Οι δορυφόροι «είδαν» ποιος επιτέθηκε πρώτος

Η γαλλική προεδρία και προσωπικά ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είναι ενήμεροι ότι οι συμμαχικοί δορυφόροι κατέγραψαν τα εξής: η Γεωργία είχε συγκεντρώσει περί τις 12.000 άνδρες στα σύνορα της Νότιας Οσετίας νωρίς το πρωί της 7ης Αυγούστου. Τουλάχιστον 75 τανκς και οχήματα μεταφοράς πεζικού- το ένα τρίτο του γεωργιανού πολεμικού οπλοστασίου- είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Γκόρι. Το σχέδιο του Σαακασβίλι, κατά τους ευρωπαίους στρατιωτικούς αναλυτές, ήταν να προωθήσει αυτές τις δυνάμεις προς το τούνελ Ρόκι με ένα αστραπιαίο πλήγμα και να κλείσει το κενό ανάμεσα στις βόρειες και στις νότιες περιοχές του Καυκάσου αποκόπτοντας έτσι τη Νότια Οσετία από τη Ρωσία. Στις 10.35 τη νύχτα της 7ης Αυγούστου οι γεωργιανές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν το Τσχινβάλι. Χρησιμοποίησαν 27 εκτοξευτές πυραύλων και πυροβόλα 152 χιλιοστών, καθώς και βόμβες διασποράς. Ακολούθως εξαπέλυσαν επίθεση με τρεις ταξιαρχίες.

Το ΝΑΤΟ γνωρίζει τις αντιδράσεις των Ρώσων – τις κατέγραψαν οι υπηρεσίες πληροφοριών του. Οι Ρώσοι αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση των Γεωργιανών. Εστειλαν αμέσως επείγοντα σήματα για βοήθεια αλλά η 58η Ρωσική Στρατιά, τμήμα της οποίας σταθμεύει στη Βόρεια Οσετία, δεν ήταν έτοιμη για τη σύγκρουση εκείνη τη στιγμή, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις της ηγεσίας της. Οι ρωσικές δυνάμεις στη Βόρεια Οσετία άρχισαν να κινούνται προς Νότον μέσω του τούνελ Ρόκι μόλις κατά τις 11 το πρωί της 8ης Αυγούστου. Στρατιωτικές συμμαχικές πηγές, περιλαμβανομένων γερμανικών και γαλλικών πηγών, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, «όπως μαρτυρούν τα γεγονότα, η Μόσχα δεν έδρασε επιθετικά αλλά απλώς αντέδρασε».

Είναι ενδιαφέρον- και αποκαλυπτικό συγχρόνως- ότι η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο αντιδρούν στη σύσταση διεθνούς επιτροπής για τον καταμερισμό ευθυνών. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι «θα διαιωνίσουν το χάος και την εχθρότητα» οι έρευνες μιας τέτοιας επιτροπής και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ προβάλλει ως επιχείρημα ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για το ποια πρόσωπα και ποιοι οργανισμοί θα αναλάβουν την έρευνα- το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ, η ΕΕ ή κάποιοι δικαστές και πανεπιστημιακοί; Σημειώνεται ότι η Τιφλίδα δεν καθόρισε τη στάση της, ενώ η Μόσχα δέχθηκε κατ΄ αρχάς τη σχετική έρευνα εκφράζοντας ταυτόχρονα αμφιβολίες «αν η ΕΕ θα βρει το κουράγιο να πάρει θέση αντίθετη της Αμερικής». Η Γεωργία προτιμά απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για τα Εγκλήματα Πολέμου στο οποίο προσέφυγε εναντίον της Ρωσίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.