* Ο κ. Δημήτρης Σαμούρης ερωτά:

«Είμαι δημόσιος υπάλληλος, άγαμος, και έχω ένα διαμέρισμα 60 τ.μ.το οποίο είχα αγοράσει ως πρώτη κατοικία το 2000. Το 2003 έκανε δωρεά ο παππούς μου σε εμένα και στον αδελφό μου ένα διαμέρισμα 96 τ.μ. στο οποίο έχουμε την ψιλή κυριότητα (την επικαρπία έχει ο παππούς μου).Τώρα θέλω να αγοράσω ένα καινούργιο διαμέρισμα 120 τ.μ. Μπορώ αν πληρώσω τον φόρο για το παλιό διαμέρισμα να κάνω άρση της απαλλαγής για πρώτη κατοικία και να αγοράσω το καινούργιο ως πρώτη κατοικία; Και αν μπορώ να το κάνω αυτό,για ποιο από τα δύο διαμερίσματα γεννάται θέμα “πόθεν έσχες”;».

Απάντηση: 1. Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 1078/1980 η απαλλαγή από τον φόρο για την αγορά κατοικίας ή οικοπέδου παρέχεται μία φορά.

Απαλλαγή παρέχεται και για κάθε νέα αγορά ακινήτου, εφόσον: * τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του κατά τον χρόνο της νέας αγοράς ο αγοραστής, ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα τους δεν πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους και * ο αγοραστής υποβάλει την οικεία δήλωση και καταβάλει εφάπαξ τον φόρο που αναλογεί στην αξία του ακινήτου που έτυχε της απαλλαγής.

Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία που έχει αυτό κατά τον χρόνο της νέας απαλλαγής. Για τον υπολογισμό του φόρου γίνεται χρήση των συντελεστών που ίσχυαν κατά τον χρόνο χορήγησης της πρώτης απαλλαγής και καταβάλλεται εφάπαξ, εκτός αν ο φόρος που αναλογεί στην αξία του ακινήτου ή στο καταβληθέν τίμημα κατά τον χρόνο χορήγησης της πρώτης απαλλαγής είναι μεγαλύτερος, οπότε καταβάλλεται ο μεγαλύτερος αυτός φόρος.

Η απαλλαγή αυτή παρέχεται και σε πρόσωπα τα οποία έτυχαν απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης για απόκτηση στέγης ως τις 14.7.1980, καθώς και σε πρόσωπα τα οποία έτυχαν απαλλαγής από τον φόρο κληρονομιάς ή γονικής παροχής για απόκτηση πρώτης κατοικίας, εφόσον για τα πρόσωπα αυτά συντρέχουν οι προϋποθέσεις απαλλαγής και καταβληθεί ο οικείος φόρος κατά περίπτωση.

2. Δεν θα υπαχθείτε στο «πόθεν έσχες» για καμία κατοικία.

* Ο κ. Νίκος Λεοντίου ερωτά:

«Μπορώ να αγοράσω διαμέρισμα από τους γονείς μου για πρώτη κατοικία;».

Απάντηση: Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν. 1078/1980, οι διατάξεις αυτού του νόμου για την απαλλαγή από τον φόρο της αγοράς πρώτης κατοικίας δεν εφαρμόζονται σε συμβάσεις μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία μεταξύ συγγενών εξ αίματος ή αγχιστείας πρώτου βαθμού.

* Ο κ. Βασίλης Τσιολάκης ερωτά:

«Ποιο είναι το αφορολόγητο ποσό για αγορά πρώτης κατοικίας από εργένη;».

Απάντηση: Με τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 3 του Ν. 3634/2008 καταργήθηκαν τα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και παρέχεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης (και το τέλος συναλλαγής ακινήτων) για αγορά κατοικίας με εμβαδόν ως 200 τ.μ. ή οικοπέδου, στο οποίο αντιστοιχεί κατοικία με εμβαδόν ως 200 τ.μ. ανεξάρτητα από την αξία τους. Το ανωτέρω εμβαδόν προσαυξάνεται κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα την επιμέλεια των οποίων έχει ο δικαιούχος ή τα προστατευόμενα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Αν το εμβαδόν της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει το ανωτέρω όριο, η απαλλαγή χορηγείται μέχρι του ποσού της αξίας που αντιστοιχεί στο εμβαδόν αυτό. Για την αξία που αντιστοιχεί στο επιπλέον εμβαδόν οφείλεται ο οικείος φόρος, δηλαδή φόρος μεταβίβασης ή τέλος συναλλαγής ακινήτων, αντίστοιχα.

* Ο κ. Γεώργιος Μισαλάκης ερωτά:

«Είμαι έγγαμος με δύο ανήλικα παιδιά και κατοικώ σε διαμέρισμα 80 τ.μ. που ανήκει 100% στη γυναίκα μου προ γάμου.Αν αγοράσω στο όνομά μου διαμέρισμα 110 τ.μ.θεωρείται πρώτη κατοικία για μένα και απαλλάσσεται από ΦΜΑ;».

Απάντηση: Επειδή η κατοικία που υπάρχει δεν καλύπτει τις στεγαστικές σας ανάγκες οι οποίες ανέρχονται σε 110 τ.μ., μπορείτε να αγοράσετε κατοικία εμβαδού ως 200 τ.μ. και να έχετε πλήρη απαλλαγή από τον φόρο.

* Η κυρία Μαρία Καραγιάννη ερωτά:

«Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε9 για τα στοιχεία των ακινήτων;Η προθεσμία υποβολής του εντύπου αυτού έχει λήξει;».

Απάντηση: 1. Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων για το έτος 2008 είναι:

* Ολα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα και αποκτήθηκαν εντός του έτους 2007.

* Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2008 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους, τα οποία έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 προηγούμενων ετών (2005, 2006 και 2007).

* Ο υπόχρεος που στη δήλωση Ε9 ετών 2005, 2006 και 2007 συμπεριέλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση όπως έχει απεικονιστεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών (2005, 2006 και 2007), ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβληθεί η κατάσταση των ακινήτων.

* Το προστατευόμενο μέλος που σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υποχρεούται ανεξάρτητα σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

* Τα νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλει δήλωση Ε9 τα προηγούμενα έτη και έχουν διακόψει τις εργασίες τους ως τις 31.12.2007.

2. Η προθεσμία υποβολής του εντύπου Ε9 παρατάθηκε ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2008.

* Η κυρία Ειρήνη Αργύρη ερωτά:

«Πόσο είναι το αφορολόγητο εισόδημα για παντρεμένο χωρίς παιδιά;».

Απάντηση: Τα αφορολόγητα ποσά για άγαμο ή έγγαμο χωρίς παιδιά είναι 12.000 ευρώ όταν αποκτάται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και 10.500 ευρώ όταν αποκτάται εισόδημα από άλλες πηγές. Το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ πρόκειται να υπαχθεί σε φόρο με συντελεστή 10%.

Ανέγερση πρώτης κατοικίας – Τεκμήριο
* Η κυρία Καλλιόπη Καϊλίδου ερωτά:

«Είμαι παντρεμένη,με ένα παιδί.Μένουμε σε διαμέρισμα 96,8 τ.μ.που ανήκει κατά την ψιλή κυριότητα στον σύζυγό μου και κατά την επικαρπία στον πεθερό μου και μας το παραχωρεί δωρεάν. Εγώ έχω την ψιλή κυριότητα σε ημιτελές διαμέρισμα 96 τ.μ.Σε αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου πόλης που ανήκει σ΄ εμένα και στον σύζυγό μου κατά πλήρη κυριότητα χτίζουμε οικία 150 τ.μ. Θα ήθελα να μάθω αν η οικία αυτή θεωρείται πρώτη κατοικία και έτσι εξαιρείται η δαπάνη ανέγερσης ως τα 120 τ.μ. οπότε στον πίνακα 5,κωδ.737-738 θα γραφτεί μόνο η δαπάνη που αντιστοιχεί στην επιφάνεια πάνω από τα 120 τ.μ.Επίσης αν περιέλθει στον σύζυγό μου και η επικαρπία,ποια θα θεωρείται πρώτη κατοικία;Το διαμέρισμα που μένουμε ή η οικία που χτίζουμε;».

Απάντηση: Η κατοικία που θα ανεγείρετε θεωρείται πρώτη διότι στις άλλες κατοικίες έχετε μόνο την ψιλή κυριότητα. Ως εκ τούτου θα υπαχθείτε στο τεκμήριο ανέγερσης οικοδομών για τη δαπάνη πάνω από 120 τ.μ. Πρώτη κατοικία κατά κυριολεξία θεωρείται η κατοικία όπου έχετε την κύρια διαμονή σας.