου 1999, στην κατοικία του «αρχινονού» Ι. Γιαννόπουλου στον Αγιο Δημήτριο αλλά πιθανόν και στη δολοφονία, στις 16 Νοεμβρίου 1999, του κακοποιού Ι. Σωτηρόπουλου στη Νέα Σμύρνη. Παράλληλα η Ασφάλεια Αττικής συγκεντρώνει πλήρη στοιχεία για την εμπλοκή περίπου 25 ατόμων που φέρεται ότι συμμετέχουν στη δράση των συμμοριών, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών παρουσιάζουν μεγάλες καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα. Οι αρμόδιοι παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή και τη δίκη που θα διεξαχθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στις 19 Ιανουαρίου, με κατηγορουμένους μέλη των συμμοριών της Ηλιούπολης. Σε μια υπόθεση που θεωρείται ίσως η πιο σοβαρή για την Αστυνομία τα τελευταία χρόνια…


Οι διωκτικές αρχές ενεργοποιήθηκαν μετά από πρόσφατες σφυγμομετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών, όπου η εγκληματικότητα εμφανίστηκε ως το κυριότερο πρόβλημα των πολιτών. Ετσι, ύστερα και από παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ο κ. Χρυσοχοΐδης έδωσε νέα εντολή στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να επέλθει το τελικό πλήγμα στις συμμορίες των νοτίων προαστίων. Η υπόδειξη είναι σαφής: «Τελειώστε με τις συμμορίες της Ηλιούπολης. Εξαρθρώστε τα κυκλώματα των προστατών».


Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αξιωματικοί του Τμήματος Εκβιαστών και Εγκλημάτων Κατά Ζωής για τουλάχιστον δύο από τις 11 εγκληματικές ενέργειες του «πολέμου των συμμοριών» είναι σαφή.


Υστερα από συμπληρωματική έρευνα που διεξήγαγε τις τελευταίες ημέρες η Ασφάλεια Αττικής φέρεται ότι συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία εκείνα αλλά και οι μαρτυρίες που ορίζουν ως βέβαιο δράστη της βομβιστικής επίθεσης με δεκάδες κιλά δυναμίτη ­ στις 3 Δεκεμβρίου 1999, στην οδό Λαγκαδίου 4, στον Αγιο Δημήτριο ­ τον 25χρονο Κωνσταντίνο Λούντζη. Πέρα λοιπόν από τη μαρτυρία πρώην συνεργάτη του ­ σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος» στις 4.1.2000 ­ που αναφερόταν στη μεταφορά εκρηκτικών από τον Λούντζη και τη χρησιμοποίηση του ΙΧ του για τη δολοφονική ενέργεια, τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώθηκαν νέα επιβαρυντικά στοιχεία. Μάρτυρες φέρεται να έχουν δει το συγκεκριμένο όχημα στον τόπο της επίθεσης και να παρακολούθησαν τις κινήσεις του. Και άλλα ευρήματα όμως φέρεται να «διασταυρώνουν» την εμπλοκή του συγκεκριμένου ατόμου στη βομβιστική επίθεση.


Ο Λούντζης έχει πυροβοληθεί στις 15 Δεκεμβρίου 1999 στον Αλιμο και έχει ήδη ασκηθεί εναντίον του δίωξη για κατοχή εκρηκτικών υλών. Για την εναντίον του δολοφονική απόπειρα η Αστυνομία συνέλαβε τον 30χρονο «νονό» Γ. Τσακογιάννη. Το σενάριο της Αστυνομίας φέρει τον Λούντζη να αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση εγκληματικών επιθέσεων από την ομάδα των Ν. και Θεόδωρου Γρηγοράκου εναντίον του μονίμου αντιπάλου τους τα τελευταία χρόνια Ι. Γιαννόπουλου. Στην ομάδα του τελευταίου φέρεται να είχαν ενταχθεί οι Γ. Τσακογιάννης και Ι. Σωτηρόπουλος, ο οποίος εκτελέστηκε στις 16 Νοεμβρίου 1999, έξω από το σπίτι του στη Νέα Σμύρνη. Παράλληλα στις συμμορίες συμμετείχαν και οι αδελφοί Θανάσης και Δημήτρης Μπιλλής αλλά και άλλα 20 άτομα «δορυφόροι» των δύο αντιπάλων παρατάξεων που έχουν αναστατώσει τα νότια προάστια.


Εντυπωσιάζει όμως το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, μέλη των συμμοριών, μετά από μια «επιτυχή» εγκληματική ενέργεια εναντίον των αντιπάλων ομάδων, προχωρούσαν σε… μεταμεσονύκτια γλέντια σε νυχτερινά κέντρα της περιοχής για να γιορτάσουν το γεγονός!


Η δίκη των «νονών» της νύχτας


Οι αρμόδιοι των κρατικών υπηρεσιών παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τη δίκη που θα διεξαχθεί στις 19 Ιανουαρίου 1999 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με κατηγορουμένους τους Ν. και Θεόδωρο Γρηγοράκο, τον Ιωάννη Γιαννόπουλο, τον Δημήτρη και τον Θανάση Μπιλλή αλλά και τον Γιώργο Μπαρλά. Τα άτομα αυτά, που αποτελούσαν μία ενιαία ομάδα ως το 1997, κατηγορούνται για σειρά εγκληματικών ενεργειών τον Ιανουάριο του 1996 εις βάρος του ιδιοκτήτη της καφετέριας «Posto» στην Ηλιούπολη, o οποίος είχε τολμήσει να προχωρήσει σε καταγγελίες στην Αστυνομία για τη δράση των προστατών. Στη συνέχεια αυτός ο «πυρήνας» της συμμορίας διασπάστηκε και οι πρώην συνεργάτες έγιναν αρχηγοί των δικών τους συμμοριών. Και έτσι στην περιοχή της Ηλιούπολης ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες…


Η δίκη αυτή ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, διεκόπη όμως για την ερχόμενη Τετάρτη λόγω προβλήματος υγείας ενός εκ των συνηγόρων. Στη δίκη αυτή δίνονται διαρκείς αναβολές μετά από κωλύματα που προβάλλει η πλευρά των κατηγορουμένων. Σύμφωνα όμως με εκπροσώπους των δικαστικών αρχών, η πραγματοποίηση της ακροαματικής διαδικασίας και μία πιθανή τιμωρία και φυλάκιση των εμπλεκομένων ίσως οδηγήσουν στη διάλυση των συμμοριών και στο οριστικό τέλος του πολέμου των συμμοριών.


Πάντως αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, άσχετα με την έκβαση αυτής της δίκης, έχουν καταστρώσει ένα ειδικό σχέδιο ερευνών και άμεσης επέμβασης για τη στοιχειοθέτηση της ενοχής και τη σύλληψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών των δολοφονικών επιθέσεων.