Περισσότερο από έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του «ιού» των subprimes, των αμερικανικών στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης, και ο κατάλογος των θυμάτων μεγαλώνει επικίνδυνα. Χθες χρεοκόπησε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Βrothers, η Μerrill Lynch για να αποφύγει τα χειρότερα εξαγοράστηκε από την Βank of Αmerica, ενώ η ασφαλιστική εταιρεία ΑΙG κλονίζεται συθέμελα και επιζητεί εναγωνίως ενέσεις ρευστότητας. Οι δραματικές αυτές εξελίξεις αλλάζουν τον χρηματοπιστωτικό χάρτη όχι μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και του πλανήτη. Οι δύο τράπεζες της Wall Street δεν άντεξαν το βάρος της πιστωτικής κρίσης. Η Lehman Βrothers γονάτισε από τις απώλειες 60 δισ. δολαρίων και κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή της στο άρθρο 11 του Πτωχευτικού Δικαίου των ΗΠΑ, ενώ η Μerrill Lynch ύστερα από 94 χρόνια ανεξαρτησίας εξαγοράστηκε από χθες από την Βank of Αmerica αντί 50 δισ. δολαρίων. Ηταν ίσως η μόνη οδός σωτηρίας για να μην ακολουθήσει την τύχη της Lehman. Η πιστωτική κρίση είχε συσσωρεύσει στη Μerrill Lynch συνολικές ζημιές 52,2 δισ. δολαρίων.

Τα νέα έστειλαν κύματα ανησυχίας στις αγορές όλου του κόσμου. Η ολοκλήρωση του ιστορικού κύκλου των δύο εταιρειών της Wall Street ήρθε έξι μήνες μετά την πτώση ενός άλλου γίγαντα, της Βear Stearns. Ως γνωστόν, η άλλοτε πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της Wall Street διασώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στην παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και πουλήθηκε τελικά αντί «πινακίου φακής» στην ανταγωνίστριά της JΡ Μorgan Chase.

Ταμείο «αλληλοβοηθείας»

Επτά μεγάλες τράπεζες ανακοίνωσαν χθες τη συγκρότηση ταμείου ενίσχυσης 70 δισ. δολαρίων

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, επτά μεγάλες τράπεζες ανακοίνωσαν χθες σε συνεννόηση με την κυβέρνηση τη συγκρότηση ταμείου ενίσχυσης 70 δισ. δολαρίων το οποίο θα δανειοδοτεί τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Συγκεκριμένα, δέκα τράπεζες- οι Βank of Αmerica, Βarclays, Citibank, Credit Suisse, Deutsche Βank, Goldman Sachs, JΡ Μorgan, Μerrill Lynch, Μorgan Stanley και UΒS- συμφώνησαν να διαθέσουν από 7 δισ. δολάρια η καθεμία για την «αντιμετώπιση της άνευ προηγούμενου αστάθειας».

Κάθε τράπεζα που συμμετέχει στο ταμείο της «αντι-πτώχευσης» θα μπορεί να λαμβάνει ως το ένα τρίτο του ποσού του ταμείου αν αντιμετωπίσει δυσκολίες. Επιπλέον, η Fed ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διευρύνει τον τύπο των εγγυήσεων που θα κάνει δεκτές από τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους για την παροχή δανείων. Για πρώτη φορά η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δέχεται και μετοχές ως αντάλλαγμα για την παροχή ρευστότητας. Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενίσχυσε με 30 δισ. ευρώ τη διατραπεζική αγορά της ευρωζώνης, στην προσπάθειά της να περιορίσει τις αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα από τα συμβαίνοντα στις ΗΠΑ. Σε αντίστοιχες κινήσεις προχώρησαν και ορισμένες κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρώπης. Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) προχώρησε σε δανεισμό 5 δισ. στερλινών προς τις τράπεζες για τρεις ημέρες. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας διοχέτευσε επίσης ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, αρνήθηκε ωστόσο να ανακοινώσει το ποσό.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα στρέψει την προσοχή της στην «υγεία του τραπεζικού συστήματος» . Δήλωσε επίσης ότι «η διόρθωση στις αγορές μπορεί να είναι οδυνηρή,τόσο για τους πολίτες που έχουν επενδύσει στους οργανισμούς αυτούς όσο και για τους εργαζομένους » αλλά επισήμανε ότι «μακροπρόθεσμα έχω εμπιστοσύνη ότι οι αμερικανικές αγορές κεφαλαίου είναι ευέλικτες και ανθεκτικές και μπορούν να αντεπεξέλθουν στη διόρθωση αυτή». Ο κ. Μπους τόνισε ότι βρισκόταν σε επαφή με τον υπουργό Οικονομικών Χανκ Πόλσον όλο το Σαββατοκύριακο και ότι θα συνεχίσει να ενημερώνεται από τον υπουργό του. Τα γεγονότα του τελευταίου τριημέρου κυριάρχησαν και στις δηλώσεις των υποψηφίων για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Τζον Μακ Κέιν δήλωσε: «Τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας είναι καλά, αλλά έχουμε μπροστά μας πάρα πολύ δύσκολες ημέρες και σας υπόσχομαι ότι δεν θα φέρουμε ποτέ ξανά την Αμερική σε αυτή τη θέση». Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα σχολίασε ότι πρόκειται για τη «πιο σοβαρή οικονομική κρίση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης». Ο Ομπάμα στάθηκε στην ανάγκη για εκσυγχρονισμό του οικονομικού συστήματος. Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Σάμουελ Χέιζ σχολίασε ότι η κυβέρνηση Μπους θα θεωρηθεί υπεύθυνη από την κοινή γνώμη για τα τελευταία γεγονότα και προέβλεψε ότι οι εξελίξεις θα ενισχύσουν τον Ομπάμα.

«Στεγνή» η ΑΙG
Ο επόμενος «πονοκέφαλος» στο πεδίο της οικονομίας προέρχεται από την ασφαλιστική εταιρεία Αmerican Ιnternational Group (ΑΙG). Η μεγαλύτερη αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία φοβάται υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Μια ενδεχόμενη υποβάθμιση θα μείωνε σημαντικά τη δυνατότητα της εταιρείας να εξασφαλίζει πιστώσεις.

Οι εφημερίδες «Τhe Wall Street Journal» και «Τhe Νew Υork Τimes» ανέφεραν στις ιστοσελίδες τους το πρωί της Δευτέρας ότι η χτυπημένη από την πιστωτική κρίση ασφαλιστική ζητεί επείγουσα χρηματοδότηση 40 δισ. δολαρίων, πιθανότατα από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Ντέιβιντ Πάτερσον δήλωσε ότι θα ζητήσει να επιτραπεί στην ΑΙG να αντλήσει κεφάλαια 20 δισ. δολαρίων από θυγατρική της εταιρεία για να τονώσει τη ρευστότητά της.

Αργότερα το πρακτορείο Βloomberg μετέδωσε την πληροφορία ότι η Fed ζήτησε τη συνδρομή της επενδυτικής τράπεζας Μorgan Stanley για να εξετάσει τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει την ΑΙG.