Στον πάτο του Πηνειού 8-10 εκατ. ευρώ της Lehman Βrothers!

ΛΑΡΙΣΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ «Λυπούμαστε πολύ»... Την απάντηση αυτή λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες δεκάδες επενδυτές στη Λάρισα και εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα από τα γκισέ της Citibank, όταν καλούνται από την ίδια την τράπεζα για να ενημερωθούν ότι τα ομόλογα και τα δομημένα επενδυτικά προϊόντα στα οποία είχαν καταθέσει τις οικονομίες τους έγιναν «καπνός» λόγω χρεοκοπίας της Lehman Βrothers! Τα στελέχη της τράπεζας τους πληροφορούν λοιπόν ότι τα προϊόντα στα οποία επένδυσαν μπορεί να χαρακτηρίζονται ως εγγυημένου κεφαλαίου αλλά εγγυήτρια δεν είναι η ίδια η τράπεζα αλλά η Lehman Βrothers.

ΛΑΡΙΣΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

«Λυπούμαστε πολύ»… Την απάντηση αυτή λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες δεκάδες επενδυτές στη Λάρισα και εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα από τα γκισέ της Citibank, όταν καλούνται από την ίδια την τράπεζα για να ενημερωθούν ότι τα ομόλογα και τα δομημένα επενδυτικά προϊόντα στα οποία είχαν καταθέσει τις οικονομίες τους έγιναν «καπνός» λόγω χρεοκοπίας της Lehman Βrothers! Τα στελέχη της τράπεζας τους πληροφορούν λοιπόν ότι τα προϊόντα στα οποία επένδυσαν μπορεί να χαρακτηρίζονται ως εγγυημένου κεφαλαίου αλλά εγγυήτρια δεν είναι η ίδια η τράπεζα αλλά η Lehman Βrothers…

Την αρχική έκπληξη διαδέχεται- όπως είναι φυσικό- η οργή καθώς η συγκεκριμένη τράπεζα είχε δεσμευτεί και μέσω συνοπτικού ενημερωτικού εγγράφου για την ασφάλεια του κεφαλαίου με τη λήξη των συμβολαίων που υπέγραφαν οι καταθέτες.

Μάλιστα όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν δεν επρόκειτο για προϊόν υψηλού ρίσκου, αφού δεν γινόταν καμία αναφορά για επιτόκιο παρά μόνο για τη διασφάλιση του κεφαλαίου. Τα συγκεκριμένα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου προσφέρονταν και από άλλες τράπεζες (με πολύ μικρότερη συμμετοχή) και είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι από τους επενδυτές όπως ο κ. Ν.Πιτσούλης, πρόεδρος του ΚΕΚ «Δήμητρα» στη Λάρισα, έσπευσαν να επενδύσουν στο προϊόν αυτό για να διασφαλίσουν τις αποταμιεύσεις τους το 2003, λόγω του πολέμου στο Ιράκ, φοβούμενοι ότι θα ξεσπάσει… παγκόσμιος πόλεμος!

Ο παγκόσμιος πόλεμος ωστόσο ήταν οικονομικός και προέκυψε πέντε χρόνια αργότερα, με την κατάρρευση των πέντε μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών των ΗΠΑ των αποκαλουμένων και «διαμαντιών του καπιταλισμού» και τα θύματά του είναι χιλιάδες μικροεπενδυτές στην Ελλάδα και εκατομμύρια στον κόσμο…

Μάλιστα για τον συγκεκριμένο επενδυτή το συμβόλαιο έληγε στις 26 Δεκεμβρίου του 2008 (τα περισσότερα συμβόλαια ήταν πενταετούς διάρκειας). Αρκετοί επίσης μικροεπενδυτές στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας όπου διατηρεί υποκατάστημα η Citibank είχαν τοποθετήσει οικονομίες ετών ή το εφάπαξ τους, άλλος για κάποια στιγμή ανάγκης και άλλος για την αγορά διαμερίσματος, προίκα στην κόρη του… Και όπως όλα δείχνουν θα μείνουν πολλά κορίτσια χωρίς προίκα, τόσο στη Λάρισα όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου διακινήθηκαν τα εν λόγω προϊόντα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς οι ζημιές σε ιδιώτες μικροεπενδυτές παγκοσμίως από το δομημένο επενδυτικό προϊόν «Αll weather Lehman Βrothers» ανέρχονται σε 110 δισ. ευρώ.

Στη χώρα μας το ποσό που έχει επενδυθεί στο συγκεκριμένο προϊόν υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 101 εκατ. ευρώ. Μόνο στη Λάρισα υπολογίζεται ότι κινδυνεύουν να χάσουν 8-10 εκατ. ευρώ περί τους 100 μικροεπενδυτές. Ο ακριβής αριθμός δεν μπορεί να προσδιοριστεί παρά μόνο από την ίδια την τράπεζα.

Ομαδική αγωγή
Οι τελευταίοι σκέφτονται να καταφύγουν σε ομαδική αγωγή, αν και οι πρώτες νομικές συμβουλές που λαμβάνουν είναι ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος τα αντίστοιχα συμβόλαια που υπάγονται στο πτωχευτικό δίκαιο των ΗΠΑ, άρθρο 11. Υποστηρίζουν ωστόσο πως στο συνοπτικό ενημερωτικό σημείωμα που ελάμβαναν από τη Citibank δεν περιγραφόταν πουθενά ο κίνδυνος απώλειας κεφαλαίου σε περίπτωση πτώχευσης της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το συγκεκριμένο επενδυτικό προϊόν το διέθεταν και άλλες ελληνικές τράπεζες οι οποίες ωστόσο πρόλαβαν και πούλησαν προ διμήνου, προτού κηρύξει πτώχευση η Lehman Βrothers. Ασφαλώς είχαν διείδει και εκτιμήσει τον κίνδυνο. Αλλά οι Λαρισαίοι επενδυτές όπως και πολλοί πελάτες των τμημάτων private banking των τραπεζών «κλαίνε» σήμερα τα… εγγυημένα λεφτά τους…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.