Οι Βρυξέλλες αποκαλύπτουν κρύφα ελλείμματα και χρέη

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat) για να εξετάσει την ορθότητα των μεθοδολογικών διαδικασιών που εφαρμόζονται στον υπολογισμό των ελλειμμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, φαίνεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2007 θα βρεθεί 0,3% με 0,5% του ΑΕΠ πάνω από τον στόχο που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομίας για την περυσινή χρονιά (2,7%), γεγονός το οποίο φέρνει την ελληνική οικονομία σε κατάσταση επιτήρησης από τις Βρυξέλλες.

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat) για να εξετάσει την ορθότητα των μεθοδολογικών διαδικασιών που εφαρμόζονται στον υπολογισμό των ελλειμμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, φαίνεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2007 θα βρεθεί 0,3% με 0,5% του ΑΕΠ πάνω από τον στόχο που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομίας για την περυσινή χρονιά (2,7%), γεγονός το οποίο φέρνει την ελληνική οικονομία σε κατάσταση επιτήρησης από τις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα η κρίση συνεχίζεται και επηρεάζει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, δημιουργώντας ασφυκτικό κλοιό στα δημοσιονομικά των χωρών όπου ήδη υπάρχουν προβλήματα, όπως η Ελλάδα.

Μάλιστα το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος από τη Εurostat άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης

Επανειλημμένως έχουν αμφισβητηθεί τα στοιχεία που παρέχουν οι ελληνικές υπηρεσίες

με χθεσινές δηλώσεις του. «Ακόμη κι αν υπάρξουν κάποιες αναθεωρήσεις των στοιχείων του 2007,αυτές θα είναι περιορισμένες και ασφαλώς δεν οδηγούν σε μόνιμη και διατηρήσιμη υπέρβαση των δημοσιονομικών ορίων που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» είπε ο υπουργός, δείχνοντας ότι το έλλειμμα του 2007 θα φθάσει στο 3% του ΑΕΠ, αλλά θα γίνουν προσπάθειες να μη συμβεί το ίδιο και για το 2008.

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε τεχνικές τις συζητήσεις με το κλιμάκιο της Εurostat οι οποίες ολοκληρώνονται και παρέπεμψε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2009 για τις τελικές

Ο στόχος για μηδενικό έλλειμμα το 2010, παίρνει παράταση

εκτιμήσεις για το περυσινό έλλειμμα. Πάντως με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι ο στόχος για μηδενικό έλλειμμα το 2010, παίρνει παράταση. Οπως είπε ο υπουργός, δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση αναστολής ή αλλαγής της συμφωνίας για μηδενικά ελλείμματα, όμως «υπάρχουν πολλές χώρεςοι οποίες αρχίζουν και προβληματίζονται- και μεταξύ αυτών είμαστε και εμείς- κατά πόσον είναι εφικτή η επίτευξη μηδενικών ελλειμμάτων ως το 2010 ». Το πιθανότερο σενάριο είναι στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας των ευρωπαϊκών χωρών να ληφθεί απόφαση να δοθεί παράταση στις χώρες ως το 2012 για να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν ανακύψει με το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος έχουν να κάνουν με τις πυρκαϊές του περυσινού καλοκαιριού, την αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 9,6% και τη μεταφορά κοινοτικών κονδυλίων από το 2008 στο 2007. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας υπολογίζουν ότι από τις πυρκαϊές προκλήθηκε δαπάνη που θα έχει επίπτωση περίπου 0,3% του ΑΕΠ στο έλλειμμα, ενώ τις αυξημένες εισφορές από την αναθεώρηση του ΑΕΠ (ύψους 1,1 δισ. ευρώ) το υπουργείο τις έχει ήδη προσμετρήσει στον υπολογισμό του ελλείμματος.

Αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις μεταξύ του κλιμακίου της Εurostat και της ελληνικής πλευράς για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να καταγραφούν κοινοτικά κονδύλια περίπου 450 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, αν θα πρέπει να υπολογιστούν στο έλλειμμα του 2007 ή σε αυτό του 2008. Παράλληλα, βρίσκεται σε εκκρεμότητα και το θέμα των ελλειμμάτων των νοσοκομείων και των ΟΤΑ, καθώς η Εurostat έχει επανειλημμένως αμφισβητήσει τα στοιχεία που της παρέχουν οι ελληνικές υπηρεσίες. Για το ζήτημα αυτό η κυβέρνηση θα προβάλει την ίδρυση της Διυπουργικής για τον έλεγχο των δαπανών ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και δημοσίων νοσοκομείων που πέρασε με το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την τόνωση των εσόδων και τον περιορισμό της σπατάλης, μπορεί να έχουν σημαντικά έσοδα, αλλά στην πλειονότητά τους δεν είναι μόνιμου χαρακτήρα. Ομως τα έσοδα που θα έχει το υπουργείο Οικονομίας από τη ρύθμιση για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και το αυτόματο κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.