Τα προεδρικά… βαρίδια του Πύρρου

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ Σάββατο ο Πύρρος Δήμας βρίσκεται αντιμέτωπος με το πιο δύσκολο στοίχημα που έχει βάλει ποτέ στην καριέρα του στην άρση βαρών. Τρεις φορές χρυσός ολυμπιονίκης και μία φορά χάλκινος στο «αντίο» του στα πλατό της άρσης, το 2004 στην Αθήνα, ο Δήμας, ή απλώς ο «Πύρρος» όπως έχει πολιτογραφηθεί στη συνείδηση των ελλήνων φιλάθλων,κάθεται πλέον στον προεδρικό θώκο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών (ΕΟΑΒ). Η (μετ)εξέλιξή του από παγκόσμιο σύμβολο του αθλήματος ...

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ Σάββατο ο Πύρρος Δήμας βρίσκεται αντιμέτωπος με το πιο δύσκολο στοίχημα που έχει βάλει ποτέ στην καριέρα του στην άρση βαρών. Τρεις φορές χρυσός ολυμπιονίκης και μία φορά χάλκινος στο «αντίο» του στα πλατό της άρσης, το 2004 στην Αθήνα, ο Δήμας, ή απλώς ο «Πύρρος» όπως έχει πολιτογραφηθεί στη συνείδηση των ελλήνων φιλάθλων,κάθεται πλέον στον προεδρικό θώκο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών (ΕΟΑΒ). Η (μετ)εξέλιξή του από παγκόσμιο σύμβολο του αθλήματος και κορυφαίο σύγχρονο έλληνα αθλητή θα μπορούσε να θεωρηθεί απολύτως φυσιολογική αν (και) στην Ελλάδα υπήρχε η κουλτούρα τα ηνία των αθλητικών ομοσπονδιών να περνούν στα χέρια όσων δόξασαν το άθλημα. Η αναρρίχηση όμως του Πύρρου στην προεδρία της ΕΟΑΒ προέκυψε μέσα στο πλαίσιο των εκτάκτων συνθηκώντις οποίες προκάλεσε το σοκ από το μαζικό ντόπινγκ με την επάρατη μεθυλτριενολόνη 11 αθλητών της εθνικής ομάδας που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Σε μια στιγμή που το κάρο έχει κολλήσει στη λάσπη,ο Πύρρος ρισκάρει το στοίχημα να αναστηλώσει την ελληνική άρση βαρών και- το κυριότερο- να την αποκαταστήσει στη συνείδηση των ελλήνων φιλάθλων,που παραληρούσαν κάποτε με τις επιτυχίες της λεγόμενης ελληνικής ντριμ τιμ. Αγνοια κινδύνου ή άκρατος ιδεαλισμός και αίσθημα στράτευσης για το αγαπημένο του άθλημα; Ο,τι από τα δύο κι αν ισχύει,το σίγουρο είναι ότι ο Πύρρος στην παρθενική προεδρική θητεία του πρέπει,όχι μόνο να σηκώσει βάρη,αλλά και να περπατήσει με… βαρίδια.

Τ ο πρώτο βαρίδι για τον Πύρρο Δήμα ως πρόεδρο της ΕΟΑΒ ακούει στο όνομα «ντόπινγκ». Το σκάνδαλο που εξέθεσε την εθνική ομάδα άρσης βαρών αλλά και ολόκληρη την ομοσπονδία εκτός από ηθικές έχει και εξόχως πρακτικές διαστάσεις. Ο Πύρρος δεν καλείται μόνο να αποκαθάρει το όνομα της άρσης βαρών από το στίγμα της ντόπας, αλλά και να δημιουργήσει τους μηχανισμούς ασφαλείας ώστε το άθλημα να θωρακισθεί και οι επίδοξοι «παράνομοι» να μη βρουν κερκόπορτες για να το ξαναμολύνουν, γεγονός που θα αποτελέσει την ταφόπλακά του.

Ο ίδιος, όπως προκύπτει από τις πρώτες δηλώσεις του, επιλέγει να γυρίσει σελίδα. «Οταν μιλάμε για την επόμενη ημέρα,δεν μιλάμε για τα παλιά.Θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν,όχι την Ιστορία,αλλά τη μεμονωμένη κακιά στιγμή με το θέμα του ντόπινγκ» είπε λίγο μετά την εκλογή του, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι «δεν θα γίνω το άλλοθι κανενός» .

Ο Ιακώβου και οι διάδοχοί του
Χαρισματικός στην επικοινωνία, ο Πύρρος μπορεί να πείσει για την καθαρότητα των προθέσεών του, αλλά υπάρχουν και τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από τις παρενέργειες του σκανδάλου. Γιατί σωστά μεν επισημαίνει ότι η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, μόνο που σε αυτήν εμπλέκεται όχι μόνον ο κ. Χρήστος Ιακώβου , παρελθόν πλέον για το άθλημα, αλλά και το υπόλοιπο προπονητικό τιμ, το οποίο παραμένει ενεργό και στο οποίο έχει εναποτεθεί η τύχη της νέας εθνικής ομάδας. Ο Πύρρος λοιπόν καλείται να διαχειριστεί επικοινωνιακά και την «επόμενη ημέρα» στο θέμα του σκανδάλου ντόπινγκ, όσο και αν ο ίδιος δεν θα ήθελε να το έχει στα πόδια του. Πολύ περισσότερο που αφορά ανθρώπους με τους οποίους βρέθηκε πλάι πλάι για πολλά χρόνια, ίδρωσε στα ίδια ταπί, μοιράστηκε τις ίδιες αγωνίες και πανηγύρισε νίκες και μετάλλια. Ο Δήμας δεν κρύβει ότι «ο Ιακώβου ήταν και είναι πατέρας μου» και προσπαθεί να αποδαιμονοποιήσει τις ευθύνες του πρώην αρχιπροπονητή, που «δεν είναι ούτε δολοφόνος ούτε εγκληματίας».

Το στίγμα του ντόπινγκ δεν είναι το μοναδικό βαρίδι που κληρονόμησε ο Πύρρος. Στις εκλογές του περασμένου Σαββάτου εξελέγησαν τα ίδια πρόσωπα τα οποία βρίσκονταν στο τιμόνι της ομοσπονδίας την αποφράδα εποχή του ντόπινγκ.

Ουσιαστικά το μοναδικό νέο πρόσωπο στη διοίκηση της ΕΟΑΒ είναι ο ίδιος ο Δήμας, ο οποίος με το εκτόπισμά του και το κύρος του επέβαλε την παρουσία του, την κατέστησε απαραίτητη. Το ερώτημα όμως που μένει να απαντηθεί είναι αν η «παλιά φρουρά» θα χρησιμοποιήσει τον Δήμα για να επιβιώσει και να παρατείνει όσο δυνατόν περισσότερο την παρουσία της στα διοικητικά της ΕΟΑΒ ή αν ο Πύρρος θα μπορέσει να την υπερβεί και να φέρει νέο φρέσκο αέρα στην ομοσπονδία. Ο ίδιος ερωτηθείς για την παρουσία των ίδιων προσώπων στη διοίκηση της ομοσπονδίας προτιμά να… ντριμπλάρει απαντώντας ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών προήλθε από την ψηφοφορία των σωματείων».

Οι προκάτοχοι Σκιαδάς,Δεπούντης
Καμία αμφιβολία περί τούτου, μόνο που εδώ ακριβώς εστιάζεται το πρόβλημα, στο ότι τα σωματεία, παρ΄ όλα όσα συνέβησαν στην άρση βαρών, εξακολουθούν να ελέγχονται από τους «παραδοσιακούς» παράγοντες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι γενικός γραμματέας της ΕΟΑΒ εξελέγη ο κ. Νίκος Σκιαδάς, πρόεδρος της ομοσπονδίας την εποχή που ξέσπασε το σκάνδαλο ντόπινγκ και από τα κεντρικά πρόσωπα του δράματος. Ο κ. Σκιαδάς είχε υποχρεωθεί να πάει σε εκλογές στις αρχές του καλοκαιριού υπό το βάρος του σκανδάλου αλλά και την πίεση του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη , ο οποίος είχε ζητήσει την παραίτηση της διοίκησης της ΕΟΑΒ.

Οι έκτακτες εκείνες εκλογές ανέδειξαν στην προεδρία τον κ. Νίκο Δεπούντη, παράγοντα που θεωρήθηκε προσκείμενος στον κ. Ιωαννίδη, αλλά και με καλές σχέσεις με τον κ. Σκιαδά. Στις ίδιες εκλογές ο Πύρρος έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα διοικητικά της ΕΟΑΒ αναλαμβάνοντας τη θέση του αντιπροέδρου. Εν όψει όμως των εκλογών του Οκτωβρίου οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις έπεισαν τον κ. Δεπούντη ότι δεν είχε τύχη αν διεκδικούσε την προεδρία και έτσι δεν έθεσε υποψηφιότητα. Το παραγοντικό «κατεστημένο» της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών είχε πειστεί να υποστηρίξει τον Δήμα για τη θέση του προέδρου. Το ερώτημα είναι με ποια ανταλλάγματα…

Η «ζώνη» λιτότητας
Αυτό όμως που πονοκεφαλιάζει, αν δεν τρομάζει, τον νέο πρόεδρο της ΕΟΑΒ είναι το οικονομικό πρόβλημα της ομοσπονδίας. Το κλείσιμο της στρόφιγγας από το υφυπουργείο Αθλητισμού ήταν από τις πρώτες συνέπειες του σκανδάλου ντόπινγκ. Με την ετήσια επιχορήγηση από τη ΓΓΑ να κυμαίνεται συνήθως τα τελευταία χρόνια στα 2 εκατ. ευρώ, η ΕΟΑΒ έχει υποστεί εφέτος μια δραματική μείωση. Μέχρις στιγμής έχει εισπράξει μόνο 700.000 ευρώ, αφού μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ ο κ. Ιωαννίδης αποφάσισε να διακόψει την επιχορήγηση προς την ΕΟΑΒ. Στη συνέχεια χαλάρωσε τη… ζώνη λιτότητας και αποφάσισε να συνεισφέρει 300.000 ευρώ, ποσό με το οποίο δεν ικανοποιούνται σε καμία περίπτωση οι ανάγκες της ΕΟΑΒ. Πολύ περισσότερο που η ΕΟΑΒ έχει αναλάβει να πληρώσει και το πρόστιμο των 250.000 ευρώ προς τη Διεθνή Ομοσπονδία, προκειμένου να γλιτώσει την τιμωρία του διετούς αποκλεισμού και να αγωνισθούν έλληνες αθλητές στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου.

Ο συμβιβασμός αυτός δεν άρεσε καθόλου στον υφυπουργό Αθλητισμού, ο οποίος έσπευσε ευθύς εξαρχής να δηλώσει ότι «η ΓΓΑ δεν επιχορηγεί ομοσπονδίες για την πληρωμή προστίμων που αφορούν παραβάσεις ντόπινγκ». Ο κ. Ιωαννίδης επιμένει στην ίδια σκληρή γραμμή και σήμερα, προκαλώντας πονοκέφαλο στον Πύρρο.

Οι κκ. Λιάπης, Ιωαννίδης και ο «μαϊντανός»
Η ΠΡΩΤΗ ενέργεια του Π ύρρου Δήμα άμα τη αναλήψει των προεδρικών καθηκόντων του ήταν να ζητήσει συναντήσεις με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη και με τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη προκειμένου να τους εκθέσει την τραγική οικονομική κατάσταση της ομοσπονδίας. Ο κ. Λιάπης τον δέχθηκε αμέσως και, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε κατανόηση στα οικονομικά αιτήματα της ΕΟΑΒ, όμως το κλειδί του χρηματοκιβωτίου για τις αθλητικές ομοσπονδίες το κρατάει ο υφυπουργός Αθλητισμού, ο οποίος δεν φαίνεται να δείχνει την ίδια κατανόηση με αυτή του πολιτικού προϊσταμένου του. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Πύρρο ο κ. Ιωαννίδης του επανέλαβε την άρνησή του να συμβάλλει οικονομικά για την πληρωμή του προστίμου ενώ εμφανίστηκε πολύ «κουμπωμένος» και για την αύξηση της επιχορήγησης που ζήτησε ο νέος πρόεδρος της ΕΟΑΒ.

Με αυτά τα οικονομικά δεδομένα όμως η λειτουργία της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών καθίσταται πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Και επειδή ο τρις χρυσός ολυμπιονίκης, όπως λέει στο περιβάλλον του, δεν θέλει να γίνει πρόεδρος«μαϊντανός», η μόνη λύση που του απομένει είναι να παραιτηθεί, αν δεν υπάρξει έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας άνευ της οποίας δεν θα μπορεί να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό του. Ποιο είναι αυτό; Να φέρει στα γυμναστήρια της άρσης βαρών τα πιτσιρίκια, να ενισχύσει την ανάπτυξη του αθλήματος στην περιφέρεια, αλλά και την είσοδό του στα σχολεία και τελικά να (μπορέσει να) το ξαναστήσει κάτω από την μπάρα των επιτυχιών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.