Συναγερμός για το κινεζικό γάλα

ΠΕΚΙΝΟ Δ ιεθνής συναγερμός έχει σημάνει για το μολυσμένο γάλα από την Κίνα, όπου τα κρούσματα από τη δηλητηριώδη μελαμίνη έχουν διπλασιαστεί. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, 53.000 βρέφη χρειάστηκαν ιατρική παρακολούθηση και περίπου 13.000 νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 105 σε κρίσιμη κατάσταση. Την ώρα που ασιατικές και αφρικανικές χώρες διακόπτουν τις εισαγωγές και ανακαλούν μεγάλες ποσότητες κινεζικών γαλακτοκομικών, το Πεκίνο προειδοποίησε ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά οι υπεύθυνοι.

ΠΕΚΙΝΟ Δ ιεθνής συναγερμός έχει σημάνει για το μολυσμένο γάλα από την Κίνα, όπου τα κρούσματα από τη δηλητηριώδη μελαμίνη έχουν διπλασιαστεί. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, 53.000 βρέφη χρειάστηκαν ιατρική παρακολούθηση και περίπου 13.000 νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 105 σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ώρα που ασιατικές και αφρικανικές χώρες διακόπτουν τις εισαγωγές και ανακαλούν μεγάλες ποσότητες κινεζικών γαλακτοκομικών, το Πεκίνο προειδοποίησε ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά οι υπεύθυνοι. Ηδη εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο Λι Τσανγκγιάνγκ, υπεύθυνος ελέγχου της ποιότητας των κινεζικών προϊόντων, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι.

Η Νestle, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε γάλα της στο Χονγκ Κονγκ, μετά τον εντοπισμό, από την τοπική υπηρεσία ελέγχου των τροφίμων, δειγμάτων που περιείχαν ελάχιστη ποσότητα μελαμίνης.

Στο Πεκίνο η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για το σκάνδαλο σε τοπικούς αξιωματούχους, οι οποίοι καθυστέρησαν να αναφέρουν τα προβλήματα που διαπίστωσαν στη σκόνη γάλακτος, αφού, όπως έδειξε η έρευνα, η εταιρεία Sanlu δεχόταν παράπονα από καταναλωτές της από τον περασμένο Δεκέμβριο. Εκτός του Λι απολύθηκε ο γραμματέας του ΚΚ στη Σιγιατσουάνγκ, όπου βρίσκεται η έδρα της Sanlu Group, από την οποία προήλθαν οι μεγαλύτερες ποσότητες μολυσμένου γάλακτος.

«Η Sanlu δεν ανέφερε το πρόβλημα στην κυβέρνηση της Σιγιατσουάνγκή σε άλλες αρχές και δεν ανέλαβε δράση για την επίλυση του προβλήματος, το οποίο έτσι έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις» αναφέρεται στα συμπεράσματα της επίσημης έρευνας που έγινε στη χώρα.

Πανικός επικρατεί στο Χονγκ Κονγκ, όπου δύο παιδιά έχουν αρρωστήσει από το μολυσμένο γάλα. Εκατοντάδες γονείς κατέκλυσαν νοσοκομεία για να υποβάλουν τα παιδιά τους σε προληπτικές εξετάσεις μετά το κρούσμα σε τρίχρονο κοριτσάκι, το οποίο εμφάνισε πέτρα στα νεφρά αφού κατανάλωσε κινεζικό γάλα. Το Κέντρο Ασφαλείας των Τροφίμων (CFS) εντόπισε μία παρτίδα του γάλακτος ενός λίτρου UΗΤ Dairy Farm της Νestle, η οποία περιείχε ίχνη μελαμίνης. Το προϊόν δεν πουλιέται απευθείας στο κοινό και διανέμεται σε εταιρείες παροχής τροφίμων και υπηρεσιών για εκδηλώσεις (catering) και άλλες εμπορικές εταιρείες μόνο στο Χονγκ Κονγκ, διευκρίνισε η εταιρεία.

«Τα υπόλοιπα προϊόντα της Νestle,που έχουν ως βάση το γάλα,εξετάστηκαν εξονυχιστικά από τις Αρχές στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ,και επιβεβαιώθηκε ότι είναι ασφαλή» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Ζιαμπάο επισκέφθηκε νοσοκομεία του Πεκίνου προσπαθώντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη. Ομολόγησε ότι οι δηλητηριάσεις αυτές έφεραν στο προσκήνιο «βαθύτερα προβλήματα και αποτυχίες του συστήματος» και προειδοποίησε για αυστηρές ποινές. Η υπηρεσία ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων ανακοίνωσε ότι εντόπισε μελαμίνη στο 10% των δειγμάτων γάλακτος και γιαουρτιού τριών μεγάλων εταιρειών: της Μengniu Dairy Co, της Ιnner Μongolia Υili Ιndustrial Group και της Βright Group.

Δύο ιαπωνικές εταιρείες απέσυραν προϊόντα τους που περιείχαν γάλα από την κινεζική εταιρεία Υili. Η κυβέρνηση του Τόκιο ζήτησε από 90.000 εταιρείες να ελέγξουν αν έχουν εισαγάγει γαλακτοκομικά προϊόντα με μελαμίνη.

Αλλες χώρες που έλαβαν μέτρα κατά του κινεζικού γάλακτος και των παραγώγων του είναι το Μπρουνέι, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν. Ακόμη και το White Rabbit Creamy Candy, δημοφιλές κινεζικό γλυκό γάλακτος, μολύνθηκε με μελαμίνη, όπως προειδοποίησαν η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία.

Οι δύο χώρες έχουν διακόψει από την περασμένη εβδομάδα την πώληση κινεζικών γαλακτοκομικών προϊόντων έπειτα από την ανίχνευση μελαμίνης στο γάλα, στο γιαούρτι, στα παγωτά, στα μπισκότα και στη σοκολάτα.

«Ασφαλή τα γαλακτοκομικά στην Ελλάδα»

«Τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Νestle Ελλάς είναι απολύτως ασφαλή και δεν έχουν καμία σχέση με τη διατροφική κρίση που πλήττει την Κίνα» ανακοίνωσε χθες η εταιρεία.

Διαβεβαίωσε ότι τα προϊόντα της εισάγονται αποκλειστικά από την Ευρώπη- από την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία-, ενώ τα παιδικά γάλατα Νeslac 1 και Junior 2 σε κουτί παράγονται στην Ελλάδα, στο Πλατύ Ημαθίας, από ελληνικό γάλα. Η Νestle Ελλάς πρόσθεσε ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε σε εντελώς ξεχωριστό και μεμονωμένο περιστατικό στο γάλα Dairy Farm UΗΤ ενός λίτρου για επαγγελματίες, το οποίο πουλιέται αποκλειστικά στο Χονγκ Κονγκ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.