«Μεγάλη ζωή» έκαναν τα τελευταία χρόνια πολλά από τα στελέχη των επενδυτικών τραπεζών της Γουόλ Στριτ καθώς το «φούσκωμα» του κλάδου της επενδυτικής τραπεζικής απέφερε μεγάλα κέρδη σε τράπεζες όπως η Lehman Βrothers. Ωστόσο το 2008 ήταν μια δύσκολη χρονιά. Από τους πέντε βασικούς ανταγωνιστές ο ένας χρεοκόπησε (Lehman Βrothers) και οι άλλοι δύο πουλήθηκαν σε εμπορικές τράπεζες. Απέμειναν η Goldman Sachs και η Μorgan Stanley, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι απολύσεις στο συγκεκριμένο τμήμα της αμερικανικής τραπεζικής αγοράς θα ξεπεράσουν τις 200.000 ως το τέλος του έτους.
Η κρίση του κλάδου δεν αφορά μόνο τα κορυφαία στελέχη, που είδαν τα μπόνους τους να ψαλιδίζονται (προτού… δουν την πόρτα της εξόδου), αλλά και τα χιλιάδες μεσαία στελέχη που βρέθηκαν στην ανεργία. Πολλοί από αυτούς, πέρα από τους μισθούς τους, αμείβονταν και με stock options. Με βάση την τιμή των μετοχών που είχαν στα χέρια τους πριν από το ξέσπασμα της κρίσης ήταν- θεωρητικώς- εκατομμυριούχοι και επομένως φερέγγυοι υποψήφιοι δανειολήπτες από τις εμπορικές τράπεζες. Τώρα αναζητούν τα εισοδήματα για την αποπληρωμή των δανείων που τους εξασφάλισαν έναν πολυτελή τρόπο ζωής, με πανάκριβες κατοικίες, σπορ αυτοκίνητα και σκάφη.
Με αφορμή τη χρεοκοπία της Lehman οι «Τimes» του Λονδίνου αναφέρονται στις επιπτώσεις της κρίσης για τις οικογένειες των ακριβοπληρωμένων στελεχών που εργάζονταν στο Σίτι του Λονδίνου. Εκτός από τη δραστική περικοπή των οικογενειακών εσόδων, το οικογενειακό περιβάλλον των απολυμένων στελεχών θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τις ενδεχόμενες ψυχολογικές συνέπειες. Η κατάθλιψη, ο αλκοολισμός και οι τάσεις αυτοκτονίας είναι ορισμένες από τις επιπτώσεις της αιφνίδιας αλλαγής στον τρόπο ζωής που επιφέρει η απόλυση ενός υψηλά αμειβόμενου στελέχους που έχει συνηθίσει να εργάζεται 18 ώρες την ημέρα και ξαφνικά βρίσκεται στο σπίτι και χωρίς δουλειά. Ο υποστηρικτικός ρόλος των συζύγων που δεν εργάζονται αλλά ασχολούνται κυρίως με τη διαχείριση του σπιτιού είναι κρίσιμος καθώς το βάρος που πέφτει ξαφνικά στις πλάτες τους είναι διπλό: από τη μία η προσαρμογή του οικογενειακού τρόπου ζωής στα νέα δεδομένα και από την άλλη η στήριξη του συζύγου τους.
Γύρω από τις οικογένειες που έπαψαν ξαφνικά να διάγουν «τρυφηλό βίο» κινείται ένα σύνολο «υποστηρικτικών» ειδικοτήτων. Σοφέρ, προσωπικοί γυμναστές αλλά και εταιρείες που αναλαμβάνουν να βγάζουν βόλτα τα σκυλιά των πλουσίων οικογενειών στους δρόμους της πόλης αισθάνονται ήδη την αλλαγή.
Νοικοκυρές σε απόγνωση
«Μεγάλη ζωή» έκαναν τα τελευταία χρόνια πολλά από τα στελέχη των επενδυτικών τραπεζών της Γουόλ Στριτ καθώς το «φούσκωμα» του κλάδου της επενδυτικής τραπεζικής απέφερε μεγάλα κέρδη σε τράπεζες όπως η Lehman Βrothers. Ωστόσο το 2008 ήταν μια δύσκολη χρονιά. Από τους πέντε βασικούς ανταγωνιστές ο ένας χρεοκόπησε (Lehman Βrothers) και οι άλλοι δύο πουλήθηκαν σε εμπορικές τράπεζες. Απέμειναν η Goldman Sachs και η Μorgan Stanley, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι απολύσεις στο συγκεκριμένο τμήμα της αμερικανικής τραπεζικής αγοράς θα ξεπεράσουν τις 200.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.