Μπορεί να αλλάξει;

Τώρα που καταλάγιασαν τα πράγματα και με τη βοήθεια των πρώτων δημοσκοπήσεων μετά την παρέμβασηΚαραμανλή στην ΚΕ της ΝΔ, μπορούμε να δούμε πιο ψύχραιμα την κατάσταση. Συμπέρασμα πρώτο. Ο Καραμανλής υπέστη προσωπικά μεγάλο πλήγμα από το ναυάγιο της ΔΕΘ. Για πρώτη φορά από το 2004 αμφισβητείται η εικόνα του πανίσχυρου πολιτικού και φαίνεται να έχει απολέσει τα ευρύτερα ερείσματα που τόσα χρόνια έχει οικοδομήσει στην κοινωνία. Συμπέρασμα δεύτερο. Η βλάβη, προς το παρόν, δεν μοιάζει να είναι ανήκεστος.

Τώρα που καταλάγιασαν τα πράγματα και με τη βοήθεια των πρώτων δημοσκοπήσεων μετά την παρέμβασηΚαραμανλή στην ΚΕ της ΝΔ, μπορούμε να δούμε πιο ψύχραιμα την κατάσταση.

Συμπέρασμα πρώτο. Ο Καραμανλής υπέστη προσωπικά μεγάλο πλήγμα από το ναυάγιο της ΔΕΘ. Για πρώτη φορά από το 2004 αμφισβητείται η εικόνα του πανίσχυρου πολιτικού και φαίνεται να έχει απολέσει τα ευρύτερα ερείσματα που τόσα χρόνια έχει οικοδομήσει στην κοινωνία.

Συμπέρασμα δεύτερο. Η βλάβη, προς το παρόν, δεν μοιάζει να είναι ανήκεστος. Το γεγονός ότι οι φωνές που έβαλε στην ΚΕ ήταν αρκετές για να μαζέψει λίγο το μαγαζί και να σουλουπώσει την εικόνα του αποδεικνύουν ότι διαθέτει ακόμη αντοχές εντός και εκτός ΝΔ.

Συμπέρασμα τρίτο. Η ανόρθωση του ΠαΣοΚ αποδίδεται ως τώρα πολύ περισσότερο στα λάθη του Καραμανλή και της κυβέρνησης παρά στη δική του απόδοση.

Συμπέρασμα τέταρτο. Η γενική εικόνα παραμένει εξαιρετικά συγκεχυμένη και μόνο ένας προφήτης θα μπορούσε να διαγνώσει ποιος θα πάρει τελικά το πάνω χέρι. Το μόνο βέβαιο, δηλαδή, από όλη αυτή τη φασαρία είναι ότι η πολιτική ζωή απέκτησε μιαν αιφνίδια ρευστότητα και ότι οι βεβαιότητες του πρόσφατου παρελθόντος θα πρέπει να σταλούν στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας».

Από μια άποψη, ευτυχώς! Ηταν κατάντια για τον τόπο να πορεύεται ανεμπόδιστη μια κακή κυβέρνηση, με μοναδικό επιχείρημα ότι έχει απέναντί της μια αδύναμη αντιπολίτευση. Και ήταν θλιβερό να χειροκροτείται ένας κακός Πρωθυπουργός μόνο και μόνο επειδή απέναντί του έχει έναν υποδεέστερο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ηταν επιτέλους καιρός να πάψει αυτή η προς τα κάτω συμπίεση του πολιτικού ανταγωνισμού και να διαγκωνιστούν όλοι όχι για το λιγότερο κακό αλλά για το καλύτερο.

Βεβαίως ο Πρωθυπουργός και η παράταξή του δείχνουν να έχουν αντοχές. Αλλά η εποχή της απόλυτης αυτοδυναμίας τελείωσε. Και για τον Πρωθυπουργό αλλά (κυρίως) και για μερικούς από τους ισχυρότερους υπουργούς του. Η διακυβέρνηση της ΝΔ αμφισβητείται πλέον ανοιχτά, οι πολίτες βλέπουν όσα εμείς βλέπαμε τόσα χρόνια και είναι προφανές ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκεται μπροστά σε ένα πιεστικό δίλημμα: ή θα αλλάξει ή θα πέσει.

Μπορεί να αλλάξει; Οπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο Καραμανλής κέρδισε χρόνο. Το ζήτημα είναι αν ξέρει να τον εκμεταλλευθεί. Αν μπορεί, δηλαδή, να κυβερνήσει διαφορετικά και με διαφορετικούς. Προφανώς, δεν διαθέτω την απάντηση. Αλλά θα εκπλαγώ πολύ αν το καταφέρει.

jpretenteris@dolnet.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.