Μπροστά στο αδιέξοδο που φοβόταν εδώ και μήνες βρέθηκε πλέον η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, καθώς η πτώχευση της Lehman Βrothers επιβεβαίωσε τα χειρότερα σενάρια τα οποία μπορούν πλέον να αποτελέσουν την απαρχή ενός νέου, και πιο οδυνηρού για την πραγματική οικονομία, κύκλου επέκτασης της πιστωτικής κρίσης.
Οι δραματικές εξελίξεις δημιούργησαν πρωτοφανείς συνθήκες στις αγορές, αφού ακύρωσαν τις ως τώρα προσπάθειες των θεσμικών αρχών να αμβλύνουν την πιστωτική κρίση. Παράλληλα, θέτουν εν αμφιβόλω τη δυνατότητα των αμερικανικών αρχών να εφαρμόζουν σχέδια διάσωσης στο εξής, όπως έγινε ενωρίτερα με τη Βear Stearns, τις Freddie Μac και Fannie Μae πρόσφατα, καθώς και την εξαγορά της Μerill Lynch από την Βank of Αmerica χθες για να μην έχει και αυτή την τύχη της Lehman Βrοs.
Σε αυτές τις συνθήκες, καίριο πλήγμα δέχτηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς το χρηματοοικονομικό σύστημα, οι οποίοι δεν είχαν άλλα περιθώρια αντίδρασης παρά να ρευστοποιήσουν άμεσα τις θέσεις τους σε μετοχές. Το αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσει πανικός πωλήσεων σε όλη την επικράτεια της Ευρώπης, ο οποίος ξεκίνησε επιθετικά από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές, αποδεικνύοντας ότι τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης δεν είναι ακόμη παρελθόν.
Παράλληλα, τα αρνητικά γεγονότα πυροδότησαν δυσμενή σενάρια και για άλλους ισχυρούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους που ταλαιπωρούνται από τις επιπτώσεις της κρίσης των subprime, ενώ το επενδυτικό κλίμα επιδείνωσε το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία ΑΙG (Αmerican Ιnternational Group) αναζητούσε επειγόντως κεφάλαια, προκειμένου να αποφύγει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της. Η καταιγιστική ροή αρνητικών εξελίξεων δημιούργησε συνθήκες πανικού, οι οποίες προκάλεσαν μαζική εκποίηση θέσεων στα χρηματιστήρια και κάθετη υποχώρηση των δεικτών που με τη σειρά τους επιδείνωσαν την επενδυτική ψυχολογία. Ακόμη και το ενδεχόμενο να προβεί η Fed σε έκτακτη μείωση των επιτοκίων σήμερα, προκειμένου να εξομαλύνει το κλίμα, δεν ήταν αρκετό για να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αγορές, οι οποίες βίωσαν μια οδυνηρή «μαύρη Δευτέρα» με τον φόβο ότι μπορεί να υπάρξει χειρότερη συνέχεια.
Με τις απώλειες να κυμαίνονται γύρω στο 4% στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, η εγχώρια κεφαλαιαγορά έφθασε να υποχωρεί σε ποσοστό 4,43% όταν ο γενικός δείκτης πιέστηκε στο τελευταίο ημίωρο στο χαμηλό των 3.972 μονάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης διέσπασε καθοδικά το κρίσιμο ψυχολογικά όριο των 3.000 μονάδων προτού συμπληρωθεί η πρώτη ώρα της συνεδρίασης και επιχείρησε να διατηρήσει τις δυνάμεις του γύρω από τη συγκεκριμένη περιοχή ως αργά το μεσημέρι, εμφανίζοντας όμως απώλειες σταθερά μεγαλύτερες του 3,50% από την έναρξη της συνεδρίασης την οποία ολοκλήρωσε στις 2.993,05 μονάδες, υποχωρώντας σε ποσοστό 3,78%.
Το νεότερο χαμηλό τριετίας για τον γενικό δείκτη παρέσυρε σε νεότερα χαμηλά τιμών έτους, 12μήνου και αρκετών ετών σχεδόν το ένα τρίτο του ταμπλό, καθώς συνολικά 86 μετοχές κατέγραψαν νέα χαμηλά τιμών.
Στο σύνολο της αγοράς μόνο 23 μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο έναντι 237 που πιέστηκαν χαμηλότερα, ενώ 68 διατήρησαν τις τιμές τους αμετάβλητες με τις 55 εξ αυτών να μην έχουν κάνει καμία πράξη.
Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Μπροστά στο αδιέξοδο που φοβόταν εδώ και μήνες βρέθηκε πλέον η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, καθώς η πτώχευση της Lehman Βrothers επιβεβαίωσε τα χειρότερα σενάρια τα οποία μπορούν πλέον να αποτελέσουν την απαρχή ενός νέου, και πιο οδυνηρού για την πραγματική οικονομία, κύκλου επέκτασης της πιστωτικής κρίσης. Οι δραματικές εξελίξεις δημιούργησαν πρωτοφανείς συνθήκες στις αγορές, αφού ακύρωσαν τις ως τώρα προσπάθειες των θεσμικών αρχών να αμβλύνουν την πιστωτική κρίση.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.