Μικρά και επί Παντός

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Αmgen αναπτύσσει ένα πειραματικό φάρμακο το οποίο στις κλινικές δοκιμές δείχνει ότι περιορίζει τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης. Πρόκειται για μια πάθηση κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας του οστού, το οποίο γίνεται πιο εύθραυστο και λεπτό. Η πάθηση εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Το φάρμακο (Denosumab) φαίνεται ότι βοηθά στην αναγέννηση των οστών, ενώ μείωσε σημαντικά τον αριθμό των καταγμάτων στο ισχίο και στη σπονδυλική στήλη.

▅ Σκόνη εναντίον γενετικών νοσημάτων

Ενα φάρμακο, το οποίο μάλιστα θα έχει τη μορφή σκόνης που θα διαλύεται στο νερό, στο γάλα ή στους φρουτοχυμούς, αναμένεται να προκαλέσει επανάσταση στην αντιμετώπιση των γενετικών νοσημάτων όπως η κυστική ίνωση ή η μυϊκή δυστροφία: το φάρμακο ονομάζεται προς το παρόν ΡCΤ124 και σύμφωνα με την εταιρεία παρασκευής του αντιμετωπίζει όχι τα συμπτώματα αλλά την αιτία των γενετικών νοσημάτων. Προς το παρόν το φάρμακο έχει δοκιμαστεί μόνο σε περιορισμένο αριθμό ασθενών με μυϊκή δυστροφία και σε πειραματόζωα με κυστική ίνωση, αλλά πιθανολογείται ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό σε πολλά γενετικά νοσήματα.

▅ Αποκωδικοποίηση του DΝΑ της πατάτας

Επιστήμονες από όλον τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια αποκωδικοποίησης του γονιδιώματος της πατάτας. Η προσπάθεια μόνο εύκολη δεν είναι, αφού η πατάτα διαθέτει 12 χρωμοσώματα και 840 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων DΝΑ. Στην προσπάθεια συμμετέχουν επιστήμονες από 13 χώρες από όλες τις ηπείρους που έχουν θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση του έργου ως το 2010 με σκοπό τη δημιουργία νέων «σούπερ» ποικιλιών που θα είναι πιο ανθεκτικές και θα παράγουν μεγαλύτερες σοδιές.

▅ Εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού

Ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ που έχει αναπτύξει ένα πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού υποστηρίζει ότι πέτυχε την παρασκευή νέου εμβολίου που είναι πιο αποτελεσματικό από το προηγούμενο. Το νέο εμβόλιο διαθέτει ένα γονίδιο που «εμφυτεύεται» μέσα σε κύτταρα και παράγει πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και κύτταρα που έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν τους όγκους. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, αφού τοποθετείται γονίδιο μέσα σε κύτταρα ενεργοποιώντας μια φυσική λειτουργία αντίδρασης του οργανισμού. Στα πειράματα το εμβόλιο εξαφάνισε από τα πειραματόζωα έναν τύπο καρκίνου γνωστός με τον κωδικό ΗΕR2 και αντιστοιχεί στο 20%-30% των καρκίνων του μαστού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.