Ασαφή λύση προωθεί ο Νίμιτς για το όνομα των Σκοπίων

Το πλαίσιο της «ασαφούς λύσεως», που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό της εκκρεμότητας της ονομασίας των Σκοπίων, ετέθη αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Αυτό προκύπτει από τις συγκεχυμένες δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς (που μπορούσαν, λόγω της ασάφειά τους, να γίνουν αποδεκτές και από τις δύο χώρες), ο οποίος συναντήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον σκοπιανό πρόεδρο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο διαμεσολαβητής, ευρισκόμενες σε ανοιχτή γραμμή με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα παρουσιάσει στους διαπραγματευτές Ελλάδας και πΓΔΜ την τελική του πρόταση στις αρχές Οκτωβρίου.

Το πλαίσιο της «ασαφούς λύσεως», που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό της εκκρεμότητας της ονομασίας των Σκοπίων, ετέθη αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Αυτό προκύπτει από τις συγκεχυμένες δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς (που μπορούσαν, λόγω της ασάφειά τους, να γίνουν αποδεκτές και από τις δύο χώρες), ο οποίος συναντήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον σκοπιανό πρόεδρο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο διαμεσολαβητής, ευρισκόμενες σε ανοιχτή γραμμή με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα παρουσιάσει στους διαπραγματευτές Ελλάδας και πΓΔΜ την τελική του πρόταση στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτή θα βασίζεται στο πλαίσιο του «πακέτου ιδεών» που πρόσφατα κατέθεσε. Σε περίπτωση μη συμφωνίας, ο διαμεσολαβητής φέρεται να εξετάζει διάφορα ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων και η κατάθεση της εντολής του. Οι δηλώσεις Νίμιτς μετά τη συνάντησή του με την ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών ξεκαθάρισαν δύο πράγματα: Κατ΄ αρχήν ότι μείζον πολιτικό ζήτημα δεν είναι πλέον το όνομα, αλλά η ταυτότητα των Σκοπίων. Ο διαμεσολαβητής επιχείρησε, πιστός στη φόρμουλα της «ασαφούς λύσεως», να διαχωρίσει ανάμεσα σε υπηκοότητα και εθνότητα, λέγοντας ότι αναζητεί «επιθετικούς προσδιορισμούς» που θα περιγράφουν την πρώτη. Σημείωσε δε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν ασχολούνται με εθνικές και ιστορικές ταυτότητες. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αν π.χ. επιλεγεί η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», τότε θα μπορούσε να περιγράφεται ως «βορειομακεδονική» η υπηκοότητα στα διαβατήρια της γειτονικής χώρας. Σε αυτή την περίπτωση το «Βόρεια» διευκολύνει τα πράγματα πολύ περισσότερο από τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Ανω». Δεν θα θιγόταν έτσι η δυνατότητα των Σκοπίων να αυτοπροσδιορίζονται εθνοτικά ως «Μακεδόνες». Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν όμως ότι το πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί καθώς η κυβέρνηση Γκρούεφσκι δεν φαίνεται προς το παρόν διατεθειμένη να σταματήσει να προβάλλει τα θέματα της «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα καθώς και τα περί αποζημιώσεων σε εκδιωχθέντες Σλαβομακεδόνες.

Παράλληλα ο κ. Νίμιτς απέφυγε επιμελώς στις δηλώσεις του να θίξει το ζήτημα του εύρους χρήσεως του νέου ονόματος. Η Αθήνα επιμένει στο «ένα όνομα για όλες τις χρήσεις», ενώ η σκοπιανή πλευρά εμμένει στη διπλή ονομασία. Ακόμη και στις τελευταίες ιδέες Νίμιτς ο διαμεσολαβητής δεν έχει μετακινηθεί από την πρόταση να χρησιμοποιείται η νέα ονομασία μόνο στους διεθνείς οργανισμούς, απλώς συστήνοντας χρήση του όρου Σκόπια με τρίτες χώρες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.