Θα υπολείπονται του πληθωρισμού οι αυξήσεις στο προσωπικό των ΔΕΚΟ

Πλαφόν 4,5% για εφέτος και 3,75% για το 2009 βάζει η κυβέρνηση στις αυξήσεις των εργαζομένων των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), όταν ο πληθωρισμός έχει φθάσει ως και το 4,9% τους προηγούμενους μήνες. Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων έχουν εντολή από το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις με τους συνδικαλιστές για την υπογραφή διετών συλλογικών συμβάσεων, με τις αυξήσεις να έχουν οροφή τα ποσοστά που συμφώνησε η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ. Την ίδια ώρα τα ...

Πλαφόν 4,5% για εφέτος και 3,75% για το 2009 βάζει η κυβέρνηση στις αυξήσεις των εργαζομένων των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), όταν ο πληθωρισμός έχει φθάσει ως και το 4,9% τους προηγούμενους μήνες.

Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων έχουν εντολή από το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις με τους συνδικαλιστές για την υπογραφή διετών συλλογικών συμβάσεων, με τις αυξήσεις να έχουν οροφή τα ποσοστά που συμφώνησε η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ. Την ίδια ώρα τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία για το 2007 δείχνουν άνοδο του συνολικού ελλείμματος κατά 6% με 7% από την αρχική εκτίμηση, γεγονός το οποίο αναγκάζει την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης του ΟΣΕ, που «κουβαλάει» περίπου τις μισές ζημιές όλων των ΔΕΚΟ. Η μεσοσταθμική αύξηση θα αγγίζει το 4,5% για το 2008 και για το 2009 το 3,75%, ενώ από τις αυξήσεις εξαιρούνται οι υπερωρίες. Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση στην ουσία επιβάλλει ότι οι αυξήσεις για εφέτος και του χρόνου δεν θα υπερβούν τα παραπάνω ποσοστά, αφού σύμφωνα με τις αλλαγές που πέρασε το καλοκαίρι ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης στον νόμο των ΔΕΚΟ, η διυπουργική επιτροπή ΔΕΚΟ αποφασίζει για το ύψος τους. Οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις καθώς είναι με «δεμένα χέρια», αφού με άλλη τροποποίηση του νόμου καταργήθηκε η μονομερής προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν συμφωνήσουν στις προτεινόμενες αυξήσεις, δεν θα μπορούν να προσφύγουν στη διαιτησία και να δικαιωθούν για επιπλέον αυξήσεις, όπως γινόταν ως τώρα. Ετσι, αναγκαστικά θα πάρουν αυτά που προβλέπει η συλλογική σύμβαση των ιδιωτικών υπαλλήλων, η οποία βέβαια είναι καλύτερη από την εισοδηματική πολιτική του δημόσιου τομέα για εφέτος.

Η σύμβαση που έχει υπογράψει η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ προβλέπει για εφέτος αναδρομική αύξηση 3,45% από την 1η Ιανουαρίου 2008 και αύξηση 3% από την 1η Σεπτεμβρίου 2008 (μεσοσταθμικά για ολόκληρο το έτος προκύπτει αύξηση 4,5%). Του χρόνου οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα λάβουν 5,5% από την 1η Μαΐου, ποσοστό το οποίο

«Οροφή» θα είναι τα ποσοστά που συμφώνησε η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ

δίνει μεσοσταθμικά αύξηση 3,75% για ολόκληρο το 2009. Πάντως, από το πλαφόν αυτό φαίνεται ότι ξέφυγαν οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), που σύμφωνα με πληροφορίες είχαν υπογράψει συλλογική σύμβαση για εφέτος με αύξηση 5% συν τις ωριμάνσεις.

Τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία για την πορεία των οικονομικών των ΔΕΚΟ για το 2007 δείχνουν ότι το συνολικό έλλειμμα ξεφεύγει κατά περίπου 6%-7% από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Δηλαδή, αντί για 1,3 δισ. ευρώ, προσεγγίζει το 1,38 δισ. ευρώ, ενώ για το 2008 η αρχική εκτίμηση είναι ότι το συνολικό έλλειμμα θα ανέβει στο 1,4 δισ. ευρώ. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας αυτής παίζει ο ΟΣΕ, καθώς οι ζημιές του αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ για το 2007, ενώ αναμένεται να αυξηθούν στα περίπου 770 εκατ. ευρώ εφέτος. Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομίας έχει θέσει ως στόχο την εξυγίανση του ΟΣΕ μέσα στο 2009, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την τακτοποίηση του υπέρογκου χρέους του καθώς θεωρεί ότι οι ζημιές των ΔΕΚΟ θα μειωθούν σημαντικά και θα είναι πολύ ευκολότερο για την κυβέρνηση να χαράξει κοινωνική πολιτική στον χώρο των δημόσιων επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της εξυγίανσης των οικονομικών των επιχειρήσεων, αλλά και της καλύτερης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού που δουλεύει για την κρατική μηχανή, το υπουργείο Οικονομίας έχει δώσει εντολή στις διοικήσεις να βρουν τρόπους για να αυξηθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να αρχίσουν οι μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων μεταξύ των ΔΕΚΟ και των υπόλοιπων δημόσιων φορέων (υπουργεία, νομαρχίες, περιφέρειες κτλ.), με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων των δημόσιων επιχειρήσεων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.