Εντονη κριτική στην κυβέρνηση για νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ

Ως «γέφυρα μεταξύ δύο καθεστώτων Μητσοτάκη στο υπουργείο Εξωτερικών» χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΠαΣοΚ κ. Π.Μπεγλίτης το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της Μεταφραστικής Υπηρεσίας, στο οποίο περιέχεται και μακρός κατάλογος τροπολογιών του Οργανισμού του υπουργείου. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, την οποία εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θ.Κασσίμης , κατά την πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Ως «γέφυρα μεταξύ δύο καθεστώτων Μητσοτάκη στο υπουργείο Εξωτερικών» χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΠαΣοΚ κ. Π.Μπεγλίτης το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της Μεταφραστικής Υπηρεσίας, στο οποίο περιέχεται και μακρός κατάλογος τροπολογιών του Οργανισμού του υπουργείου. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, την οποία εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θ.Κασσίμης , κατά την πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Παρά ταύτα πάντως, ο κ. Κασσίμης επέμεινε στην εισήγησή του να υπερασπίζεται τα περί Μεταφραστικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών για «φωτογραφικές ρυθμίσεις» και «ρουσφετολογικού χαρακτήρα προβλέψεις». Τόνισαν ότι θα καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου, ενώ ζήτησαν την απόσυρσή του προκειμένου να υπάρξει ευρύτερος διάλογος με τους αρμοδίους φορείς. Ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Ανδρέας Λοβέρδος επεσήμανε μάλιστα ότι η χρονική στιγμή της κατάθεσής του, ενώ η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται εκτός Ελλάδος για τις εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και «ερεθίζει την αντιπολίτευση» σε μία περίοδο που δύο μεγάλα εθνικά θέματα, το Σκοπιανό και το Κυπριακό, είναι ανοιχτά.

Τρία ήταν τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το πρώτο ήταν η πρόβλεψη για αύξηση του αριθμού των πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων από πέντε σε 15. Ο κ. Μπεγλίτης έκανε λόγο για «ιδιωτικοποίηση της δημόσιας λειτουργίας» του υπουργείου. Επιπλέον, τόσο ο κ. Μπεγλίτης όσο και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ.Αλαβάνος εστίασαν επίσης στην πρόβλεψη για κατάργηση της υποχρεωτικής διετούς θητείας των διπλωματών στην Κεντρική Υπηρεσία έπειτα από δύο συνεχείς θητείες ή οκταετία στην αλλοδαπή. Τόνισαν συγκεκριμένα ότι με τον τρόπο αυτό οι διπλωμάτες χάνουν την επαφή τους με την ελληνική πραγματικότητα. Επιπλέον, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε θέμα ασυμβατότητας διατάξεων του σχεδίου νόμου με το κοινοτικό δίκαιο αλλά και με το Σύνταγμα.

Τέλος, η βουλευτής του ΚΚΕ κυρία Λιάνα Κανέλλη επετέθη στην κυβέρνηση για την πρόβλεψη περί ορκωτών μεταφραστών, λέγοντας ότι δημιουργεί πολλά ερωτήματα και κινδύνους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων η ρύθμιση περί επικύρωσης επισήμων κρατικών εγγράφων από αυτούς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.