O ι επιστήμονες ερευνητικής αποστολής στον Αρκτικό Κύκλο ανακάλυψαν τα πρώτα ίχνη διαρροής στην ατμόσφαιρα μεθανίου το οποίο απελευθερώνεται από το λιώσιμο των μόνιμων παγετώνων της Σιβηρίας. Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε μια τεράστια έκταση της Σιβηρίας η οποία λιώνει με ταχείς ρυθμούς. Πρόκειται για μια περιοχή μόνιμου πάγου που εκτείνεται σε πολλά εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα – στο μέγεθος της Γαλλίας και της Γερμανίας μαζί- και έχει αρχίσει να λιώνει για πρώτη φορά από τότε που διαμορφώθηκε πριν από 11.000 έτη, στο τέλος της τελευταίας εποχής του πάγου. Στο εσωτερικό των μόνιμων πάγων βρίσκεται παγιδευμένο μεθάνιο, ενώ τεράστιες ποσότητες του αερίου βρίσκονται κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα της Σιβηρίας. Κάτω από τον πυθμένα υπάρχει επίσης ένα μόνιμο στρώμα πάγου το οποίο και εμπόδιζε ως σήμερα το μεθάνιο να ανεβεί προς την επιφάνεια μέσα από υποθαλάσσια φουγάρα.
Οπως φαίνεται, έχουν αρχίσει να λιώνουν τόσο οι μόνιμοι παγετώνες στις ηπειρωτικές περιοχές της Σιβηρίας όσο και το στρώμα πάγου κάτω από τον πυθμένα με αποτέλεσμα να έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του το επικίνδυνο αέριο. Το πρόβλημα είναι διπλό, διότι η αύξηση της θερμοκρασίας λιώνει τους πάγους, επιτρέποντας στο μεθάνιο να ανεβεί προς την επιφάνεια και η παρουσία του εκεί στη συνέχεια εμποδίζει την επιφάνεια να ξαναπαγώσει. Ετσι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων μεθανίου στην ατμόσφαιρα η οποία είναι πιθανόν να επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Το αέριο είναι 20 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί το λιώσιμο των μόνιμων πάγων στη Σιβηρία θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα δισεκατομμύρια τόνοι μεθανίου. Υπολογίζεται ότι η ποσότητα του μεθανίου κάτω από τη Σιβηρία είναι μεγαλύτερη από τη συνολική ποσότητα αποθεμάτων άνθρακα στον υπόλοιπο πλανήτη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι σε περίπτωση που η κατάσταση συνεχιστεί το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα διογκωθεί και είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μαζική εξόντωση ειδών. Τις τελευταίες δεκαετίες στις περιοχές της Αρκτικής υπάρχει αύξηση θερμοκρασίας 4 βαθμών Κελσίου κατά μέσον όρο, προκαλώντας αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στο τοπικό, αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον.
Ερευνητές από τη Σουηδία ταξίδεψαν με το ερευνητικό πλοίο «Jacob Smirnitskyi» σε όλο το μήκος της βόρειας ακτογραμμής της Ρωσίας και ανακάλυψαν μεγάλες συγκεντρώσεις μεθανίου με τη μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια του νερού. Μάλιστα οι ειδικοί αναφέρουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στη συγκεκριμένη περιοχή τα τελευταία χρόνια είναι πολύ πιθανόν να συνδέεται με το λιώσιμο των πάγων και την απελευθέρωση του αερίου. Εκτιμάται ότι κάτω από τους μόνιμους παγετώνες της Σιβηρίας βρίσκονται 20 δισ. τόνοι μεθανίου.
«Σε όλη τη διάρκεια της έρευνας σε περιοχές εντοπίζαμε συνεχώς μεγάλες ποσότητες μεθανίου διαλυμένου μέσα στη θάλασσα.Φαίνεται ότι έχουν λιώσει τμήματα του στρώματος πάγου κάτω από τον πυθμένα και από εκεί καταφέρνει να περάσει το αέριο μέσα στο νερό.Την τελευταία ημέρα κάναμε την πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη αφού εντοπίσαμε μια περιοχή όπου το μεθάνιο έχει πάρει πλέον τη μορφή παγωμένων φυσαλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας.Οταν οι φυσαλίδες λιώσουν θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα το επικίνδυνο αέριο.Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή σε πόσες περιοχές της Σιβηρίας λαμβάνει χώρα αυτό το φαινόμενο» αναφέρει ο Οργιαν Γκούσταφσον του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, εκ των επικεφαλής της έρευνας.
Βόμβα μεθανίου πολλών μεγατόνων
O ι επιστήμονες ερευνητικής αποστολής στον Αρκτικό Κύκλο ανακάλυψαν τα πρώτα ίχνη διαρροής στην ατμόσφαιρα μεθανίου το οποίο απελευθερώνεται από το λιώσιμο των μόνιμων παγετώνων της Σιβηρίας. Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε μια τεράστια έκταση της Σιβηρίας η οποία λιώνει με ταχείς ρυθμούς. Πρόκειται για μια περιοχή μόνιμου πάγου που εκτείνεται σε πολλά εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα - στο μέγεθος της Γαλλίας και της Γερμανίας μαζί- και έχει αρχίσει να λιώνει για πρώτη φορά από τότε που διαμορφώθηκε πριν από 11.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.