ΠΕΚΙΝΟ
Σ την τρίτη κατά σειρά επανδρωμένη διαστημική αποστολή της προχώρησε επιτυχώς η Κίνα, η οποία φιλοδοξεί να γίνει υπερδύναμη και στο Διάστημα.
Η εκτόξευση του διαστημοπλοίου «Σενζού VΙΙ» (σ.σ.: σημαίνει «ιερό σκεύος» στα κινεζικά) πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα από κέντρο εκτόξευσης στην επαρχία Γκανζού της Νοτιοδυτικής Κίνας και μεταδόθηκε «ζωντανά» από την κρατική τηλεόραση. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, ένας από τους τρεις αστροναύτες θα πραγματοποιήσει και τον πρώτο διαστημικό περίπατο για τη χώρα, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για αύριο.
Ο διαστημικός περίπατος θεωρείται ένα κρίσιμο ενδιάμεσο στάδιο για την ανάπτυξη τεχνολογίας σύνδεσης δύο σκαφών σε τροχιά, προκειμένου να κατασκευαστεί στο μέλλον ο πρώτος κινεζικός διαστημικός σταθμός.
Παρών στο κέντρο ελέγχου της εκτόξευσης ήταν και ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο, ο οποίος χαρακτήρισε το γεγονός «άλλο ένα κινεζικό επίτευγμα στην αναρρίχηση του κινεζικού λαού στην κορυφή της παγκόσμιας επιστήμης και τεχνολογίας».
Η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα το 2003, μπαίνοντας στο κλειστό «κλαμπ» των ΗΠΑ και της Ρωσίας- οι οποίες ήταν οι μόνες χώρες που είχαν στείλει ως τότε αστροναύτες στο Διάστημα.
Τον Οκτώβριο του 2005 έστειλε δύο αστροναύτες στο Διάστημα με την αποστολή του «Σενζού VΙ».
Τόσο τα κρατικά μέσα ενημέ ρωσης όσο και κινέζοι αξιωματούχοι θεωρούν τις εξελίξεις στον διαστημικό τομέα ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας, παρά το γεγονός ότι έχουν βασιστεί σε ρωσική τεχνογνωσία. Οι τρεις αστροναύτες της αποστολής Ζάι Ζιγκάνγκ, Λιου Μπόμινγκ και Γινγκ Χαϊπένγκ, όλοι 42 ετών, φορούν διαστημικές στολές που έχουν σχεδιαστεί από κοινού με τη Ρωσία.
Το «Σενζού VΙΙ» θα παραμείνει σε τροχιά περίπου 70 ώρες, προτού πέσει με αλεξίπτωτο στην Αυτόνομη Περιοχή της Μογγολίας στα βόρεια της Κίνας.
Η Λαϊκή Κίνα εμφανίζεται ως ανερχόμενη διαστημική δύναμη, ιδίως αφότου μετά το 2010 τα διαστημικά λεωφορεία της ΝΑSΑ αναμένεται να αποσυρθούν για λόγους ασφαλείας.
Μετά τα μέσα της ερχόμενης δεκαετίας για να έχει πρόσβαση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα καταφύγει στη «ρωσική βοήθεια» και στις αποστολές του «Σογιούζ». Αμερικανικός νόμος του 2000 απαγόρευε στη ΝΑSΑ οποιαδήποτε συναλλαγή με τη Ρωσία, με το σκεπτικό ότι η τελευταία διοχετεύει «ευαίσθητη» τεχνολογία στο Ιράν.
Η ΝΑSΑ έλαβε ειδική άδεια εξαίρεσης, η οποία εκπνέει το 2011. Η πρόσφατη ένταση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας, με αφορμή τον πόλεμο στη Γεωργία, δυσχεραίνει και άλλο την όποια διαπραγμάτευση.
Αναμένεται λοιπόν ότι για κάποιο χρονικό διάστημα Ρωσία και Κίνα θα είναι οι μόνες χώρες που θα μπορούν να στέλνουν επανδρωμένες αποστολές στο Διάστημα.
Υπερδύναμη και στο Διάστημα
ΠΕΚΙΝΟ Σ την τρίτη κατά σειρά επανδρωμένη διαστημική αποστολή της προχώρησε επιτυχώς η Κίνα, η οποία φιλοδοξεί να γίνει υπερδύναμη και στο Διάστημα. Η εκτόξευση του διαστημοπλοίου «Σενζού VΙΙ» (σ.σ.: σημαίνει «ιερό σκεύος» στα κινεζικά) πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα από κέντρο εκτόξευσης στην επαρχία Γκανζού της Νοτιοδυτικής Κίνας και μεταδόθηκε «ζωντανά» από την κρατική τηλεόραση. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, ένας από τους τρεις αστροναύτες θα πραγματοποιήσει και τον πρώτο διαστημικό περίπατο για τη χώρα, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για αύριο.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.