ΒΗΜΑτοδότηs

Αχ, αυτή η ανασύνταξη Κάθε καλοκαίρι η κυρία Μιλένα Αποστολάκη περνάει λίγες ημέρες στο Ρέθυμνο από όπου κατάγεται. Συμμετέχει εκεί στο ετήσιο Αναπτυξιακό Συνέδριο των Μυλοποταμιτών, όπως λέγεται, και παρακολουθεί ανελλιπώς τις δραστηριότητες του πολιτιστικού ομίλου «Μπουτάλια» της περιοχής που ανεβάζει πρωτοποριακές τριήμερες παραστάσεις. Αυτό το καλοκαίρι, με τις αναταράξεις στο ΠαΣοΚ, την εργασιοθεραπεία






Αχ, αυτή η ανασύνταξη


Κάθε καλοκαίρι η κυρία Μιλένα Αποστολάκη περνάει λίγες ημέρες στο Ρέθυμνο από όπου κατάγεται. Συμμετέχει εκεί στο ετήσιο Αναπτυξιακό Συνέδριο των Μυλοποταμιτών, όπως λέγεται, και παρακολουθεί ανελλιπώς τις δραστηριότητες του πολιτιστικού ομίλου «Μπουτάλια» της περιοχής που ανεβάζει πρωτοποριακές τριήμερες παραστάσεις. Αυτό το καλοκαίρι, με τις αναταράξεις στο ΠαΣοΚ, την εργασιοθεραπεία στη Χαριλάου Τρικούπη και τις πολύωρες συνεδριάσεις για το Πρόγραμμα και τη Χάρτα Σύγκλισης, Ρέθυμνο γιοκ. Και έπεται συνέχεια ως τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αφού οι προγραμματικές προτάσεις πρέπει να είναι έτοιμες. Δεν περνούν καλά εφέτος οι γυναίκες στο ΠαΣοΚ.


Νέες ιδέες;



Μια άλλη γυναίκα που δεν περνάει καλά στο ΠαΣοΚ αυτή την εποχή είναι η (εικονιζόμενη) κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Αφού πέρασε όλο το καλοκαίρι της σε επιτροπές στις Βρυξέλλες ή κοντά στις φονικές πυρκαΐές της Πορτογαλίας, αποφάσισε στα μέσα Αυγούστου να ασχοληθεί και με το κόμμα της. Τι το ‘θελε; H πρόθεσή της να καταθέσει προτάσεις για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του ΠαΣοΚ συνάντησε έντονες αντιδράσεις. Ειρωνικά σχόλια, εχθρικό κλίμα και οχυρωμένη αντίσταση συναντούν οι ιδέες της για το «κόμμα-σχολείο» ή για το «ψηφιακό ΠαΣοΚ». Ενας παρόμοιος εσωκομματικός πόλεμος έχει ανοίξει ήδη στη Γερμανία, όπου οι «παλαιοί» αντιδρούν λυσσαλέα στις προτάσεις του Γκέρχαρντ Σρέντερ για κατάργηση του όρου «δημοκρατικός σοσιαλισμός». Στη Γερμανία τους κεραυνούς καλοκαιριάτικα τραβάει ο Σολτς, στην Αθήνα η Αννα.


Το δίλημμα


Στη Ρηγίλλης, πάλι, έχουν τα δικά τους βάσανα. Πόσο κοινωνικές πρέπει να είναι οι εξαγγελίες μας; Αφού στο ΠαΣοΚ είναι σοσιαλιστές με φιλελεύθερο πρόσωπο, μήπως εμείς πρέπει να το παίξουμε φιλελεύθεροι με κοινωνικό πρόσωπο; Αυτά είναι τα διλήμματα και δεν είναι καθόλου ασήμαντα, αφού αύριο θα τα βρούμε μπροστά μας αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές.


Οι παροχολόγοι


Υπάρχει λοιπόν στη Ρηγίλλης η σχολή των «σκληρών» που αντιτίθεται σε κάθε παροχολογία καθώς και η σχολή των «κοινωνικά ευαίσθητων» βουλευτών που θέλουν να ανοίξουν τα ταμεία στους οικονομικά ασθενέστερους. Στη δεύτερη σχολή ανήκει ο κ. Γερ. Γιακουμάτος, ο οποίος έχει πέσει με τα μούτρα στο γράψιμο. Πρέπει ως τις 25 Αυγούστου να έχει παραδώσει πόνημα με τις προτάσεις στον Τομέα Εργασίας και Πρόνοιας όπου προΐσταται. Τι γράφει; «Καρφιά» κατά Σημίτη (φυσικά!) και Καραμανλή (περίεργο!), όπως μαθαίνω. Αρχίζει λοιπόν την εισήγησή του ως εξής: «Το ισχυρό κοινωνικό προφίλ, το κράτος πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας δεν το αναζητούμε για κατανάλωση σε κομματικά συνέδρια ή εκθέσεις ή για να αναστρέψουμε το πολιτικό κλίμα και τις εκλογές. Αλλά για όφελος και μόνον του κοινωνικού συνόλου και της κοινωνίας»... Ο κ. Σημίτης μάλλον δεν θα λάβει το πόνημα υπόψη του. Να δούμε πώς θα το πάρει ο κ. Καραμανλής.


Πήγαν για πουρνάρια


Είναι κάπως καθυστερημένο αλλά δεν χάνει την επικαιρότητά του. Εχω στα χέρια μου ένα (μάλλον θλιβερό στην όψη) πρόγραμμα, στα ελληνικά και αγγλικά, της εκδήλωσης στην Ακρόπολη των Μυκηνών τη νύχτα της 12ης Αυγούστου, με την πανσέληνο. Διοργανωτής το υπουργείο Πολιτισμού με τη συνεργασία του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων. Διαβάζω λοιπόν ότι υπάρχει Music with the Fool Moon (δηλαδή με το… Τρελό Φεγγάρι) και όχι με Full Moon, όπως γράφεται η πανσέληνος. Διαβάζω ακόμη ότι εκείνη τη βραδιά υπάρχουν 62 holly places under the moon light. Αμφιβάλλω, φυσικά, αν γίνεται λόγος για 62 αγριοπούρναρα (=holly) υπό το σεληνόφως! Μάλλον για ιερούς (=holy) τόπους θα πρόκειται, αλλά οι αγγλομαθείς (τρομάρα τους!) του υπουργείου Πολιτισμού(!) θα πρέπει να είχαν «πάει για πουρνάρια».


Τους αιφνιδίασε


Αιφνιδιάστηκαν οι διευθύνοντες τις φυλακές της Κέρκυρας, όχι ευτυχώς από κάποια απόδραση, αλλά όταν είδαν τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φίλιππο Πετσάλνικο να περνάει την πύλη χωρίς να τον περιμένουν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, που έκανε ολιγοήμερες διακοπές στο νησί, δεν έχασε την ευκαιρία να δει από κοντά τι γίνεται στις φυλακές (είναι από εκείνες που θεωρούνται υψίστης ασφαλείας και με πολλά προβλήματα), ενώ, όπως μαθαίνω, συντόμως θα ανακοινωθεί η μετατροπή τους σε μουσείο (θα ανεγερθούν καινούργιες) καθώς σε αυτές έχουν κρατηθεί κατά καιρούς επώνυμοι πολιτικοί.


Στο κυνήγι του κυνηγού


Τον πρόεδρο της ομοσπονδίας των κυνηγών έχουν πάρει στο κυνήγι, καθώς μαθαίνω, κάποιοι στη Ρηγίλλης. Πρόκειται για τον κ. N. Παπαδόδημα, ο οποίος είναι παράλληλα στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με την κρίσιμη μάλιστα αρμοδιότητα της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων. Για λογαριασμό του λοιπόν έγινε ολόκληρη ερώτηση την Πέμπτη στη Βουλή, στην οποία οι κκ. Δ. Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος και Σ. Καλογιάννης αναφέρουν πολλά και διάφορα για «χαμηλή απορροφητικότητα» του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και «πλασματική εικόνα των στοιχείων». Δεν γνωρίζω αν είναι συμπτωματικό το ότι η κατάθεση της ερώτησης συνέπεσε με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, προβλέπω όμως ότι γύρω από το θέμα αυτό θα πέσουν πολλοί πυροβολισμοί το επόμενο διάστημα.


«Κόλλησε» η τροπολογία


Κάπου ανάμεσα στα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομίας «κόλλησε» πάλι η περίφημη τροπολογία για τη Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία. Παρ’ ότι η Βουλή τροποποίησε επανειλημμένως το πρόγραμμά της προκειμένου να διευκολυνθεί το νέο σχέδιο διάσωσης του εθνικού αερομεταφορέα, τα δύο υπουργεία δεν κατάφεραν να καταθέσουν την επίμαχη τροπολογία προχθές Παρασκευή, ώστε να ψηφιστεί αυτή εντός της αρχόμενης εβδομάδας. Ως και συνεδρίαση μισής ώρας έγινε την περασμένη Πέμπτη προκειμένου να κατατεθεί εμπροθέσμως η τροπολογία και να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τα ΕΛΤΑ, το οποίο όλο και πηγαίνει πίσω εξαιτίας της εκκρεμότητας με την Ολυμπιακή. Ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρ. Βερελής πάντως διαβεβαίωνε συνεργάτη μου ότι η τροπολογία πρόκειται να κατατεθεί στις αρχές της εβδομάδας «εξάπαντος».


Οι απρόθυμοι του σήμερα και οι ειλικρινείς του χθες


Με ρυθμούς… χελώνας συνεχίζεται η αποστολή στο προεδρείο της ΚΟ του ΠαΣοΚ των εξουσιοδοτήσεων των κυβερνητικών βουλευτών για τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών τους, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης ήδη από τα μέσα Ιουλίου. Ως τώρα μόλις 21 έχουν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους. Παρά τη δημόσια παρότρυνση στην οποία προέβη την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος συνόδευσε με σχετική δήλωση την αυτοπρόσωπη παράδοση της εξουσιοδότησής του στον γραμματέα της ΚΟ κ. N. Λεβογιάννη, δεν υπήρξε ανάλογη ανταπόκριση.


Οι ιθύνοντες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αν και δεν κρύβουν το άγχος τους για την καθυστέρηση αλλά και την απροθυμία των βουλευτών – ακόμη και πολλών υπουργών -, υποστηρίζουν ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος», αφού ως καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η 15η Σεπτεμβρίου.


Σε πλήρη πάντως αντίθεση με τα τωρινά, εντυπωσιάζει η συνέπεια των πολιτικών του παρελθόντος, όπως προκύπτει μέσα από μια αναδρομή στον θεσμό του «πόθεν έσχες» που κάνει στο τελευταίο τεύχος του το περιοδικό «Βουλή και Ευρωβουλή». Το περιοδικό αναδημοσιεύει από τον Τύπο της εποχής τις δηλώσεις κατά την προ τεσσαρακονταετίας πρώτη εφαρμογή του θεσμού. Αξίζει να πάρουμε μια γεύση της εποχής – για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να διδαχθούν οι νεότεροι:


Οτότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου δήλωνε ετήσιες αποδοχές μονάχα τη βουλευτική αποζημίωση (151.738 δρχ.), τα έξοδα παραστάσεως (47.040 δρχ.) και τη σύνταξή του από το Ταμείο Νομικών «καθαρόν μετ’ αφαίρεσιν κρατήσεων δρχ. 43.021». Οσον αφορά τα ακίνητά του; Το ιστορικό σπίτι στο Καστρί μετά της εκτάσεως που το περιβάλλει, και αυτό υποθηκευμένο! Κατά τα άλλα: «Δεν κέκτημαι χρεόγραφα, δεν έχω καταθέσεις, δεν κέκτημαι μεταφορικόν τι μέσον μικράς ή μεγάλης αξίας».


OΚωνσταντίνος Καραμανλής, ευρισκόμενος τότε στο Παρίσι, δηλώνει κάτοικος Αθηνών «επί της οδού Καρνεάδου 24, διαμένων προσωρινώς εις Παρισίους μετά της συζύγου μου (6 Boulevard Maloillot)»· και αφού αναφέρει ότι δεν έχουν ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του χρεόγραφα και καταθέσεις προσθέτει: «Εκ περισσού δηλώ διά της παρούσης ότι αποδεσμεύω του απορρήτου πάντα Τράπεζαν και πάντα Οργανισμόν εν Ελλάδι ή εν τη αλλοδαπή». Από ακίνητα; Κάποια κληρονομητέα στην Πρώτη Σερρών, το κτήμα της Φιλοθέης, το οποίον «ηγοράσθη αντί του ποσού των δρχ. 365.000 και εις τιμήν υψηλοτέραν όλων των παρακειμένων οικοπέδων», και δύο οικόπεδα στον Κοκκιναρά στον συνεταιρισμό των βουλευτών.


O αρχηγός της EPE Παναγιώτης Κανελλόπουλος ενεφανίζετο ακτήμων – «ουδέν περιουσιακόν στοιχείον κέκτημαι» αναφέρει -, χωρίς καταθέσεις και χρεόγραφα, ενώ ανέγραφε στη δική του δήλωση ως και το τελευταίο αντίτυπο από τα βιβλία του που είχε πουλήσει. Προσέθετε μάλιστα ότι όταν νυμφεύθηκε το 1935 απολάμβανε τον μισθό του καθηγητή και τις αμοιβές του ως προέδρου του IKA κτλ. «Απασών των απολαυών τούτων εστερήθην, ίνα αποδοθώ εις τους πολιτικούς αγώνας».


Ακόμη και ο αρχηγός του Κόμματος των Προοδευτικών Σπύρος Μαρκεζίνης, ο οποίος θεωρούσε τον νόμο για το «πόθεν έσχες» αντισυνταγματικό, έδινε αναλυτική εικόνα για την περιουσία του και τα εισοδήματά του, ενώ δεν απέφυγε να εξομολογηθεί: «Κατά το 1963 οικονομικώς με ενίσχυσεν ο οικογενειακός φίλος μου συμβολαιογράφος κ. I. Κουτσογιαννόπουλος διά της παροχής διαδοχικώς ατόκων διευκολύνσεων συνολικού ποσού δραχμών 200.000»!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.