ΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ επικοινωνίες που είχε με οκτώ υπουργούς του ο Πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής έγειραν οριστικά την πλάστιγγα κατά του πρώην υπουργού Ναυτιλίας κ. Γ. Βουλγαράκη και οδήγησαν
στην παραίτησή του. Επί δεκαπέντε ημέρες ο κ. Κ. Καραμανλής στήριζε πολιτικά τον υπουργό του και τον συμβούλευε να αγνοήσει τις επιθέσεις, όπως
ακριβώς έκανε και στο παρελθόν με τον κ. Σ. Τσιτουρίδη και τον κ. Β. Μαγγίνα.
Το μεσημέρι της Παρασκευής το σκηνικό άλλαξε τελείως, όταν ο Πρωθυπουργός
διαπίστωσε ότι για να παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι και να συνεχίσει να διεκδικεί με αξιώσεις τη νίκη στις προσεχείς εκλογές θα πρέπει να προχωρήσει σε αποφασιστικές κινήσεις, με πρώτη την αποπομπή του υπουργού που κατηγορείται ότι ανέπτυξε δραστηριότητες επιχειρηματία και συμπεριφορά νεόπλουτου.
Oκ. Καραμανλής συνομίλησε τηλεφωνικά την Πέμπτη και την Παρασκευή με τους υπουργούς Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, Αμυνας κ. Ευ.Μεϊμαράκη, ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκη και Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά για να ακούσει τις απόψεις τους. Και οι έξι τού μίλησαν θερμά για την πολιτική συμπεριφορά και το έργο του συναδέλφου τους, αλλά όταν η κουβέντα έφθασε στο «διά ταύτα» εξέφρασαν την πεποίθηση πως δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του.
«Θα είναι σαν να αδιαφορούμε για τα μηνύματα της κοινωνίας» του είπαν οι υπουργοί, προτείνοντας και κάποιες άλλες κινήσεις για το μέλλον, για τις οποίες ετοιμάζουν ήδη σημειώματα προς τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Καραμανλής μίλησε όμως και με δύο υπουργούς που εξέφραζαν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας κίνησης. Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης κ. Πρ.Παυλόπουλος και Επικρατείας κ. Θ.Ρουσόπουλος επεσήμαναν στον Πρωθυπουργό ότι μια παραίτηση υπουργού μία ημέρα πριν από την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ίσως να φέρει μη επιθυμητά αποτελέσματα, από τη στιγμή μάλιστα που ο υπουργός παραιτήθηκε αφού προηγουμένως στηρίχθηκε δύο φορές πολιτικά από τον ίδιο τον κ. Καραμανλή. Οταν ολοκληρώθηκαν οι επικοινωνίες αυτές, ο κ. Καραμανλής είχε μια τελευταία επικοινωνία με τον ίδιο τον κ. Βουλγαράκη. «Γιώργο,φοβάμαι κι εγώ ότι δεν μπορείς να παραμείνεις άλλο» σχολίασε όταν ο υπουργός του τον πληροφόρησε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί. «Είναι κακό το κλίμα στην κοινωνία και γίνεται κακό και στο εσωτερικό μας» του είπε ο κ. Καραμανλής ενημερώνοντάς τον ότι τα τηλεφωνήματα που δέχεται ο ίδιος δεν έχουν το ίδιο περιεχόμενο με τα τηλεφωνήματα συμπαράστασης που δεχόταν το πρωί της Παρασκευής ο κ. Βουλγαράκης.
Και όπως του εξήγησε ο κ. Καραμανλής, η παραίτηση του υπουργού δεν σημαίνει και το τέλος της πολιτικής του καριέρας. Τόσο η επιλογή της κυρίας Φάνης ΠάλληΠετραλιά στο υπουργείο Απασχόλησης όσο και η επιλογή του κ. Αναστάση Παπαληγούρα τώρα ως διαδόχου του κ. Βουλγαράκη εκπέμπουν το μήνυμα που επιθυμεί ο κ. Καραμανλής: «Οποιος μένει εκτός κυβέρνησης και δεν της επιτίθεται για να εκτονώσει την πικρία τουή για να την εκδικηθεί θα έχει και δεύτερη ευκαιρία». Από τον Μάρτιο του 2004, οπότε ο κ. Γ. Βουλγαράκης ανέλαβε αξίωμα υπουργού, ως σήμερα βρέθηκε αρκετές φορές στη «δίνη του πολιτικού κυκλώνα» και αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο αποπομπής του από την κυβέρνηση. Υποθέσεις όπως οι υποκλοπές και η απαγωγή Πακιστανών τον έφεραν στα πρόθυρα της ψυχολογικής κατάρρευσης, αλλά τον έσωσε η στήριξη του Πρωθυπουργού, ο οποίος του εμπιστεύθηκε διαδοχικά τρία νευραλγικά υπουργεία: το Δημόσιας Τάξης, το Πολιτισμού και το Ναυτιλίας. Ο κ. Βουλγαράκης πίστεψε αρχικώς ότι η στήριξη του Πρωθυπουργού αρκεί. Ο κ. Καραμανλής, όμως, όπως αποδείχθηκε την Παρασκευή, πιστεύει ότι μόνο η δική του στήριξη σε ένα στέλεχός του δεν αρκεί!
Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει επίσης ότι κάθε καρατόμηση υπουργού δημιουργεί έναν ακόμη «αντάρτη» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αλλά και στην περίπτωση του κ. Βουλγαράκη αποφάσισε να αναλάβει το ρίσκο διεύρυνσης του κύκλου της εσωκομματικής αμφισβήτησης διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να τον διατηρήσει στη θέση του.
Οι βασικοί λόγοι που ανάγκασαν τον Πρωθυπουργό να αρχίσει να κρατά αποστάσεις από τον υπουργό του μετά την Τρίτη και να αποδεχθεί την παραίτησή του την Παρασκευή ήταν τέσσερις:
1 Το μεγαλύτερο πρόβλημα που διαπιστώθηκε για τον υπουργό δεν δημιουργήθηκε από τη συμμετοχή του σε ΕΠΕ για να αποφύγει την πλήρη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας του αλλά από την εμπλοκή μελών της οικογενείας του στις μεταβιβάσεις ακινήτων στη Μονή Βατοπαιδίου. Η διατήρηση του υπουργού στη θέση του κρίθηκε ότι θα ενέτεινε τις εσωκομματικές διενέξεις του κ. Βουλγαράκη με τους υπουργούς και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που ενεπλάκησαν στην υπόθεση και θα έφερνε σε ακόμη δυσχερέστερη θέση τον κ. Βουλγαράκη.
2Ο κ. Βουλγαράκης συνδέθηκε, καλώς ή κακώς δεν έχει τόση σημασία, με τα φαινόμενα πολυτελούς διαβίωσης που εμφανίζουν τους τελευταίους μήνες αρκετά στελέχη της ΝΔ. Η αγορά ενός αρκετά πολυτελούς σκάφους αλλά και αρκετών ακινήτων τα δύο τελευταία χρόνια δημιούργησε την εικόνα αιφνίδιου και αδικαιολόγητου πλουτισμού του, για την οποία ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να παραμείνει αδιάφορος.
3Οι δύο παραπάνω περιπτώσεις αποκάλυψαν επίσης την εχθρική συμπεριφορά αρκετών ΜΜΕ προς το πρόσωπο του κ. Βουλγαράκη, πιθανότατα επειδή και ο ίδιος τους αντιμετώπιζε με έπαρση την περίοδο της παντοδυναμίας του.
4Ο κ. Καραμανλής εισέπραττε καθημερινά τη δυσφορία στελεχών του κόμματος αλλά και συνεργατών του για την απόλυτη κάλυψη που του προσέφερε στη ΔΕΘ. Το ύφος του και η «γλώσσα του σώματός του» μαρτυρούσαν ότι η επιλογή του ήταν αναγκαστική και καθόλου ευχάριστη. Η απόφασή του να διατηρήσει τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας στη θέση του αμφισβητήθηκε τις επόμενες ημέρες από βουλευτές και υπουργούς του όσο δεν έχει αμφισβητηθεί καμία άλλη επιλογή του ως σήμερα.
«Γιώργο, δεν μπορείς να παραμείνεις άλλο»
ΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ επικοινωνίες που είχε με οκτώ υπουργούς του ο Πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής έγειραν οριστικά την πλάστιγγα κατά του πρώην υπουργού Ναυτιλίας κ. Γ. Βουλγαράκη και οδήγησαν στην παραίτησή του. Επί δεκαπέντε ημέρες ο κ. Κ. Καραμανλής στήριζε πολιτικά τον υπουργό του και τον συμβούλευε να αγνοήσει τις επιθέσεις, όπως ακριβώς έκανε και στο παρελθόν με τον κ. Σ. Τσιτουρίδη και τον κ. Β. Μαγγίνα. Το μεσημέρι της Παρασκευής το σκηνικό άλλαξε τελείως, όταν ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι για να παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι και να συνεχίσει να διεκδικεί με αξιώσεις τη νίκη στις προσεχείς εκλογές θα πρέπει να προχωρήσει σε αποφασιστικές κινήσεις, με πρώτη την αποπομπή του υπουργού που κατηγορείται ότι ανέπτυξε δραστηριότητες επιχειρηματία και συμπεριφορά νεόπλουτου.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.