Αυτόματοι φόροι για 2.000.000 μικρομεσαίους

«Αφεση φορολογικών αμαρτιών» δίνει η κυβέρνηση σε περίπου δύο εκατομμύρια μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στις χρήσεις 2000-2006, αρκεί να μπουν στην περαίωση και να κλείσουν αυτόματα τα βιβλία τους. Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση φορολογεί το αφορολόγητο των ιδίων προσώπων, ελευθέρων επαγγελματιών και μικρών ατομικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για αντιφατικές κινήσεις οι οποίες όμως έχουν κοινό στόχο την με κάθε μέσο είσπραξη εσόδων προκειμένου να κλείσει η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, η οποία εγκυμονεί τον κίνδυνο η Ελλάδα να μπει ξανά σε επιτήρηση.

«Αφεση φορολογικών αμαρτιών» δίνει η κυβέρνηση σε περίπου δύο εκατομμύρια μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στις χρήσεις 2000-2006, αρκεί να μπουν στην περαίωση και να κλείσουν αυτόματα τα βιβλία τους.

Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση φορολογεί το αφορολόγητο των ιδίων προσώπων, ελευθέρων επαγγελματιών και μικρών ατομικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για αντιφατικές κινήσεις οι οποίες όμως έχουν κοινό στόχο την με κάθε μέσο είσπραξη εσόδων προκειμένου να κλείσει η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, η οποία εγκυμονεί τον κίνδυνο η Ελλάδα να μπει ξανά σε επιτήρηση.

Και οι δύο αυτές κινήσεις, όσο και αν είναι αντιφατικές, αναδεικνύουν σε μεγάλο ασθενή της δημόσιας διοίκησης τον μη οργανωμένο και μη ικανό ελεγκτικό μηχανισμό. Η κατάργηση των Τοπικών Ελεγκτικών Κέντρων υπήρξε λάθος και οπωσδήποτε συνέβαλε στην αποδιοργάνωση της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Βεβαίωση και καταβολή συνολικής οφειλής
Η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 28 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα γίνει αυτόματα, δηλαδή χωρίς την παρέμβαση φοροελεγκτών, χωρίς έλεγχο των βιβλίων και στοιχείων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών και χωρίς αυτοί να συντάξουν και υποβάλουν κάποια ιδιαίτερη δήλωση. Μαζί με την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας υποχρεωτικά θα περαιωθούν και οι εκκρεμείς πράξεις προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που αφορούν τις υποθέσεις αυτές.

Η περαίωση καθεμιάς ανέλεγκτης φορολογικής υπόθεσης θα συντελεστεί εφόσον ο ενδιαφερόμενος αποδεχθεί τη βεβαίωση και καταβολή της συνολικής οφειλής φόρου που θα αναφέρεται στο «εκκαθαριστικό σημείωμα» το οποίο θα του σταλεί, χωρίς να συμψηφίζεται ή να εκπίπτει ο φόρος που βεβαιώθηκε με βάση τις δηλώσεις φορολογίας που έχουν υποβληθεί ή τα ποσά κύριου και πρόσθετου φόρου που βεβαιώθηκαν με βάση απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου. Απεναντίας, συμψηφίζεται το 25% ή το 30% ή το 10% κατά περίπτωση της διαφοράς κύριου και πρόσθετου φόρου που τυχόν έχει βεβαιωθεί λόγω άσκησης προσφυγής ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου. Αν το ποσό που βεβαιώθηκε λόγω άσκησης προσφυγής είναι μεγαλύτερο του ποσού του φόρου που θα προκύψει από το εκκαθαριστικό σημείωμα, τότε η επιπλέον διαφορά δεν επιστρέφεται. Συμπερασματικά η περαίωση της φορολογικής υπόθεσης θα συντελεστεί εφόσον ο ενδιαφερόμενος αποδεχθεί και πληρώσει το επιπλέον ποσό φόρου από εκείνο που προέκυψε με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και το οποίο θα αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα. Αν και η περαίωση θα λειτουργήσει ισοπεδωτικά, υποστηρίζεται ότι το επιπλέον ποσό του φόρου που θα ζητηθεί για κάθε ανέλεγκτη χρήση θα είναι πολύ μικρότερο από το ποσό του επιπλέον φόρου που θα προέκυπτε ύστερα από φορολογικό έλεγχο.

Στην αυτόματη περαίωση θα υπαχθούν οι φορολογικές υποθέσεις που αφορούν διαχειριστικές χρήσεις οι οποίες έκλεισαν ως τις 31.12.2006 και για τις οποίες ως την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νέου νόμου:

* Δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος ή είχε αρχίσει και δεν έχει περατωθεί. * Είχε εκδοθεί φύλλο ελέγχου ή πράξη αποτελεσμάτων αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί.

* Εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια (Πρωτοδικείο και Εφετείο) και δεν έχουν ακόμη συζητηθεί στο ακροατήριο δικαιοδοσίας β΄ βαθμού, δηλαδή στο Εφετείο, ενώ μπορεί να υπάρχει απόφαση του Πρωτοδικείου.

* Υποθέσεις περαιωμένες οριστικά για τις οποίες ως τις 31.12.12007 έχει διενεργηθεί έλεγχος και έχουν εκδοθεί συμπληρωτικά φύλλα ελέγχου ή πράξεις προσδιορισμού αποτελεσμάτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας τα οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί είτε εκκρεμούν ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου ή Εφετείου και δεν έχουν συζητηθεί στο Εφετείο.

* Υπάρχουν στις ΔΟΥ Δελτία Πληροφοριών ή αποφάσεις επιβολής προστίμου του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για συμπληρωματικά στοιχεία με βάση τα οποία δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος.

Ποιοι υπάγονται σε φορολογική αμνηστία
Στη φορολογική αμνηστία θα υπαχθούν οι επιτηδευματίες που έχουν δηλώσει ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι ποσού 3.066.750.000 δραχμών ή 9.000.000 ευρώ. Τα όρια αυτά ισχύουν για την πρώτη και για όλες τις επόμενες ανέλεγκτες χρήσεις.

Ως δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα θα ληφθούν εκείνα τα οποία έχουν αναγραφεί στις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και ειδικότερα εκείνα που έχουν αναγραφεί στο έντυπο Ε3 το οποίο συνυποβάλλεται με τη φορολογική δήλωση. Από τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα θα αφαιρεθούν τα έσοδα που προέρχονται από συμμετοχές σε άλλες επιχειρήσεις, καθώς και τα έσοδα από μισθώματα ακινήτων. Από τη φορολογική αμνηστία εξαιρούνται οι φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες έχει προκύψει από έκθεση ελέγχου ή δελτίο πληροφοριών ή άλλα έγγραφα ή στοιχεία της αρμόδιας ΔΟΥ ή άλλης ΔΟΥ ή του ΣΔΟΕ ή της ΥΠΕΕ ή άλλης αρχής η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή η λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων ως προς τη συναλλαγή ή η νόθευση τέτοιων στοιχείων. Στην περίπτωση εικονικότητας της συναλλαγής, η εκκρεμής υπόθεση περαιώνεται αλλά ο προκύπτων φόρος προσαυξάνεται σε ποσοστό από 30% ως 62%.

Η περαίωση καθεμιάς ανέλεγκτης υπόθεσης φορολογίας εισοδήματος συνεπάγεται αυτοδίκαια και την περαίωση ως ειλικρινών και των ανέλεγκτων υποθέσεων των λοιπών φορολογικών αντικειμένων με ορισμένες επιφυλάξεις οι οποίες αναφέρονται ρητά στη σχετική διάταξη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.