Σ ε ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κυπριακό γίνεται σαφέστατη και ξεκάθαρη αναφορά στη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, «κάτι που η Κύπρος δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει σε διεθνή ψηφίσματα εδώ και πολλά χρόνια» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Αντ.Κυπριανού.
Το ψήφισμα (Εκθεση για το Κυπριακό) του γερμανού βουλευτή κ. Γιοαχίμ Χόρστερ (το είχε δημοσιεύσει ολόκληρο «Το Βήμα» ) θα συζητηθεί την 1η Οκτωβρίου στην Ολομέλεια της Συνέλευσης και κρίνεται ικανοποιητικό από τη Λευκωσία. Η Συνέλευση καλεί την Τουρκία να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο εποικοδομητικού κλίματος στις απευθείας διαπραγματεύσεις, με τη μείωση, ως μέσου οικοδόμησης εμπιστοσύνης, της στρατιωτικής της παρουσίας στην κατεχόμενη Κύπρο. Ζητεί δηλαδή τη μερική έστω απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων στο πλαίσιο των νέων μέτρων προώθησης λύσης που είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Ενα από τα μέτρα αυτά θα μπορούσε να είναι και το άνοιγμα του οδοφράγματος Λιμνίτη, θέμα που έχει ήδη συμφωνηθεί από τις δύο κοινότητες, πλην όμως η Τουρκοκύπριοι υπαναχώρησαν.
Ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ.Χριστόφιας πέραν των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ζητεί και συλλογική αντιμετώπιση του Κυπριακού από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν είναι τυχαίο ότι από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται, ζήτησε από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αποφύγουν ενέργειες του 2004, όπως συνέβη με το Σχέδιο Αναν. «Η εμπειρία του 2004 πρέπει να μας διδάσκει ότι η λύση πρέπει να προέλθει από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους» είπε, ζητώντας παράλληλα από τους «5» να ασκήσουν πιέσεις προς την Αγκυρα να αποδεχθεί τις αρχές δικαίου και στην περίπτωση της Κύπρου.
Οι ΗΠΑ διά της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Κοντολίζα Ράις μίλησαν για μια «νέα ευκαιρία και για ένα νέο πνεύμα» στο Κυπριακό, μετά τη συνάντηση που είχε η κ. Ράις με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ. Μ.Κυπριανού. Ο κύπριος υπουργός ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει την επιρροή της προς την Αγκυρα, που έχει το «κλειδί της λύσης».
Η κατοχή της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Σ ε ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κυπριακό γίνεται σαφέστατη και ξεκάθαρη αναφορά στη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, «κάτι που η Κύπρος δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει σε διεθνή ψηφίσματα εδώ και πολλά χρόνια» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Αντ.Κυπριανού. Το ψήφισμα (Εκθεση για το Κυπριακό) του γερμανού βουλευτή κ. Γιοαχίμ Χόρστερ (το είχε δημοσιεύσει ολόκληρο «Το Βήμα» ) θα συζητηθεί την 1η Οκτωβρίου στην Ολομέλεια της Συνέλευσης και κρίνεται ικανοποιητικό από τη Λευκωσία.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.