Τ ην ανάληψη θεαματικών πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων εντάσσεται και ο ανασχηματισμός, ζητούν επιτακτικά από τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή κορυφαίοι υπουργοί οι οποίοι διαπιστώνουν ότι για να αλλάξει το κλίμα υπέρ της κυβέρνησης χρειάζονται γενναίες κινήσεις και δεν αρκεί απλώς και μόνο μία ομιλία ενώπιον ενός κρατικοδίαιτου ακροατηρίου στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ δεν είναι λίγα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τα οποία επισημαίνουν ότι η παρέμβαση του Πρωθυπουργού είχε επιτυχία στο κομματικό ακροατήριο, με αποτέλεσμα την αύξηση της συσπείρωσης της κομματικής βάσης, αλλά αμφιβάλλουν κατά πόσο κατάφερε να πείσει την κοινωνία. «Οι πολίτες περιμένουν από εμάς λύσεις που αφορούν τα προβλήματά τους και έχουν σχέση με την καθημερινότητά τους.Τα εσωτερικά μας προβλήματα τούς αφήνουν αδιάφορους» αναφέρει κεντρικό μέλος της κυβέρνησης.

Για τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται άμεσα ο κ. Καραμανλής έχει ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με κορυφαίους υπουργούς οι οποίοι αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού. Το μήνυμα είναι ότι η φράση του κ. Καραμανλή στην ΚΕ ότι «η εσωστρέφεια τελειώνει σήμερα» αλλάζει και γίνεται «οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σήμερα» (σ.σ.: σε σύντομο χρονικό διάστημα). Η κυρίαρχη άποψη που επικρατεί είναι ότι αν ο κ. Καραμανλής δεν προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες κινήσεις η κατάσταση σε μικρό διάστημα θα είναι μη αναστρέψιμη. Η πιο βασική κίνηση που πρέπει να γίνει, όπως αναφέρουν, είναι ανασχηματισμός και αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο των επαφών του ο κ. Καραμανλής συζήτησε εφ΄ όλης της ύλης επί μιάμιση ώρα χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη η οποία επεσήμανε στον Πρωθυπουργό τις απόψεις της. «Δεν πιστεύω ότι είναι η ώρα του εύκολου εντυπωσιασμού και των προσωπικών πολιτικών» τόνισε με νόημα η κυρία Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό και συμπλήρωσε: «Ο ελληνικός λαός έχει προβλήματα και η κυβέρνηση έχει μια εντολή:να δουλέψει και να τα λύσει.Και αυτό θα κάνουμε.Δουλειά θέλει τώρα, πολλή δουλειά». Ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει σήμερα τις επαφές του και θα συναντηθεί πριν από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιά ο οποίος ζητεί αλλαγή στρατηγικής.

«Με ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω μοιάζει η τακτική του κ.Καραμανλή» λέει υπουργός ο οποίος αναφέρεται στην κίνηση του Πρωθυπουργού να επιλέξει τη ρήξη με το κόμμα και να κερδίσει ταυτόχρονα πολιτικό χρόνο. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα τον αξιοποιήσει και ποιες είναι οι κινήσεις οι οποίες θα αλλάξουν το κλίμα. Η ομιλία του κ. Καραμανλή απογοήτευσε πολλά στελέχη εντός και εκτός της κυβέρνησης τα οποία φοβούνται ότι αν δεν γίνουν γρήγορα οι αναγκαίες κινήσεις θα επιστρέψουν στη ΝΔ η μελαγχολία και η ηττοπάθεια. Υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη αντιμετωπίζουν με φόβο τις εξελίξεις και έχουν ερωτηματικά κατά πόσο μπορεί να ανατραπούν τα εις βάρος της κυβέρνησης δεδομένα. Καρφιά Αβραμόπουλου
Σαφείς αποστάσεις κράτησε χθες βράδυ ο υπουργός Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλος σε μια σειρά ζητημάτων με κυρίαρχα την οικονομική πολιτική και την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Υστερα από μια περίοδο σιωπής ο κ. Αβραμόπουλος με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του Μega ζήτησε στροφή της κυβέρνησης προς μια πιο κοινωνική πολιτική με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. « Περνάει δύσκολα η ελληνική κοινωνία » είπε και ανέφερε ότι το αρνητικό κλίμα κατά της κυβέρνησης ενίσχυσε η διαρροή για τα τεκμήρια διαβίωσης. Παράλληλα άσκησε κριτική για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν ευθύνες οι οποίες πρέπει να αποδοθούν.