Συναγερμός για τις κατασχέσεις

Oι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στα νοικοκυριά, καθώς μειώνεται η αγοραστική τους δύναμη λόγω της αύξησης των επιτοκίων, της επιμονής του πληθωρισμού πάνω από το 4,5%, αλλά και των μεγάλων ζημιών που έχουν υποστεί οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο, στα αμοιβαία κεφάλαια, ακόμη και στα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση. Μετά την προχθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή στην Τράπεζα της Ελλάδος, χθες συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή η οποία ασχολήθηκε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με την οικονομία και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στα δημόσια οικονομικά, στον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά κυρίως στα νοικοκυριά.

Oι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στα νοικοκυριά, καθώς μειώνεται η αγοραστική τους δύναμη λόγω της αύξησης των επιτοκίων, της επιμονής του πληθωρισμού πάνω από το 4,5%, αλλά και των μεγάλων ζημιών που έχουν υποστεί οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο, στα αμοιβαία κεφάλαια, ακόμη και στα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση.

Μετά την προχθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή στην Τράπεζα της Ελλάδος, χθες συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή η οποία ασχολήθηκε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με την οικονομία και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στα δημόσια οικονομικά, στον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά κυρίως στα νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση για να προλάβει τα χειρότερα, αλλά και για να απαντήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση που ζητεί σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, προετοιμάζει νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη ύψους ως 20.000 ευρώ στις τράπεζες. Με το ίδιο θεσμικό πλαίσιο, θα δίνει δύο χρόνια περιθώριο στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προκειμένου να διαπραγματευθούν εκ νέου τους όρους του δανείου τους.

Το οικονομικό επιτελείο φοβάται ότι όσο η κρίση παρατείνεται και το κόστος του χρήματος ανεβαίνει, θα βρεθούν στο «κόκκινο» περισσότεροι δανειολήπτες.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ότι «αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι πώς θα κινηθούμε ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και να συνεχίσουμε και την ανάπτυξη, και την αύξηση της απασχόλησης, και την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν και χρειάζονται τη συνδρομή του κράτους. Και βεβαίως,να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από τον διεθνή πληθωρισμό,διότι και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τα νοικοκυριά και τους πολίτες ».

Αναφερόμενος ειδικότερα στις τράπεζες είπε ότι « το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σταθερό και θα εξακολουθήσει να είναι σταθερό», αλλά όπως σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος « οι επιπτώσεις είναι ορατές, αλλά είναι ελεγχόμενες». (Αναλυτικό ρεπορτάζ, Οικονομία, σελίδα 3) Από τις δηλώσεις του υπουργού είναι εμφανής η αγωνία της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία. Ο πρώτος στόχος είναι να προληφθούν «ακραίες καταστάσεις», δηλαδή να μη βρεθούν εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα (π.χ., ΑΧΕ ή μικρές τράπεζες) στο «κόκκινο» και ο δεύτερος να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο (άνω του 3%) ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας.

Κατά τον κ. Αλογοσκούφη, αυτό θα επιτευχθεί με την επιτάχυνση των επενδύσεων, ύψους 8,7 δισ. ευρώ, που υλοποιούνται κυρίως εφέτος και τα επόμενα χρόνια με την επιδότηση του κράτους και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, στο πλαίσιο των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί έργα συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ. Και τέλος, με την επιτάχυνση των έργων και των προγραμμάτων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός που πλήττει άμεσα τα νοικοκυριά.

Ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή σφαιρικά για τις τελευταίες εξελίξεις της διεθνούς αναταραχής και σημείωσε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες τα δραματικά γεγονότα οδήγησαν και σε παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στην Ευρώπη οι επιπτώσεις είναι βεβαίως πολύ μικρότερες. Και συμπλήρωσε: « Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.Αυτό το κάνουν- πιστεύω πολύ καλάοι αρμόδιες κεντρικές τράπεζες και όλες οι αρμόδιες αρχές».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.