ΠΕΚΙΝΟ Διαστάσεις λαμβάνει το διατροφικό σκάνδαλο με το μολυσμένο παιδικό γάλα της εταιρείας Sanlu στην Κίνα, αφού όπως έγινε γνωστό χθες ύστερα από ελέγχους ίχνη της επικίνδυνης ουσίας μελαμίνης εντοπίστηκαν σχεδόν στο 20% των ανάλογων προϊόντων όλων των κινεζικών εταιρειών.
Οι Αρχές αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ποιοτικούς ελέγχους στα προϊόντα βρεφικού γάλακτος σε σκόνη σε ολόκληρη τη χώρα έπειτα από καταγγελίες ότι δεκάδες παιδιά εμφάνισαν πέτρες στους νεφρούς μετά την κατανάλωση προϊόντος του ομίλου Sanlu.
Δύο βρέφη πέθαναν και περισσότερα από 1.200 διαγνώστηκαν ότι πάσχουν από νόσους στους νεφρούς τους, με τις Αρχές να προειδοποιούν ότι αυτή μπορεί να είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου.
Από τους 109 παραγωγούς παιδικού γάλακτος σε σκόνη που ελέγχθησαν, οι 22, όπως προέκυψε, είχαν χρησιμοποιήσει παρτίδες μολυσμένες με μελαμίνη. Ανάμεσά τους και η εταιρεία Υili, ένας από τους σπόνσορες των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, καθώς και άλλες γνωστές μάρκες. Οι έλεγχοι αποδεικνύουν ότι η Sanlu δεν είναι η μοναδική, όπως εθεωρείτο, εταιρεία που εμπλέκεται στο διατροφικό σκάνδαλο του γάλακτος. Η εν λόγω κρατική κινεζική εταιρεία ωστόσο, το 43% της οποίας ανήκει στον κολοσσό γαλακτοκομικών προϊόντων της Νέας Ζηλανδίας Fonterra, βρίσκεται στην κορυφή της «αμαρτωλής» λίστας, καθώς και τα 11 από τα προϊόντα της που υπεβλήθησαν σε ελέγχους βρέθηκαν να περιέχουν μελαμίνη. Κατέχει επίσης τα θλιβερά «πρωτεία» όσον αφορά τις συγκεντρώσεις της επικίνδυνης ουσίας, με μία από τις παρτίδες να περιέχει τέσσερις φορές περισσότερη μελαμίνη από τη δεύτερη εταιρεία της λίστας!
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του αρμόδιου κινεζικού φορέα που πραγματοποίησε τους ελέγχους, δεν προκύπτει μέχρι στιγμής να έχει διοχετευθεί μολυσμένο με μελαμίνη γάλα στους Ολυμπιακούς και στους Παραολυμπιακούς του Πεκίνου. Παρομοίως δεν φαίνεται, σύμφωνα πάντα με τον κινεζικό εποπτικό φορέα, να έχουν πραγματοποιηθεί εξαγωγές του μολυσμένου γάλακτος στο εξωτερικό. Οι 69 παρτίδες από τις 491 που ελέγχθησαν «θα απομακρυνθούν από τα ράφια», κατά τον κινεζικό φορέα, «θα σφραγιστούν και θα καταστραφούν», ενώ υποδειγματική θα είναι, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, η τιμωρία των ενόχων.
Χθες η Δημοτική Κομματική Επιτροπή της πόλης Σιγιαζουάνγκ, πρωτεύουσας της επαρχίας Χεμπέι όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Sanlu, προχώρησε στην αποπομπή της προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας Τιαν Ουενχουά, καθώς εκατοντάδες εξοργισμένοι γονείς συγκεντρώθηκαν έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Οπως ανέφεραν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η κυρία Τιάν φαίνεται ότι «φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης».
Η Sanlu διέκοψε την παραγωγή της την περασμένη εβδομάδα μετά την πραγματοποίηση ελέγχων. Η εταιρεία ωστόσο είχε δεχθεί παράπονα από τον περασμένο Μάρτιο, όταν βρεφικά ούρα βρέθηκαν αποχρωματισμένα και βρέφη διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.
Οπως ανέφεραν οι χθεσινοί «Τimes» του Λονδίνου, το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε μόνο μετά την παρέμβαση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Ελεν Κλαρκ. Η τελευταία είχε πληροφορηθεί από τον εταίρο της Sanlu, Fonterra, ότι η κινεζική εταιρεία αρνούταν να ανακαλέσει το προϊόν, παρά τις επίμονες συστάσεις της δεύτερης. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η καθυστέρηση της αποκάλυψης του σκανδάλου ενδέχεται να οφείλεται στην επιθυμία του Πεκίνου να διοργανώσει τους «τέλειους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Η κινεζική Αστυνομία έχει συλλάβει δύο στελέχη της Sanlu, ενώ άλλα 22 άτομα έχουν προσαχθεί και ανακρίνονται.
Θερίζει η μελαμίνη στην Κίνα
ΠΕΚΙΝΟ Διαστάσεις λαμβάνει το διατροφικό σκάνδαλο με το μολυσμένο παιδικό γάλα της εταιρείας Sanlu στην Κίνα, αφού όπως έγινε γνωστό χθες ύστερα από ελέγχους ίχνη της επικίνδυνης ουσίας μελαμίνης εντοπίστηκαν σχεδόν στο 20% των ανάλογων προϊόντων όλων των κινεζικών εταιρειών. Οι Αρχές αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ποιοτικούς ελέγχους στα προϊόντα βρεφικού γάλακτος σε σκόνη σε ολόκληρη τη χώρα έπειτα από καταγγελίες ότι δεκάδες παιδιά εμφάνισαν πέτρες στους νεφρούς μετά την κατανάλωση προϊόντος του ομίλου Sanlu.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.