Π ολιτικές απαντήσεις επιχειρήθηκε να δοθούν αρχικώς στη χθεσινοβραδινή ομιλία του κ. Γ.Παπανδρέου στο Βελλίδειο. Στόχος του ήταν να πείσει το ακροατήριό του ότι «εμείς μπορούμε, αυτοί δεν μπορούν» . Σε αυτό το πλαίσιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε πρωτίστως να υποδείξει κάποιες κατευθύνσεις για τη διέξοδο από την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και δευτερευόντως να επιτεθεί για μία ακόμη φορά στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό- κάτι που αναμένεται άλλωστε να συμβεί κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Λόγω των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν κατά την εβδομάδα που ακολούθησε την παρουσία του κ. Κ. Καραμανλή, ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του επέμειναν ότι η ομιλία του θα έπρεπε να είναι σαφής ως προς ένα στοιχείο: να μην προκληθούν εντυπώσεις ότι το ΠαΣοΚ καταφεύγει σε λαϊκιστική παροχολογία, αλλά αντιθέτως να δημιουργηθεί το πρόσφορο έδαφος για την εξειδίκευση των προτάσεων, όποτε παραστεί ανάγκη, εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων.
Τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ αποτέλεσαν βάση για την κριτική που διατυπώθηκε.
Με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισήμανε τα ζητήματα αδικίας σε βάρος συγκεκριμένων και μεγάλων κοινωνικών ομάδων και επανέλαβε τη δέσμευσή του για επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την επανενεργοποίηση μιας προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ ζήτησε και πάλι την καταβολή έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης.
Στην κατά το πλείστον οικονομικού περιεχομένου ομιλία του ο κ. Παπανδρέου στράφηκε κατά της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας μια περιγραφή της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, με τη διόγκωση του δημόσιου χρέους, την εκτόξευση του πληθωρισμού κτλ. Απέρριψε κάθε επιχείρημα της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία η κρίση είναι διεθνής και αναφέρθηκε σε κάποιες ελληνικές ιδιαιτερότητες που επανειλημμένως έχουν επισημανθεί από το ΠαΣοΚ τους τελευταίους μήνες (π.χ., η συνεχιζόμενη κερδοσκοπία στην αγορά των καυσίμων παρά την υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών).
Ο κ. Παπανδρέου συνέδεσε τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών με τα αλλεπάλληλα κρούσματα αδιαφάνειας και διαφθοράς, ενώ απευθύνθηκε και πάλι στη λεγόμενη «γενιά των 700 ευρώ», σε εκείνους που εργάζονται υπό καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και στη μεγάλη κατηγορία των δανειοληπτών.
Ο κ. Παπανδρέου έθιξε επίσης το ζήτημα της χρηματοδότησης της εναλλακτικής του πρότασης. Περιέγραψε το διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο, στο οποίο έχει αναφερθεί επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια, και επέμεινε ότι υπάρχει δυνατότητα βελτιστοποίησης της αξιοποίησης πόρων και κονδυλίων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η θέσπιση ενός άλλου μοντέλου φορολόγησης (π.χ., επαναφορά και αναπροσαρμογή του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας), αλλά και η ενίσχυση της απορροφητικότητας κονδυλίων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς.
Κατευθύνσεις για διέξοδο από την κρίση
ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ των εξελίξεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο και της ανεξέλεγκτης καθοδικής περιδίνησης της ΝΔ εμφανίστηκε εφέτος στο βήμα της 73ης ΔΕΘ ο κ. Γ. Παπανδρέου. Επειτα από μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από αμήχανες έως και άστοχες αντιδράσεις και πρωτοβουλίες, το ΠαΣοΚ βρίσκεται ένα χρόνο μετά τις εκλογές σε απόσταση βολής από τη ΝΔ, σύμφωνα τουλάχιστον με τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων εβδομάδων. Με αυτά τα δεδομένα η παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη διέφερε από τις αντίστοιχες των προηγούμενων ετών κυρίως ως προς ένα στοιχείο: ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει τη διαπιστωμένη φθορά της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να παρουσιάσει σε γενικές γραμμές αυτό που στη Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζουν «εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.