* Πολλή συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου σχετικά με τα νέα αποτελέσματα που αφορούσαν την ενέσιμη χορήγηση της ουσίας εξενατίδη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μία φορά την εβδομάδα αντί για δύο φορές την ημέρα όπως συμβαίνει σήμερα. Μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά έδειξε ότι μια νέα φόρμουλα μακράς δράσης του φαρμάκου προσέφερε καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος με ένα εβδομαδιαίο «τσίμπημα». Οπως προέκυψε από τη μελέτη σε 259 ασθενείς, η οποία διήρκεσε 30 εβδομάδες, όσοι από αυτούς έλαβαν την εβδομαδιαία ένεση της ουσίας παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση της αιμοσφαιρίνης Α1c η οποία χρησιμοποιείται ως δείκτης της συσσωρευτικής έκθεσης στη γλυκόζη. Αλλοι επιστήμονες σημείωσαν ωστόσο ότι τα αποτελέσματα αυτά χρειάζεται να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω μελέτες.
* Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των αποτελεσμάτων της μελέτης φάσης 3 σχετικά με την ουσία λιραγλουτίδη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακάλυψαν ότι η ουσία μπορεί, είτε σε συνδυασμό με άλλες ουσίες που χορηγούνται για τον διαβήτη τύπου 2 είτε ως μονοθεραπεία, να βελτιώσει σημαντικούς δείκτες, όπως είναι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η αρτηριακή πίεση, η λειτουργία των ινσουλινοπαραγωγών βκυττάρων του παγκρέατος καθώς και το βάρος. Το τελευταίο αυτό εύρημα μάλιστα αποδείχθηκε τυχαία, κατά τη διάρκεια των μελετών, ότι μπορεί να φανεί άκρως χρήσιμο και για μια άλλη σύγχρονη «επιδημία», την παχυσαρκία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είναι αποτελεσματικότερο σε σύγκριση με υπάρχουσες θεραπείες στη μάχη με… τη ζυγαριά.
* Ενα φάρμακο που χορηγείται για τη μείωση της χοληστερόλης, η φενοφιβράτη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ακρωτηριασμών σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης FΙΕLD που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο. Οπως προέκυψε σε διάστημα παρακολούθησης πέντε ετών η θεραπεία με φενοφιβράτη μείωσε τον κίνδυνο ακρωτηριασμών κατά 38%. Προηγούμενα αποτελέσματα είχαν δείξει ότι το φάρμακο μπορεί να δράσει και ενάντια στις διαβητικές αμφιβληστροειδοπάθειες και νεφροπάθειες εξαιτίας του ότι «χτυπά» τη μικροαγγειακή νόσο που καταστρέφει το αγγειακό σύστημα των διαβητικών.
* Ο αυστηρός έλεγχος του σακχάρου στα διαβητικά άτομα- ακόμη και αν γίνεται μόνο κατά την πρώτη δεκαετία από τη διάγνωση- μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τους ασθενείς μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, ακόμη και θανάτου, για τουλάχιστον 10 επιπλέον έτη. Τα νέα αυτά ευρήματα που ανήκουν σε ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο και ταυτοχρόνως δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Νew Εngland Journal of Μedicine» μαρτυρούν ότι ο καλός έλεγχος του σακχάρου αμέσως μετά τη διάγνωση αφήνει μια σωτήρια «κληρονομιά» που ακολουθεί τους ασθενείς πολλά χρόνια αργότερα.
νέα όπλα χτυπούν τον διαβήτη στο κέντρο του
Oπεντάχρονος Χανς ζει στη Γερμανία και σε ηλικία τριών ετών είχε την ατυχία να αποτελέσει έναν ακόμη αριθμό στις στατιστικές που αναφέρουν ότι 200 παιδιά ημερησίως εμφανίζουν διαβήτη τύπου 1. Ο Χανς παραλίγο να στερηθεί ένα αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού, αυτό της μάθησης, επειδή η δασκάλα στο σχολείο δεν μπορούσε να πάρει την ευθύνη να προσέχει ένα διαβητικό παιδί. Πρόκειται για μια ιστορία που δεν γνωρίζει σύνορα: στη θέση του Χανς βρίσκονται πολλά άλλα παιδιά σε ...
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.