Μετά το σοκ που προκάλεσαν στη Wall Street και στις αγορές όλου του κόσμου η κατάρρευση της Lehman Βrothers και η εξαγορά-διάσωση της Μerrill Lynch από την Βank of Αmerica, η χθεσινή ημέρα ήταν εξίσου δύσκολη και γεμάτη ανησυχίες για τα μελλούμενα. Το ενδιαφέρον στράφηκε κυρίως στον αγώνα σωτηρίας που δίνει η μεγαλύτερη αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία Αmerican Ιnternational Group (ΑΙG), η οποία αναζητεί επειγόντως κεφάλαια ύψους 70-75 δισ. δολαρίων, αλλά και στο ποιος χρηματοπιστωτικός οργανισμός έχει σειρά. Η γιγαντιαία ασφαλιστική εταιρεία φοβάται το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας, γεγονός που θα μείωνε δραματικά τη δυνατότητά της να εξασφαλίζει τις απαραίτητες για τη σωτηρία της πιστώσεις. Το κλίμα αβεβαιότητας επέτεινε χθες και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs με την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το γ΄ τρίμηνο του έτους. Η μεγαλύτερη από τις δύο αμερικανικές τράπεζες που έχουν απομείνει να παρέχουν αποκλειστικά και μόνο υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της σημείωσαν υποχώρηση ρεκόρ 70%.
Το σίριαλ της ΑΙG ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας με τη δημοσίευση πληροφοριών ότι η ασφαλιστική εταιρεία αναζητούσε επειγόντως ρευστότητα, πιθανότατα και από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι ρυθμιστικές αρχές της Πολιτείας της Νέας Υόρκης επέτρεψαν στην ΑΙG την αξιοποίηση κεφαλαίων ύψους 20 δισ. δολαρίων από θυγατρικές της εταιρείες τα οποία θα χρησιμοποιήσει ως εχέγγυο για την εξασφάλιση πιστώσεων. Μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CΝΒC ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Ντέιβιντ Πάτερσον προειδοποίησε ότι η ασφαλιστική εταιρεία έχει περιθώριο «μιας ημέρας» για να αξιοποιήσει τα σωσίβιο και να εξασφαλίσει τα κεφάλαια που χρειάζεται.
Οι ζημιές της ΑΙG από την έκθεσή της στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime) στα προηγούμενα τρία τρίμηνα φτάνουν τα 18,5 δισ. δολάρια. Το ενδεχόμενο κατάρρευσης ενός από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ομίλους στον κόσμο
Η Βarclays επανήλθε για να διεκδικήσει τα «ασημικά» της Lehman Βrothers
προκάλεσε χθες μεγάλη ανησυχία στις αγορές. Οι μετοχές της ΑΙG σημείωσαν βουτιά 60% κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης στη Wall Street. Συνολικά οι απώλειες των μετοχών της από την αρχή του έτους ξεπερνούν το 90%. Ο Πάτερσον διευκρίνισε χθες ότι το σωσίβιο των 20 δισ. δολαρίων μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την εξασφάλιση δανείου από τράπεζες των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Βloomberg, στελέχη της ΑΙG συζητούσαν με τον όμιλο της Goldman Sachs και την JΡΜorgan Chase το ενδεχόμενο δανείου 70 ως 75 δισ. δολαρίων. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΙG Ρόμπερτ Βίλουμσταντ επιδίδεται τώρα σε αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση των κεφαλαίων. Την προσπάθειά του δυσχεραίνει η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΑΙG από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Οι οίκοι Μoody΄s και Fitch υποβάθμισαν την πιστοληπτική της ικανότητα κατά δύο μονάδες ενώ η Standard & Ρoors κατά τρεις.
Μετά την αίτηση της Lehman Βrothers για υπαγωγή στο άρθρο 11 του Πτωχευτικού Δικαίου των ΗΠΑ η βρετανική τράπεζα Βarclays ανακοίνωσε χθες ότι ενδιαφέρεται για την αγορά περιουσιακών στοιχείων της Lehman. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τη Lehman το περασμένο Σαββατοκύριακο αλλά τελικά απέσυρε το ενδιαφέρον της. Χθες, μία ήμερα μετά το αίτημα της Lehman για προστασία από τους πιστωτές της, οι διαπραγματεύσεις άρχισαν ξανά! Η βρετανική τράπεζα δεν διευκρίνισε ωστόσο ποια τμήματα της χρεοκοπημένης τράπεζας την ενδιαφέρουν.
ΔΝΤ: Γενική η επιβράδυνση
Ανευ προηγουμένου χαρακτήρισε την τρέχουσα οικονομική και χρηματιστική κρίση ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, σε δηλώσεις που έκανε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή χρηματιστηριακή κρίση», επειδή ξεκίνησε «από την καρδιά του συστήματος», τις ΗΠΑ, και όχι από την «περιφέρειά του» και έπληξε ταυτόχρονα ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.
Ο Στρος-Καν εκτίμησε ότι «όλη η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί από μισή ως δύο μονάδες», συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και των χωρών της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι ορισμένα μέρη του κόσμου έχουν πληγεί περισσότερο ή λιγότερο. «Η επιβράδυνση είναι γενική» τόνισε.
Παραλληλίζοντας την τρέχουσα κρίση με αυτήν του 1929, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι μία από τις διαφορές «είναι ότι διαθέτουμε εργαλεία που δεν επιτρέπουν να αποφευχθεί η κρίση,αλλά να μετριαστούν οι συνέπειές της και να διορθωθούν οι επιπτώσεις της». Επισημαίνοντας ορισμένους θετικούς παράγοντες, όπως την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, ο κ. Στρος-Καν δήλωσε ότι το ΔΝΤ υπολογίζει σε μια οικονομική ανάκαμψη στη διάρκεια του 2009. Αναφερόμενος, τέλος, στις ευρωπαϊκές τράπεζες, εκτίμησε ότι τελικά «θα πληγούν λιγότερο» και δεν κινδυνεύουν «να βγουν νοκ άουτ», όπως οι αμερικανικές.