Με παραίτηση απειλεί ο νέος πρόεδρος

O νέος πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Χρ.Γεραρής προειδοποίησε χθες την κυβέρνηση ότι, σε περίπτωση που επιδιωχθεί η υποβάθμιση της Αρχής και δεν στηριχθεί με το αναγκαίο προσωπικό, θα υποβάλει την παραίτησή του. «Την παραίτησή μου την έχει έτοιμη στο συρτάρι» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του κ. Γεραρή σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Αρχής του περασμένου έτους.

O νέος πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Χρ.Γεραρής προειδοποίησε χθες την κυβέρνηση ότι, σε περίπτωση που επιδιωχθεί η υποβάθμιση της Αρχής και δεν στηριχθεί με το αναγκαίο προσωπικό, θα υποβάλει την παραίτησή του.

«Την παραίτησή μου την έχει έτοιμη στο συρτάρι» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του κ. Γεραρή σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Αρχής του περασμένου έτους.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι λίγες εβδομάδες αφότου ανέλαβε πρόεδρος της Αρχής είχε σκεφθεί και το θέμα της άμεσης παραίτησής του λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετώπισε, ενώ ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής κ. Δ.Σιούφα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα λειτουργικότητας της Αρχής.

Ακόμη, ο κ. Γεραρής χαρακτήρισε «εσφαλμένη» τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ.

Σανιδά με την οποία δόθηκε το «πράσινο φως» στην ΕΛ.ΑΣ. για να λειτουργούν οι κάμερες κατά τις δημόσιες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεραρής αντικατέστησε τον συνάδελφό του κ. Δ.Γουργουράκη, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο μαζί με άλλα επτά μέλη της Αρχής, για την απαξίωση που δέχθηκε το έργο της Αρχής από την κυβέρνηση. Η ομαδική παραίτηση υπεβλήθη μετά τη γνωστή γνωμοδότηση του κ. Σανιδά γιατις κάμερες. Ο κ. Γεραρής χαρακτήρισε «ατυχείς» τις τροπολογίες που ψήφισε η Βουλή και επέτρεψε να λειτουργούν οι κάμερες κατά τις πορείες κτλ. Οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα λειτουργούν οι κάμερες κατά τις πορείες και τις διαδηλώσεις έπρεπε να ενταχθούν σε νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συναθροίσεις, κάτι που δεν υπάρχει στη χώρα μας, προσέθεσε ο πρόεδρος της Αρχής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στη Γερμανία αποτελεί ποινικό αδίκημα για όσους σε δημόσιες συγκεντρώσεις φοράνε κουκούλα και κάλεσε όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν σε κοινούς νομοθετικούς κανόνες για τις δημόσιες συναθροίσεις. Ακόμη, τόνισε ότι εκκρεμεί να εξεταστεί νέο αίτημα της ΕΛ.ΑΣ. για να λειτουργούν οι κάμερες αποκλειστικά για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

Ο κ. Γεραρής σημείωσε ότι εκκρεμούν σήμερα 3.000 υποθέσεις, καθώς η Αρχή αντιμετωπίζει «σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας» λόγω της ελλείψεως προσωπικού, αφού σήμερα στελεχώνουν την Αρχή μόνο 31 άτομα. Το πρόβλημα αυτό έχει επισημανθεί εδώ και χρόνια, ανέφερε ο κ. Γεραρής, αλλά παρ΄ όλα αυτά μόλις πρόσφατα προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πλήρωση μόνο πέντε θέσεων, ενώ είναι αναγκαίο οι οργανικές θέσεις να αυξηθούν στις 90. Τέλος, ζήτησε οι αποδοχές των μελών της Αρχής να εξισωθούν- καθώς είναι πολύ χαμηλότερες- με εκείνες των άλλων ανεξάρτητων αρχών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.