Μειώθηκε κατά 4,1% η τουριστική κίνηση στην Αθήνα τον Ιούλιο

Σημαντική πτώση παρουσίασε η τουριστική κίνηση στην Αθήνα τον Ιούλιο, αφού με βάση τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας- Αττικής (ΕΞΑ-Α) η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας υποχώρησε κατά 4,1%, καθιστώντας το 2008 την πιο «δύσκολη» τουριστικά χρονιά από το 2004. Η μεγάλη μείωση σε έναν μήνα ο οποίος θεωρείται σημαντικός τουριστικά προκαλεί προβληματισμό, αφού η ελαφρά πτωτική τάση στην τουριστική κίνηση το πρώτο εξάμηνο ήταν αναμενόμενη (ο Ιούνιος παρουσίασε πτώση κατά 1,9%) ως συνέπεια της διεθνούς αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.

Σημαντική πτώση παρουσίασε η τουριστική κίνηση στην Αθήνα τον Ιούλιο, αφού με βάση τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας- Αττικής (ΕΞΑ-Α) η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας υποχώρησε κατά 4,1%, καθιστώντας το 2008 την πιο «δύσκολη» τουριστικά χρονιά από το 2004. Η μεγάλη μείωση σε έναν μήνα ο οποίος θεωρείται σημαντικός τουριστικά προκαλεί προβληματισμό, αφού η ελαφρά πτωτική τάση στην τουριστική κίνηση το πρώτο εξάμηνο ήταν αναμενόμενη (ο Ιούνιος παρουσίασε πτώση κατά 1,9%) ως συνέπεια της διεθνούς αρνητικής οικονομικής συγκυρίας. Ωστόσο τα στοιχεία του Ιουλίου φανερώνουν απώλειες σε πληρότητα των ξενοδοχείων 5 και 4 αστέρων (μείωση 2,5% και 6,5% αντίστοιχα), ενώ η ανώτερη μέση πληρότητα (73,10%) που παρατηρήθηκε στα ξενοδοχεία 3 αστέρων φανερώνει και την οικονομική δυνατότητα των επισκεπτών.

Παράλληλα η Αθήνα παρουσιάζει πτώση της μέσης πληρότητας κατά 2,3% και σε σχέση με τις ανταγωνίστριες πόλεις (ευρωπαϊκό benchmarking) για το διάστημα από Ιανουάριο ως Ιούλιο του 2008, ενώ παρά την άνοδο στα έσοδα και στη μέση τιμή δωματίου το 2009 αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολη χρονιά.

Το 2009 αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολη χρονιά

Η άμεση αντιμετώπιση των κοινωνικών και τουριστικών προβλημάτων της πρωτεύουσας, αλλά και η επανατοποθέτηση της Αθήνας ως city break προορισμού είναι αναγκαία κατά την ΕΞΑ-Α, αφού αυτά προκαλούν στασιμότητα ή και μακροπρόθεσμες απώλειες. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται η μη ολοκλήρωση του Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου, οι ελλείψεις στην αστυνόμευση, τα ωράρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και ο συντονισμός ενεργειών οργάνωσης και προβολής του προορισμού σε θέματα συναρμοδιοτήτων, αφού ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής καλούνται να συνεργαστούν μεταξύ τους 52 δήμοι, τέσσερις νομαρχίες και μία περιφέρεια.

Ηδη μάλιστα το ΔΣ της Ενωσης ολοκλήρωσε έναν κύκλο συναντήσεων με φορείς, όπως οι Ελληνική Αστυνομία, ΣΔΙΤ υπουργείου Οικονομικών, ΓΓ Ολυμπιακής Αξιοποίησης και υπουργείο Πολιτισμού, που αποτελούν «κλειδιά» για τον τουρισμό της πόλης, ενώ θετική σημειώνεται και η συμβολή της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών (ΕΤΟΑΑ).

Εκτός όμως από την πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας, πτωτικά κινήθηκε και ο τζίρος των επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού σε όλη τη χώρα από τον Απρί λιο έως τον Ιούνιο του 2008. Με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) το δεύτερο τρίμηνο του 2008 παρουσιάζει ετήσια επιβράδυνση, αφού η αύξησή του αγγίζει το 2,7% σε σχέση με το 5,4% το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις τριμηνιαίες μεταβολές του τουριστικού τομέα, αφού σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, το β΄ τρίμηνο του 2008 είναι αυξημένο κατά 55,2% έναντι 58,3% τις αντίστοιχες περιόδους του 2007, στοιχείο που τονίζει και την έντονη εποχικότητα του κλάδου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.