ΠΕΚΙΝΟ. Εξαπλώνεται ο φόβος για το μολυσμένο γάλα από την Κίνα. Τουλάχιστον 12 χώρες- από την Ινδονησία ως την Κένυα και την Κολομβία- απαγόρευσαν τις εισαγωγές καθώς εντατικοποιούνται διεθνώς οι έλεγχοι και στα σύνθετα προϊόντα, όπως γιαούρτια, σοκολάτες και μπισκότα, από την Κίνα. Στη Βρετανία ο γίγαντας των σουπερμάρκετ Τesco απέσυρε από τα ράφια καραμέλες και ζαχαρωτά κινεζικής προέλευσης με την επωνυμία «White Rabbit Creamy Candies» «για προληπτικούς λόγους».
Η Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη μάρκα ζαχαρωτών περιέχει μελαμίνη σε επικίνδυνα για την υγεία επίπεδα, συνιστώντας την αποφυγή της κατανάλωσής τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτημέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τον αποκλεισμό του κινεζικής παραγωγής γάλακτος, ο οποίος ισχύει εδώ και έξι χρόνια, και να αυξήσουν την επιτήρηση για το ενδεχόμενο να φθάσει μολυσμένο κινεζικό γάλα μέσω της Ινδίας ή της Βόρειας Αφρικής ή μέσω άλλων χωρών εκτός της Ευρώπης.
Οι τελωνειακές αρχές εκλήθησαν επίσης να αυξήσουν τους ελέγχους στις εισαγωγές «σύνθετων προϊόντων», όπως το ψωμί ή η σοκολάτα, για να διασφαλιστεί ότι δεν περιέχουν ίχνη γάλακτος με μελαμίνη. Η Επιτροπή αφήνει την πρωτοβουλία στις κυβερνήσεις για να απαγορεύσουν εισαγωγές βιομηχανικής σοκολάτας γάλακτος και μπισκότων κινεζικής παραγωγής.
Η τοξική μελαμίνη έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τεσσάρων βρεφών εξαιτίας νεφρικής ανεπάρκειας στην Κίνα· 104 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, περίπου 13.000 μωρά παραμένουν υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ συνολικά 53.000 παρουσίασαν προβλήματα υγείας μετά την κατανάλωση του μολυσμένου γάλακτος σε σκόνη. Τέσσερα παιδιά έχουν διαγνωστεί με πέτρα στους νεφρούς στο Χονγκ Κονγκ, ενώ κρούσμα αναφέρθηκε και σε βρέφος 16 μηνών στο Μακάο. Εκτός από το βρεφικό γάλα σε σκόνη, μελαμίνη εντοπίστηκε σε γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στην Κίνα από συνολικά 22 εταιρείες.
* Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο ΕΦΕΤ σχετικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης μελαμίνης σε γαλακτοκομικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Οπως διαβεβαιώνει, δεν έχουν εισαχθεί γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα καθώς δεν επιτρέπεται η εισαγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα σε εδάφη κρατών-μελών της ΕΕ. Για το βρεφικό γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας ο φορέας βασίζεται στα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και διαβεβαιώνει ότι δεν έχει υπάρξει εκτελωνισμός ή γνωστοποίηση κυκλοφορίας τέτοιων προϊόντων στην ελληνική αγορά.
Την ίδια στιγμή, πάντως, προσθέτει ότι έχει αποστείλει έγγραφα τόσο προς τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων όσο και προς το Γενικό Χημείο του Κράτους (Διεύθυνση Τροφίμων) για ενημέρωση, ζητώντας και στοιχεία για την ενδεχόμενη εισαγωγή από την Κίνα σύνθετων τροφίμων που μπορεί να περιέχουν γάλα.
Ο φόβος του μολυσμένου γάλακτος σταματά τις εισαγωγές
ΠΕΚΙΝΟ. Εξαπλώνεται ο φόβος για το μολυσμένο γάλα από την Κίνα. Τουλάχιστον 12 χώρες- από την Ινδονησία ως την Κένυα και την Κολομβία- απαγόρευσαν τις εισαγωγές καθώς εντατικοποιούνται διεθνώς οι έλεγχοι και στα σύνθετα προϊόντα, όπως γιαούρτια, σοκολάτες και μπισκότα, από την Κίνα. Στη Βρετανία ο γίγαντας των σουπερμάρκετ Τesco απέσυρε από τα ράφια καραμέλες και ζαχαρωτά κινεζικής προέλευσης με την επωνυμία «White Rabbit Creamy Candies» «για προληπτικούς λόγους». Η Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη μάρκα ζαχαρωτών περιέχει μελαμίνη σε επικίνδυνα για την υγεία επίπεδα, συνιστώντας την αποφυγή της κατανάλωσής τους.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.