«Πατέρας» της επιστημονικής φαντασίας,
ο ρωσοαμερικανός συγγραφέας Ισαάκ Ασίμοφ αρχικά έγινε γνωστός χάρη στη στήλη που διατηρούσε επί 399 τεύχη στο περιοδικό «Magazine of Fantasy and Science Fiction» και τη συμμετοχή του στο επίσης επιστημονικής φαντασίας περιοδικό «Amazing Stories». Κυρίως όμως οφείλει τη διασημότητά του στα εκατοντάδες βιβλία που έγραψε σε σχέση με το μέλλον και τα ρομπότ. Ανάμεσα στα πιο γνωστά περιλαμβάνονται το διήγημα «Nightfall» (στα ελληνικά αποδόθηκε ως «Νύχτα» ή «Τα αιώνια σκοτάδια»), το οποίο επανειλημμένως έχει ψηφιστεί ως το καλύτερο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του αιώνα μας, η πολυβραβευμένη για την τηλεοπτική της απόδοση σειρά «Γαλαξιακή αυτοκρατορία» (τιμήθηκε με το βραβείο Hugo) και τα μυθιστορήματα «Εγώ, το ρομπότ» και «Ερχονται τα ρομπότ», τα οποία, σε αντίθεση με τη νοσηρή αντιμετώπιση των συγχρόνων του Ασίμοφ, παρουσίαζαν υπό ευνοϊκό φως τα ανθρωποειδή. Εν ολίγοις το έργο του Ασίμοφ είναι μια επιστημονικά πλήρης αλλά σε εκλαϊκευμένη γλώσσα απόδοση μιας εποχής όπου τα τεχνολογικά άλματα της ανθρωπότητας (πρώτες διαστημικές αποστολές, πτητικές μηχανές και αυτοματοποίηση) γεννούσαν αμείλικτα ερωτήματα γύρω από το Σύμπαν, το Διάστημα, την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες, αλλά και τις συνέπειες της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης.


Επισήμως ο Ισαάκ Ασίμοφ γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1920, σύμφωνα όμως με κάποιες μαρτυρίες μπορεί και να είχε γεννηθεί στις 4 Οκτωβρίου 1919. Είναι σίγουρο ότι, όποτε και αν γεννήθηκε, το μέρος ονομαζόταν Πετρούβιτσι και βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας. Επίσης βέβαιον είναι ότι στις 11 Ιανουαρίου 1923 μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη, όπου έφθασαν στις 3 Ιανουαρίου. Πέθανε στις 6 Απριλίου 1992 από κίρρωση του ήπατος και εξασθένηση της καρδιάς του. Αμφότερες οι παθήσεις επήλθαν ως συνέπειες του ιού του AIDS, από τον οποίο προσεβλήθη από μετάγγιση αίματος που του έγινε κατά τη διάρκεια τριπλού μπαϊπάς τον Δεκέμβριο του 1983.


Θεωρητικά ο Ασίμοφ φέρεται ως ο δημιουργός περισσοτέρων από 500 έργα, αυτός όμως ο αριθμός σε καμία περίπτωση δεν αποδίδει την αλήθεια. Πρώτον, διότι ως έργα του συμπεριλαμβάνονται και αρκετές συλλογές επιστημονικών διηγημάτων τα οποία ο Ασίμοφ απλώς συγκέντρωσε, αρκετά βιβλία στα οποία είχε απλώς ενεργό συμμετοχή, δύο πόστερ που είχε ζωγραφίσει, μερικά ποιήματα, κάποιες αστυνομικές περιπέτειες και αρκετά από τα παλαιότερά του έργα τα οποία ο ίδιος ξαναέγραψε σε πιο ώριμη ηλικία.