H «ηλικιακή πυραμίδα του σεξ»

H «ηλικιακή πυραμίδα του σεξ» Πού ωφελεί και πότε... ΘΑΝΟΣ ΑΣΚΗΤΗΣ Στον άνδρα μετά τα 40 Στον άνδρα, ο οποίος μετά τα 40 απειλείται ουσιαστικά από αρκετά νοσήματα του αγγειακού άξονα, η διατήρηση της σεξουαλικής ζωής παίζει σημαντικότατο ρόλο στη μείωση του κινδύνου μιας αγγειακής νόσου - χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι, εκτός από το σεξ, δεν θα παίρνει και μέτρα πρόληψης τέτοιων παθήσεων.

Στον άνδρα μετά τα 40





Στον άνδρα, ο οποίος μετά τα 40 απειλείται ουσιαστικά από αρκετά νοσήματα του αγγειακού άξονα, η διατήρηση της σεξουαλικής ζωής παίζει σημαντικότατο ρόλο στη μείωση του κινδύνου μιας αγγειακής νόσου – χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι, εκτός από το σεξ, δεν θα παίρνει και μέτρα πρόληψης τέτοιων παθήσεων. Αν «μεταφράσουμε», εκλαϊκεύοντάς τα, τα στοιχεία έρευνας για τον άνδρα των 40-50 χρόνων όσον αφορά την καρδιαγγειακή λειτουργία του, διαπιστώνουμε ότι η διατήρηση της σεξουαλικής επαφής πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο της αύξησης του βάρους, αυξάνει το κίνητρο για άσκηση και γυμναστική, ελέγχει καλύτερα τη διατροφική συμπεριφορά και μειώνει κατά πολύ το κάπνισμα. Αυτό σημαίνει ότι η γεμάτη σεξουαλική ζωή δημιουργεί στον άνδρα αυτής της ηλικιακής κατηγορίας ψυχική ευφορία και τον οδηγεί να προσέχει και να διεκδικεί περισσότερο την εικόνα του, βελτιώνοντας τους δείκτες της υγείας του. Αντιθέτως, ο άνδρας αυτής της ηλικίας που έχει περιορίσει κάτω από μία φορά την εβδομάδα το σεξ αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο να αυξήσει το βάρος του (η ανάγκη για ικανοποίηση μετατρέπεται σε βουλιμία), δεν ασκείται, καπνίζει από άγχος περισσότερο και νιώθει δυσθυμικά και καταθλιπτικά – κατάσταση που αφορά όλες τις εκφάνσεις της ζωής του. Αυτός ο φαύλος κύκλος έχει επίπτωση και στη σχέση του με τη σύντροφό του. Εκείνος, αντιθέτως, που διατηρεί σεξουαλικές επαφές πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα έχει ποιοτική συντροφική ζωή, εκπέμπει τρυφερότητα και είναι γοητευτικός τόσο στο οικογενειακό όσο και στο επαγγελματικό περιβάλλον του. Το επάγγελμα είναι ένας βασικός δείκτης σύνδεσης με τη σεξουαλική συμπεριφορά του άνδρα των 40-50 χρόνων. Σε αυτές τις ηλικίες η ποιότητα ζωής σε σχέση με την επαγγελματική απόδοση και τη σεξουαλική ικανοποίηση αλληλοεπηρεάζονται. H μελέτη που προανέφερα δείχνει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα επηρεάζει και επηρεάζεται θετικά από την επαγγελματική ικανοποίηση και την ψυχική πληρότητα εκείνου που νιώθει δυνατός και ελκυστικός τόσο στη δουλειά του όσο και στο κρεβάτι του.


Στον άνδρα άνω των 50





Ευεργετική είναι όμως η σεξουαλική ζωή και για τον άνδρα πάνω από τα 50, του οποίου τη ζωή αρχίζουν να απειλούν ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Το στρες της καθημερινότητας στον άνδρα της μέσης ηλικίας των 50 χρόνων και μετά παράγει πολλά σωματικά ενοχλήματα και ψυχική ένταση ως κατάθλιψη, όπου και η οργανική νόσος έρχεται να επιβαρύνει τη λειτουργικότητά του και να προκαλέσει σεξουαλική δυσλειτουργία και διαταραχή στη συμπεριφορά και γενικότερα στη ζωή του. H συνέχιση της σεξουαλικής ζωής και εδώ πράγματι λειτουργεί θεραπευτικά. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, ο πενηντάρης με «ενεργό» σεξουαλική ζωή μπορεί να προλάβει οργανικά νοσήματα σε σύγκριση με εκείνον που παραιτήθηκε από το σεξ αισθανόμενος ότι ξόφλησε και δεν λειτουργεί πλέον στον ερωτικό τομέα.


Πού ακριβώς λειτουργεί ευεργετικά το σεξ από τα 50 και μετά; Στην ελάττωση του κινδύνου να αυξηθεί απειλητικά η «πίεση» και γενικώς στον έλεγχο της υπέρτασης. Το σεξ επίσης λειτουργεί σαν προληπτική ασπίδα για τον καρκίνο του προστάτη. Ο άνδρας, εφόσον διατηρεί σταθερή σεξουαλική σύντροφο, με τη συχνή επαφή μειώνει τον κίνδυνο καρκινογένεσης. Πολλές εργασίες το υποστηρίζουν αυτό, στο πλαίσιο όμως της μονογαμικότητας – διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος φλεγμονής. H προστατίτιδα λοιπόν απειλεί τους «πολυγαμικούς».


Στον άνδρα των 65+


Αλλά και στην «τρίτη ηλικία», πάνω δηλαδή από τα 65 χρόνια ζωής του άνδρα, έχει ευεργετική επίδραση η διατήρηση της σεξουαλικής ζωής κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας άνδρας πρέπει να «ζορίζει» τον εαυτό του για να έχει συχνές σεξουαλικές επαφές ως θεραπεία. Αυτό ασφαλώς και είναι λάθος. Ο άνδρας των εξήντα πέντε «και κάτι» δεν πρέπει να αυξάνει τις επαφές του κυνηγώντας αριθμούς. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να συνδέει τη σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό του, στοχεύοντας στην ποιότητα της σχέσης τους η οποία διατηρείται καλύτερη μέσα από το σεξ, αλλά έχοντας και κίνητρο τη διατήρηση της βιολογικής του υγείας, διεκδικώντας το «παρών» στη σεξουαλική ζωή. Και κάτι πολύ σημαντικό: μην ξεχνάμε τον ψυχικό παράγοντα. Στην τρίτη ηλικία ο κίνδυνος της απομόνωσης, της εγκατάλειψης και της κατάθλιψης απειλούν τον άνδρα και τον οδηγούν σε πρόωρο μαρασμό – πολλές φορές ακόμη και στην αυτοκτονία! Αυτό δείχνει το πόσο σημαντικό είναι να διατηρεί την ψυχική του κατάσταση και τη σεξουαλική του έκφραση προσφέροντας και στον εαυτό του και στη σύντροφό του καλύτερη ποιότητα ζωής. Αξίζει να σας αναφέρω πρόσφατη εργασία που δείχνει ότι ο άνδρας που συνεχίζει τη σεξουαλική του ζωή κοιμάται καλύτερα, έχει περισσότερη διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχει πιο διαυγή σκέψη και βιολογικώς είναι πιο ακμαίος από εκείνον που αισθάνεται ότι δεν τον αφορά πια η σεξουαλική ζωή.


Στον άνδρα 75-85 ετών


Αρκετές επιστημονικές έρευνες κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη σεξουαλική ζωή και μετά τα 75-85 χρόνια, οπότε πράγματι η σεξουαλική επιθυμία υπάρχει καθώς και η στυτική λειτουργία – βεβαίως μπορεί να μην έχει την ίδια ποιότητα όπως σε νεότερες ηλικίες, αλλά διατηρείται σε μεγάλο βαθμό ικανοποιητική για σεξουαλική επαφή. Το σεξ κάνει καλό ακόμη και στον άνδρα που πέρασε καρκινική κατάσταση στον προστάτη και έχει υποστεί ολική αφαίρεσή του (προστατεκτομή). Σε αυτή την περίπτωση όπου η στυτική λειτουργία χρειάζεται βοήθεια και ενίσχυση οργανικού τύπου κάτι που σήμερα γίνεται εύκολα και αποτελεσματικά στο τομέα της ανδρολογίας. Εχει αποδειχθεί ότι ο άνδρας που προσεβλήθη από καρκίνο έχει καλύτερη πορεία και ζει περισσότερο όταν διατηρεί τη σεξουαλική του ζωή, χωρίς φυσικά υπερβολές και αντιγραφές προτύπων και αριθμών επαφών – είναι καταστροφικό να συγκρίνει τον εαυτό του με νεότερους άνδρες.


H μετεφηβική αφύπνιση





Φαίνεται όμως ότι η σεξουαλική επαφή κάνει καλό και στην πρώτη μετεφηβική ηλικία του άνδρα, που η σύναψη σχέσεων και ολοκληρωμένων σεξουαλικών επαφών, ενεργοποιεί θετικά την ψυχολογία των 20-30 χρόνων, που ο άνδρας κυριαρχείται κοινωνικά, εντάσσεται επαγγελματικά και αναζητεί συναισθηματική σχέση διεκδικώντας την ψυχική και τη σωματική του ισορροπία. Και αυτό γιατί η πρώτη δεκαετία της ενηλικίωσης είναι αρκετά ψυχοπιεστική και ευάλωτη στο να εμφανίσει σεξουαλική διαταραχή, κυρίως της στυτικής ψυχογενούς δυσλειτουργίας και της πρόωρης εκσπερμάτισης. H σχέση με μια γυναίκα που σεξουαλικά τον ικανοποιεί και ψυχικά τον ενισχύει τον δυναμώνει αρκετά και του αναπτύσσει πρωτοβουλίες και δραστηριότητες αλλά και σωματικά ευεξία ξεπερνώντας κόμπλεξ και υποχονδριάσεις με φοβίες στο σωματικό του Εγώ, που τον κατακλύζουν από την εφηβική εποχή. Κυρίως παγιδεύεται σε σκέψεις για το μέγεθος του πέους, το οποίο πολλές φορές το αισθάνεται αδύναμο και μικρό, οδηγώντας το μυαλό του σε δραματοποιήσεις και υπερβολές, αναζητώντας χειρουργικές επεμβάσεις ή τεχνικές αύξησης του μεγέθους του. Ειδικά αν είναι παχύσαρκος και χαλαρός στο κοιλιακό τοίχωμα, εισπράττει αισθητική απογοήτευση πιστεύοντας ότι το πέος είναι μικρό, ενώ εγκλωβίζεται σε αυνανιστικές εθιστικές καθηλώσεις και αμφισβητήσεις ως προς το αν είναι ικανός να κάνει έρωτα με γυναίκα και γενικώς να αρέσει και να διεκδικήσει μια σχέση. H δεκαετία αυτή που εξακολουθεί να έχει επιρροές από το γονικό περιβάλλον και δη το μητρικό, η σεξουαλική αφύπνιση και ολοκλήρωση από τα 18-20 χρόνια κάνει καλό, αυτονομεί τον νεαρό άνδρα, του δημιουργεί κλίμα αυτοπεποίθησης και του αναπτύσσει τη θετική επιθετική στάση στην κοινωνική ένταξη και αποδοχή.


Πολλά ψυχοσωματικά νοσήματα, όπως βρογχικό άσθμα, κολίτιδες, γαστρίτιδες, δερματικές αλλεργικές καταστάσεις, συστηματικές κεφαλαλγίες και αίσθημα αστάθειας, αλλά ακόμη πόνοι στο στήθος και μουδιάσματα στα άνω και κάτω άκρα, φαίνεται να υποχωρούν και να εξαλείφονται όταν ο άνδρας αποκτήσει σεξουαλική ζωή και ικανοποιητική συναισθηματική ψυχική κάλυψη. Αυτό δηλώνει το πόσο σημαντική είναι η σεξουαλική επαφή και η οργασμική κορύφωση που ο άνδρας εισπράττει με την εκσπερμάτιση. Πρέπει να αναφέρουμε τη δειλία και τη φοβία που κυριαρχούν στο μυαλό του 20χρονου – καταστάσεις που ξεπερνιούνται με τη σεξουαλική ενεργοποίηση. Ειδάλλως κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στον αυνανισμό που βιώνει στην εφηβεία και οφείλει να περιορίσει και να σταματήσει στην έναρξη της σεξουαλικής ζωής, με ψυχικά φαινόμενα χαμηλής αυτοεκτίμησης και καταθλιπτικής ή και αντιδραστικής κατάστασης που επηρεάζουν τη ζωή του, τις σπουδές του και την επαγγελματική του πορεία, οδηγώντας τον σε αντικοινωνική συμπεριφορά, εχθρότητα προς το άλλο φύλο και άρνηση ομαδοποίησης και φιλικής οριοθέτησης – ο νέος αυτός συνήθως κατηγορεί την οικογένειά του για την ψυχική του κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται διαρκώς.


Στη γυναίκα των 30-40+





H σεξουαλική όμως συμπεριφορά ευεργετεί και τη γυναίκα βελτιώνοντας τις ψυχικές εικόνες της για τον εαυτό της, το σώμα της και τη σχέση της. Πολλές εργασίες τα τελευταία χρόνια τη φέρνουν να διεκδικεί περισσότερο τη σεξουαλική της ολοκλήρωση ενώ η πιο γεμάτη σεξουαλική περίοδος είναι η δεκαετία 30-40 που εκφράζει πλήρως τις τρεις ιδιότητές της: της συντρόφου, της μάνας και της εργαζόμενης γυναίκας. H γυναίκα την οποία η σεξουαλική της ζωή την οδηγεί στη μητρότητα ολοκληρώνεται περισσότερο ψυχικά και λειτουργεί καλύτερα με τον σύντροφό της, περνώντας τις δύσκολες περιόδους της λοχείας που ο θηλασμός την καθηλώνει απολύτως στον μητρικό ρόλο και στο μωρό που παίρνει ζωή από αυτή. Στην εγκυμοσύνη το σεξ κάνει καλό και έχει αυξημένες ορμές λόγω ορμονικής αφύπνισης και μπορεί να απολαύσει τη σεξουαλική της επαφή με τον σύντροφό της, ο οποίος πολλές φορές δείχνει αμήχανος και φοβισμένος για να μη βλάψει το έμβρυο που κυοφορεί μέσα της. Είναι θετικό όμως να γνωρίζει ότι η σύντροφός του θέλει σεξ και την κάνει να νιώθει καλά και επιθυμητή από τον άνδρα που φοβάται μήπως με την αλλαγή του σώματός της την απορρίψει. Μόνο ο γυναικολόγος μπορεί για καθαρά ιατρικούς λόγους να απαγορεύσει το σεξ για να προστατεύσει το έμβρυο. Πρέπει να ξέρει όμως το ζευγάρι ότι το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνει καλό.


Την εποχή της κλιμακτηρίου


H εποχή της κλιμακτηρίου είναι άλλη μία σημαντική περίοδος-σταθμός στη γυναίκα που οι αλλαγές ψυχικές και σωματικές μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλικότητά της και να την κάνουν να νιώθει ψυχρή και απόμακρη – ιδιαιτέρως όταν ο άνδρας σύντροφος δείχνει αδιαφορία και της έχει γυρίσει την πλάτη. Πολλές φορές δυστυχώς σε αυτή την ηλικία η γυναίκα αναζητάει να κοιμάται χώρια από τον άνδρα, προφασιζόμενη ότι εκείνος ροχαλίζει, ότι διαβάζει ως αργά την εφημερίδα του ή βλέπει τηλεόραση και έτσι αλλάζει δωμάτιο και το σεξ χάνεται ανάμεσα στους δύο τοίχους. Το σεξ κατά την περίοδο της κλιμακτηρίου προκαλεί σωματική ευεξία και διατήρηση της σωματικής κατάστασης, μειώνοντας τους πόνους, την έντονη νευρικότητα αλλά και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, αφού η γυναίκα προσέχει το σώμα της για να είναι ελκυστικό, διατρέφεται πιο σωστά και γυμνάζεται τακτικά. Ακόμη είναι η ηλικία που αρέσει σε νεότερους άνδρες και εισπράττει έντονο φλερτ στα 40-50 χρόνια της, δημιουργώντας θετική διάθεση, ισχυρή αυτοπεποίθηση και ξεχνώντας τον πληκτικό και μονότονο σύζυγο, ξεχύνεται στο κυνήγι της σεξουαλικής επιβεβαίωσης και της ψυχικής πληρότητας. Αυτού του είδους το σεξ («κυνήγι της επιβεβαίωσης και της ηδονής») όμως πολλές φορές την οδηγεί στη γελοιότητα και στην κοινωνική έκθεση. Το καλύτερο σεξ το νιώθει με τον μόνιμο σύντροφό της, με τον οποίο αισθάνεται αρκετά καλά και ψυχικά γεμάτα.


Στη γυναίκα ως τα 60





Και μετά τα 50 και ως τα 60 χρόνια η γυναίκα θέλει τη σεξουαλική επαφή. Το σεξ τη διατηρεί σε καλή ψυχολογία και σωματική ευρωστία – αν και σε αυτή την ηλικία η γυναίκα δεν έχει τις ίδιες ορμές σε σύγκριση με εκείνες του συνομήλικού της άνδρα (ο κόλπος της έχει αρκετά σκληρύνει και στεγνώσει λόγω της ορμονικής σιγής, της εμμηνόπαυσης δηλαδή). Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η σεξουαλική ζωή στη γυναίκα από τα είκοσι και μετά έχει και θετική επίδραση στη καρκινοπροφύλαξη εφόσον η σεξουαλική της ζωή είναι κατά βάση μονογαμική ή κάνει χρήση προφυλακτικού ώστε μπορεί να έχει αρκετούς σεξουαλικούς συντρόφους αλλά πρέπει να μη δέχεται το ανδρικό γεννητικό όργανο (πέος) χωρίς υγιεινή και καθαριότητα. Εννοείται πάντα με προφυλακτικό εφόσον δεν πρόκειται για τον μόνιμο ερωτικό σύντροφό της.


H σεξουαλική έκφραση της γυναίκας συσχετίζεται άμεσα με την ερωτική επιθυμία της, την κατάθλιψή της και τη συναισθηματική σχέση που βιώνει με τον σύντροφό της. Πρόκειται για άλλον ένα φαύλο κύκλο. Κακή σεξουαλική ζωή, κακή σεξουαλική έκφραση, κακή ψυχική επαφή με τον σύντροφο, έλλειψη επικοινωνίας μαζί του, απουσία οργασμικής κορύφωσης, εγκλωβισμός στην προσποίηση και υποκρισία τού «δήθεν» οργασμού. Συχνά η γυναίκα προσποιείται για να αποφύγει την αγχωτική πίεση του άνδρα που την έλλειψη οργασμού της την εισπράττει απορριπτικά και πολύ καχύποπτα («δεν με θέλει», «έχει άλλον» και άλλα συναφή).


Εύκολα η γυναίκα εθίζεται στον κλειτοριδικό αυνανισμό που μαθαίνει στην εφηβική της αφύπνιση και ικανοποιείται με αυτόν τον τρόπο στην ενήλικη ζωή της όταν έχει έναν σύντροφο ή μια σχέση που δεν αισθάνεται να την καλύπτει και να την εκφράζει γενικότερα στη ζωή της.


H σεξουαλική ζωή συνυφασμένη με την ανθρώπινη ολοκλήρωση αποτελεί βασικό μέρος της ποιότητας και της συντροφικότητας στον σύγχρονο άνθρωπο, σε όλον τον κύκλο της ύπαρξής του. Σε όλες τις ηλικίες μετά την εφηβεία, η διατήρηση και η διεκδίκηση της σεξουαλικής επαφής αποτελούν πολύ θετικούς δείκτες ψυχικής και σωματικής υγείας, δημιουργώντας ασπίδα προστασίας για πολλά ψυχοσωματικά νοσήματα και στα δύο φύλα.


H σεξουαλική συμπεριφορά πρέπει να είναι συνειδητοποιημένη σε κάθε περίοδο της ζωής μας και με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να οδηγείται στην υπερβολή και στον αυτοσκοπό. Τότε δημιουργεί πολλά προβλήματα ωριμότητας και κοινωνικής έκθεσης του ατόμου που παγιδεύεται μέσα σε αυτήν. Είναι θετικό να διεκδικούμε το σεξ και να καλούμε τον σύντροφό μας ή να αναζητούμε έναν επόμενο όταν δεν έχουμε μια σχέση και να μην καταφεύγουμε σε παλινδρόμηση αυνανισμού, απομονωτισμού και παραίτησης. H σεξουαλική ζωή υπάρχει και προσφέρει θετική στάση και στα βαθιά μας γεράματα. Εφόσον η ψυχή μας το ζητάει, μπορούμε να υποστηρίξουμε βιολογικά τον εαυτό μας για να αντεπεξέλθει στη ψυχική ηδονιστική αναζήτηση.


Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα ότι το σεξ μακραίνει τη ζωή και ότι ο άνδρας και η γυναίκα που δεν παραιτούνται και διεκδικούν την ψυχική και σωματική σεξουαλική έκφραση είναι άτομα πιο συναισθηματικά, ζεστά, κυρίαρχα και μαχητικά, που αγαπούν τη ζωή, τον σύντροφό τους, το παιδί τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.