Από 1ης Ιουλίου «Το Βήμα» εγκαινίασε την παρούσα στήλη με τίτλο 25 χρόνια πριν με στόχο να θυμίσει στους παλαιοτέρους, αλλά κυρίως να παρουσιάσει στους νεοτέρους, τα γεγονότα μιας δραματικής εποχής: εφέτος τον Ιούλιο συμπληρώθηκαν 25 χρόνια, δηλαδή ένα τέταρτο αιώνα, από την κατάρρευση της απριλιανής δικτατορίας και την ανατολή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.


«Εξηφανίσθη ο Ιωαννίδης, εξορία οι πέντε στην Κέα», είναι το πρώτο θέμα του «Βήματος» της 24ης Οκτωβρίου 1974, επειδή την προηγουμένη οι εξελίξεις περί τους πραξικοπηματίες επικάλυψαν την προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων. «Συνελήφθησαν χθες τα ξημερώματα και εξορίστηκαν αμέσως στην Κέα πέντε πρωτεργάτες της 21ης Απριλίου 1967 ­ οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός, Νικόλαος Μακαρέζος, Ιωάννης Λαδάς και Μιχαήλ Ρουφογάλης ­, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ανέπτυξαν και πάλι συνωμοτική δράση. Ο απόστρατος υποστράτηγος Δημήτριος Ιωαννίδης δεν συνελήφθη, διότι ­ σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση ­ «δεν φέρεται έχων συνεργασίαν με τους άλλους εκτοπισθέντας». Σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες, ο Δ. Ιωαννίδης έχει εξαφανισθεί. Μετά την επίσημη ανακοίνωση της εκτοπίσεως, όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα ζήτησαν να δοθούν επίσημες και υπεύθυνες πληροφορίες στον Λαό για την δράση των εκτοπισθέντων και τα μέτρα που λαμβάνονται. Κυβερνητική πηγή διέψευσε χθες την νύκτα φήμες περί δήθεν κινήσεως στρατιωτικών μονάδων».


«Τιμωρία των ενόχων απαιτεί ο κ. Μαύρος», γράφει η εφημερίδα, στο θέμα για την προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων. «Η Ενωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις ανακοίνωσε επίσημα χθες ότι η κάθαρση του δημοσίου βίου της χώρας θα είναι απόλυτη και ότι οι ένοχοι της επταετίας θα τιμωρηθούν. Δεν τους καλύπτει καμμία αμνηστία και οπωσδήποτε μετά τις εκλογές θα προταθή στη Βουλή η έκδοση ειδικού ψηφίσματος που θα καταργή οποιονδήποτε νόμο είχε συντάξει η δικτατορία για αυτοαμνήστευσή της…». Τη διευκρίνιση αυτή έκανε ο αρχηγός του κόμματος κ. Γεώργιος Μαύρος, «ο οποίος τόνισε ότι «η Ενωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις έχει ανεπιφύλακτα ταχθεί υπέρ της αβασιλεύτου κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας». Επανέλαβε ότι είναι υπέρ της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Κύπρου».


«Τι έκανε ο Ιωαννίδης το βράδυ της σφαγής», είναι το δεύτερο θέμα του «Βήματος». «Απαγορεύθηκε από χθες η έξοδος εκ της χώρας των έξι πρωταγωνιστών της σφαγής του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα ο εισαγγελεύς Πλημμελειοδικών απαγόρευσε την έξοδο των Γεωργίου Παπαδοπούλου, Δημητρίου Ιωαννίδη, Μιχαήλ Ρουφογάλη, Νικολάου Ντερτιλή, Βασιλείου Μπουκλάκου και Ηλία Τσιάουρη ή Τσαπούρη. Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία κατέληξε στην απόφαση απαγορεύσεως της εξόδου γιατί υπήρχαν υπόνοιες ότι επρόκειτο να διαφύγουν στο εξωτερικό. ΑΝΤΙΘΕΤΑ δεν έχει απαγορευθή ακόμη η έξοδος των κατηγορουμένων βασανιστών. Πιστεύεται όμως ότι πρόκειται να εκδοθή σχετική διαταγή εντός των ημερών».


«Απεδόθη η ιθαγένεια στον Χαρίλαο Φλωράκη και σε 15 άλλους», γράφει η εφημερίδα στην πρώτη σελίδα της, αποδίδοντας το πνεύμα της εποχής και τις ραγδαίες πολιτικές μεταβολές. «Στον Χαρ. Φλωράκη, Γραμματέα του ΚΚΕ (εξ.), στον Κων. Λουλέ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ (εξ.), και σε δεκατέσσερα άλλα ανώτατα στελέχη της Ακρας Αριστεράς αποδόθηκαν, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ζέπου, οι ιθαγένειες που τους αφαιρέθηκαν πριν την 21.4.1967, «για αντεθνικήν δράσιν εις το εξωτερικόν». Μεταξύ αυτών είναι οι Βουτσάς Ελευθ. και Φαράκος Γρηγ.».