Η οικονομική κρίση συνδέεται με τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά κυρίως με εσωτερικές αδυναμίες. Ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού, η ασυδοσία στην αγορά και η κάμψη των ρυθμών ανάπτυξης αναδεικνύουν τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί τη χώρα η σημερινή κυβέρνηση.
Η προοδευτική παράταξη πρέπει να προτείνει εναλλακτική λύση. Η αξιοπιστία της συναρτάται όχι μόνο με τη συνοχή των μέτρων αλλά και με την ικανότητα αποτελεσματικής υλοποίησης. Οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ της περασμένης δεκαετίας έδωσαν εξετάσεις στην οικονομία, σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, και πέτυχαν. Ο Γ. Παπανδρέου είπε στη ΔΕΘ: «Πήραμε τον πληθωρισμό από το 14% και τον κατεβάσαμε στο 3%. Κατεβάσαμε το επιτόκιο από το 30% στα επίπεδα της ευρωζώνης και παράλληλα αυξήσαμε τις κοινωνικές δα πάνες». Η ένταξη στην ΟΝΕ οδήγησε στον τριπλασιασμό του ρυθμού ανάπτυξης, από 1,5% στο 4%, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής.
Μετά την ένταξη, η προσπάθεια έπρεπε να στραφεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας- με τη μετάβαση στην οικονομία της γνώσης μέσα από επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες- και στην αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, ώστε να διαχυθούν τα οφέλη της ανάπτυξης στις αδύναμες ομάδες.
Αντίθετα, η ΝΔ επέλεξε τη δυσφήμηση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ στα ουσιαστικά ζητήματα υπήρξε στασιμότητα ή οπισθοδρόμηση. Η φοροδιαφυγή και η σπατάλη στο Δημόσιο διογκώθηκαν. Αναποτελεσματικότητα και διαφθορά χαρακτηρίζουν ολοένα περισσότερο τη λειτουργία της διοίκησης και των θεσμών. Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων τα αποτελέσματα είναι από πενιχρά, όπως στο Ασφαλιστικό, έως ανύπαρκτα, όπως στα πανεπιστήμια.
Η πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ περιέχει πολλά θετικά στοιχεία, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογίας. Οι παροχές οι οποίες εξήγγειλε είναι αυτονόητες για ένα σοσιαλιστικό κόμμα. Ωστόσο, η χρηματοδότησή τους δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηριχθεί σε νέους φόρους. Πέρα από την περιστολή της σπατάλης και τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών, οι πόροι θα προέλθουν κυρίως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Η προσπάθεια πρέπει να στραφεί στην ανασυγκρότηση του κατεστραμμένου ελεγκτικού μηχανισμού και στην ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων.
Η επιτάχυνση της ανάπτυξης προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, ώστε να αναβαθμιστεί το ανθρώπινο δυναμικό και στο διοικητικό περιβάλλον, ώστε να γίνει περισσότερο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, με περιορισμό της γραφειοκρατίας, καταπολέμηση της διαφθοράς, εκσυγχρονισμό των δομών και αξιοκρατία.
Η αξιοπιστία της πρότασης διακυβέρνησης της προοδευτικής παράταξης θα κριθεί από την αντίληψη των πολιτών σχετικά με την ικανότητα αποτελεσματικής υλοποίησης. Η ανάδειξη αυτής της ικανότητας αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για το ΠαΣοΚ σήμερα.
Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου είναι πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ.
Οικονομία και αξιοπιστία
Η οικονομική κρίση συνδέεται με τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά κυρίως με εσωτερικές αδυναμίες. Ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού, η ασυδοσία στην αγορά και η κάμψη των ρυθμών ανάπτυξης αναδεικνύουν τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί τη χώρα η σημερινή κυβέρνηση. Η προοδευτική παράταξη πρέπει να προτείνει εναλλακτική λύση. Η αξιοπιστία της συναρτάται όχι μόνο με τη συνοχή των μέτρων αλλά και με την ικανότητα αποτελεσματικής υλοποίησης. Οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ της περασμένης δεκαετίας έδωσαν εξετάσεις στην οικονομία, σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, και πέτυχαν.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.