ΚΑΪΡΟ. Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κεφαλή αγάλματος 3.300 ετών από γρανίτη που πιστεύεται ότι απεικονίζει τον Ραμσή Β΄, τον τρίτο φαραώ της 19ης δυναστείας και έναν από τους ισχυρότερους ηγεμόνες της αρχαίας Αιγύπτου. Η κεφαλή έχει ύψος 76 εκατοστά, ενώ η μύτη και το υπογένειό της έχουν αποκολληθεί.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε ότι η ανακάλυψη έγινε στην Τελ Μπάστα, περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Καΐρου, σε μία τοποθεσία που αποτελούσε χώρο λατρείας της Μπαστέτ, μιας θεότητας με μορφή γάτας που συμβόλιζε τη μητρότητα και τη γονιμότητα. Στο ίδιο σημείο το 2006 είχε ανακαλυφθεί ένα τεράστιο άγαλμα της Μεριτάμεν, κόρης και συζύγου του Ραμσή Β΄ και γι΄ αυτόν τον λόγο οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρίσκονται κοντά στα ερείπια ενός αρχαίου ναού που είχε κατασκευαστεί προς τιμήν του φαραώ, ο οποίος λατρευόταν σαν ζωντανός θεός.
Ο Ραμσής Β΄, γνωστός και ως Ραμσής ο Μεγάλος, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους, ισχυρότερους και μακροβιότερους φαραώ της Αιγύπτου. Γεννήθηκε το 1303 π.Χ. και σε ηλικία 14 χρόνων χρίστηκε αντιβασιλέας από τον πατέρα του Σέτι Α. Το 1279 π.Χ., σε ηλικία 24 χρόνων, ανέλαβε την εξουσία και, σύμφωνα με τον αιγύπτιο ιστορικό Μανέθωνα, βασίλεψε για 66 ολόκληρα χρόνια, ως το 1213 π.Χ. Επίσημη σύζυγος του Ραμσή Β΄ ήταν η Νεφερτάρι, ωστόσο λέγεται ότι είχε ακόμη επτά συζύγους, εκ των οποίων οι δύο ήταν κόρες του. Ιστορικοί εκτιμούν ότι ο Ραμσής Β΄ απέκτησε πάνω από 100 απογόνους. Στο μακρύ διάστημα της βασιλείας του η Αίγυπτος γνώρισε τεράστια ανάπτυξη στην αρχιτεκτονική, καθώς κατασκευάστηκαν αναρίθμητα μνημεία, ναοί και αγάλματα σε ολόκληρη την επικράτειά της. Ενα λαμπρό δείγμα της αρχιτεκτονικής της περιόδου είναι το περίφημο Αμπου Σιμπέλ στη Νότια Αίγυπτο, που κατασκευάστηκε προς τιμήν της Νεφερτάρι και αποτελείται από δύο μεγαλοπρεπείς ναούς σκαμμένους στην άμμο.
Ο Ραμσής Β΄ πέθανε το 1213 π.Χ. σε ηλικία 90 χρόνων και ετάφη στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Σήμερα η μούμια του φυλάσσεται στο Μουσείο του Καΐρου. Μετά τον Ραμσή Β΄ άλλοι εννέα φαραώ πήραν το όνομά του για να προσδώσουν κύρος στη βασιλεία τους. Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν τις ανασκαφές στην περιοχή, που αποτελούσε σημαντικό κέντρο από την εποχή του Παλαιού Βασιλείου ως το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου, για να ανακαλύψουν και το υπόλοιπο άγαλμα του φαραώ.
Βρέθηκε ακόμη μία κεφαλή αγάλματος του Ραμσή Β»
ΚΑΪΡΟ. Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κεφαλή αγάλματος 3.300 ετών από γρανίτη που πιστεύεται ότι απεικονίζει τον Ραμσή Β΄, τον τρίτο φαραώ της 19ης δυναστείας και έναν από τους ισχυρότερους ηγεμόνες της αρχαίας Αιγύπτου. Η κεφαλή έχει ύψος 76 εκατοστά, ενώ η μύτη και το υπογένειό της έχουν αποκολληθεί. Το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε ότι η ανακάλυψη έγινε στην Τελ Μπάστα, περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Καΐρου, σε μία τοποθεσία που αποτελούσε χώρο λατρείας της Μπαστέτ, μιας θεότητας με μορφή γάτας που συμβόλιζε τη μητρότητα και τη γονιμότητα.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.