Βρετανοί επιστήμονες δίνουν ελπίδες σε χιλιάδες γυναίκες που αποτυγχάνουν να μείνουν έγκυοι. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι γυναίκες που αποβάλλουν κάθε φορά που συλλαμβάνουν ή που αποτυγχάνουν να μείνουν έγκυοι με μεθόδους τεχνητής εγκυμοσύνης πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες να τα καταφέρουν αν ακολουθήσουν θεραπεία με στεροειδή. Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και το Νοσοκομείο Γυναικών στο Λίβερπουλ ανακάλυψε ότι κάποια κύτταρα, τα οποία είναι γνωστά ως ...
Στεροειδή εναντίον αποβολών Βρετανοί επιστήμονες δίνουν ελπίδες σε χιλιάδες γυναίκες που αποτυγχάνουν να μείνουν έγκυοι. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι γυναίκες που αποβάλλουν κάθε φορά που συλλαμβάνουν ή που αποτυγχάνουν να μείνουν έγκυοι με μεθόδους τεχνητής εγκυμοσύνης πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες να τα καταφέρουν αν ακολουθήσουν θεραπεία με στεροειδή. Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και το Νοσοκομείο Γυναικών στο Λίβερπουλ ανακάλυψε ότι κάποια κύτταρα, τα οποία είναι γνωστά ως «φονικά κύτταρα», είναι αυτά που προκαλούν τις αποβολές ενώ εμποδίζουν και την τεχνητή γονιμοποίηση. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με 40 γυναίκες οι οποίες είχαν βαρύ ιστορικό πολλαπλών αποβολών. Οι γυναίκες αυτές ακολούθησαν θεραπεία με στεροειδή και τριάντα από αυτές κατάφεραν τελικά να γεννήσουν.
Οπως φαίνεται η θεραπεία μείωσε τα επίπεδα των φονικών κυττάρων στη μήτρα πολλαπλασιάζοντας έτσι τις πιθανότητες των εγκύων να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα και να ολοκληρώσουν με επιτυχία την κύηση.
Βιταμίνη υπέρ μνήμης Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής ελληνίδα επιστήμονα διαπίστωσε ότι η παρουσία της βιταμίνης Β12 η οποία βρίσκεται σε πολλές τροφές (κρέας, ψάρι, γάλα) είναι πιθανό να εμποδίζει την απώλεια της μνήμης σε ηλικιωμένα άτομα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από εκατό υγιή άτομα ηλικίας από 61 ως 87 ετών για πέντε χρόνια. Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι τα ηλικιωμένα άτομα στα οποία τα επίπεδα της Β12 βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν συρρίκνωση του εγκεφάλου τους από εκείνους που έχουν υψηλά ή ακόμη και φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό τους. Εχει διαπιστωθεί ότι η συρρίκνωση του εγκεφάλου πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση Β12 μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει κρέας, ψάρια, γάλα και δημητριακά, εμπλουτισμένα με τη βιταμίνη, μπορεί να ενισχύσει την προστασία του εγκεφάλου.
Ενέργεια χωρίς διοξείδιο του άνθρακα Ενα βυτιοφόρο μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα είναι παρκαρισμένο έξω από το πρώτο στον κόσμο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που καίει ορυκτά καύσιμα χωρίς να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Τα εγκαίνια του εργοστασίου, που βρίσκεται στη Γερμανία, έγιναν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας και όλοι ευελπιστούν ότι η τεχνολογία που κρύβεται πίσω από τη λειτουργία του θα βοηθήσει στο να μετριαστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το εργοστάσιο βρίσκεται έξω από την κωμόπολη Σπρέμπεργκ της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και είναι ο πρώτος ατμοηλεκτρικός σταθμός με δυνατότητα Δέσμευσης και Αποθήκευσης Ανθρακα, τεχνολογία που είναι γνωστή ως CCS. Το σύστημα κατακρατεί το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου τα οποία παράγονται από την καύση του λιγνίτη και τα συμπιέζει ώσπου να υγροποιηθούν. Τα αέρια που συγκεντρώνονται από το εργοστάσιο θα μεταφέρονται τελικά στη Βόρεια Γερμανία, όπου θα διοχετεύονται μέσα σε μια εξαντλημένη πηγή φυσικού αερίου για μόνιμη αποθήκευση.
Εικονικό τηλεσκόπιο είδε το κέντρο του Γαλαξία Επιστήμονες του ΜΙΤ συνέδεσαν τρία ραδιοτηλεσκόπια στη Χαβάη, στην Αριζόνα και στην Καλιφόρνια δημιουργώντας έτσι μια αυτόνομη πανίσχυρη μονάδα με την οποία κατάφεραν να τραβήξουν τις καλύτερες ως σήμερα εικόνες από το κέντρο του Γαλαξία μας όπου βρίσκεται και μία γιγαντιαία μαύρη τρύπα. Το «εικονικό» τηλεσκόπιο (όπως το χαρακτήρισαν οι δημιουργοί του) είναι τόσο ισχυρό ώστε θα μπορούσε να διακρίνει μια μπάλα του μπάσκετ στην επιφάνεια της Σελήνης! Οι επιστήμονες έστρεψαν το τηλεσκόπιο στον Τοξότη Α*, μία περιοχή στο κέντρο του Γαλαξία στην οποία πιστεύεται ότι βρίσκεται μια μαύρη τρύπα με μάζα 4 εκατ. φορές μεγαλύτερη από του Ηλιου. Με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου οι επιστήμονες μέτρησαν το μέγεθος της φωτεινής περιοχής στον Τοξότη Α* καταγράφοντας την υψηλότερη πυκνότητα ύλης που έχει βρεθεί ποτέ στον Γαλαξία, γεγονός που αποτελεί νέα σημαντική ένδειξη για την ύπαρξη της μαύρης τρύπας στο κέντρο του.
Αντίο γυαλιά! Σε πέντε χρόνια αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά βιονικά εμφυτεύματα τα οποία θα χαρίζουν αετίσιο βλέμμα στους μεσηλίκους. Οι υπερ-φακοί που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή αναμένεται να διορθώνουν τα προβλήματα τόσο της μυωπίας όσο και της πρεσβυωπίας επιτρέποντας στους ασθενείς να πουν μια για πάντα αντίο στα γυαλιά οράσεως! Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο το ότι οποιοσδήποτε θα υποβάλλεται στην επέμβαση τοποθέτησης των νέων φακών, που θα διαρκεί περίπου μισή ώρα και θα διεξάγεται με τοπική αναισθησία, δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσει καταρράκτη σε μεγάλη ηλικία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής Τζέιμς Γουόλφσον από το Πανεπιστήμιο Αστον κατά τη διάρκεια φεστιβάλ επιστημών που διεξάγεται στη Βρετανία.
Αναπαράσταση της γέννησης του Σύμπαντος Το πρωί της Τετάρτης έγινε η πρώτη πυροδότηση μιας δέσμης πρωτονίων σε όλο το μήκος του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CΕRΝ) στα γαλλοελβετικά σύνορα. Η δέσμη χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαδρομή των 27 χλμ. στο εσωτερικό του κυκλικού επιταχυντή. Η τελική επιβεβαίωση ότι όλα πήγαν καλά ήρθε με τη μορφή δύο κουκκίδων που αναβόσβηναν στις οθόνες των υπολογιστών του κέντρου ελέγχου του CΕRΝ. Στην επόμενη φάση του πειράματος οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να κάνουν ακριβώς το ίδιο με μια δέσμη πρωτονίων που θα κινείται όμως με την αντίθετη φορά από εκείνη της πρώτης δέσμης. Τα πρωτόνια καθοδηγούνται μέσα στο τούνελ από γιγάντιους, υπεραγώγιμους μαγνήτες που ψύχονται σχεδόν ως το απόλυτο μηδέν. Στόχος των επιστημόνων είναι να οδηγήσουν δύο δέσμες πρωτονίων σε μετωπική σύγκρουση, κινούμενες με την ταχύτητα του φωτός, ευελπιστώντας ότι η σύγκρουση αυτή θα αναπαραγάγει τις συνθήκες που επικράτησαν ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Εκρηξη από την οποία προέκυψε το Σύμπαν. Εκτός από την κατανόηση της ύλης, της μάζας και πολλών κοσμικών φαινομένων η επιστημονική κοινότητα ευελπιστεί ότι από τα πειράματα θα προκύψουν ανακαλύψεις που θα ανοίξουν νέους δρόμους σε πολλούς τομείς, όπως της ιατρικής και της πληροφορικής.