Η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης είναι δυνατή μόνο αν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές
Εχουμε τη γνώμη ότι η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική θα πρέπει να διαβαστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους και ιδιαίτερα από παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Και τούτο διότι η έκθεση περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, εξαιρετικές προσεγγίσεις θεμάτων και προβλημάτων, λεπτές διατυπώσεις, που τα λένε όμως όλα, και εποικοδομητικές προτάσεις.
Τα παραδείγματα δεν είναι λίγα. Θα σταθούμε σε ορισμένα που έχουν επίκαιρο χαρακτήρα. Φέρ΄ ειπείν, για τον πρόσφατο νόμο 3697/2008 περί ενίσχυσης της διαφάνειας του κρατικού προϋπολογισμού αναφέρεται ότι περιλαμβάνει θετικές ρυθμίσεις αλλά προστίθεται ότι άλλες (περαίωση φορολογικών υποθέσεων και είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών) λειτουργούν απλώς ως προσωρινό αντιστάθμισμα των χρόνιων αδυναμιών του φοροεισπρακτικού μηχανισμού «και δεν είναι δυνατόν να συμβάλουν μεσοπρόθεσμα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης».
Αλλο παράδειγμα: Η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ότι «επείγει η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού» και προσθέτει χαρακτηριστικά ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έχουν γίνει ορισμένες σημαντικές θετικές παρεμβάσεις, αλλά σε σχέση με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ έχει μάλλον καθυστερήσει μια ευρεία, ολοκληρωμένη και μακρόπνοη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Και συνεχίζουμε. Η Τράπεζα της Ελλάδος στις αναφορές της στις κατευθύνσεις πολιτικής για την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη μακροχρόνια θα πρέπει να στηριχθεί αποκλειστικά στην ενίσχυση της παραγωγικότητας της εργασίας. Προσοχή όμως. Δεν προτείνει την ένταση της εργασίας, αλλά να επέλθει η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της αύξησης του κεφαλαίου ανά απασχολούμενο, της αναβάθμισης του ανθρωπίνου κεφαλαίου και της αποτελεσματικής χρήσης των παραγωγικών πόρων.
Για τη διαφθορά στη χώρα μας, η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει την εξάλειψη των συνθηκών που τη διατηρούν και επομένως πρέπει, όπως αναφέρει, να περιοριστεί η γραφειοκρατία, να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, των συστημάτων υγείας και κοινωνικής ασφάλισης και να εφαρμοστεί ένα φορολογικό σύστημα πιο απλό και πιο δίκαιο «για την απλούστευση του θεσμικού πλαισίου της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ενίσχυση των ίσων όρων ανταγωνισμού».
Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλο, το κεντρικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και ότι η ταχύτερη και σε διαρκή βάση επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης με χαμηλό πληθωρισμό είναι δυνατή μόνο αν προχωρήσουν αποφασιστικά και ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές. Προσθέτει δε ότι οι προτεραιότητες αυτές αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα λόγω των αναταράξεων στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλα τα ανωτέρω είναι αυτονόητα. Είναι όμως για όλους ή μόνο για εμάς;