ΠΕΚΙΝΟ Π ρωτοφανές διατροφικό σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στην Κίνα με θύματα εκατοντάδες μωρά. Περισσότερα από 1.200 έχουν αρρωστήσει, δύο από αυτά έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον άλλα 50 χαροπαλεύουν διότι κατανάλωσαν μολυσμένο παιδικό γάλα σε σκόνη. Σε γάλα σκόνη της κινεζικής μάρκας Σανλού είχε προστεθεί το βιομηχανικό χημικό μελαμίνη. Η εταιρεία παρασκευής ισχυρίζεται ότι οι προμηθευτές που της πούλησαν το μολυσμένο προϊόν προσέθεσαν τη μελαμίνη (η οποία συνήθως χρησιμοποιείται σε πλαστικά, επιφάνειες ξυλοκατασκευών και κόλλες) «για να μοιάζει πλουσιότερο σε πρωτεΐνες». Η αστυνομία ανακοίνωσε τις συλλήψεις δύο υπόπτων.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Μα Ξιαοβέι, 1.253 βρέφη έχουν αρρωστήσει και πολλά από αυτά έχουν αναπτύξει πέτρες στα νεφρά. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος εκείνου που είχε αρχικώς ανακοινωθεί. Από αυτά τα μωρά τα 913 παρουσιάζουν ελαφρά συμπτώματα, ενώ 340 παραμένουν νοσηλευόμενα και 53 εξ αυτών θεωρούνται πολύ σοβαρές περιπτώσεις.
« Οπου εντοπίζονται παρόμοιες περιπτώσειςφέρνουμε ειδικούς και τους προμηθεύουμε με ό,τι χρειάζεται για την περίθαλψή τους » είπε ο κ. Μα.
Οι συλληφθέντες είναι δύο αδελφοί γαλακτοπαραγωγοί στην επαρχία Χεμπέι, όπου και η έδρα της Σανλού. Κατηγορούνται ότι πρόσθεταν τη μελαμίνη στο επιμολυσμένο γάλα από το οποίο πουλούσαν τρεις τόνους την ημέρα. « Το έκαναν αυτό επειδή είχαν ζημιές από την άρνηση της Σανλού να αγοράσει το γάλα τους » μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Πρόκειται για νέα τραγική αποτυχία του συστήματος ασφαλείας των κινεζικών προϊόντων, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε το Πεκίνο για να το αναμορφώσει, φθάνοντας ως και στην εκτέλεση για διαφθορά ανωτάτων αξιωματούχων των υπηρεσιών ελέγχου.
Καμία από τις επικίνδυνες ποσότητες γάλακτος δεν έχει εξαχθεί στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ, αλλά το σκάνδαλο λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις διότι η Σανλού ανήκει κατά 43% σε αγροτικό συνεταιρισμό της Νέας Ζηλανδίας, τον Fonterra.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Ελεν Κλαρκ δήλωσε χθες ότι πληροφορήθηκε το πρόβλημα στις 5 Σεπτεμβρίου και διέταξε αξιωματούχους της κυβέρνησής της να έλθουν σε άμεση επαφή με τις κινεζικές αρχές στο Πεκίνο.
Η Fonterra, ο μεγαλύτερος προμηθευτής γάλακτος στον κόσμο, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι είχε καλέσει τη Σανλού να προβεί σε ανάκληση των επικίνδυνων ποσοτήτων πριν από ενάμιση μήνα. Η κινεζική εταιρεία, ωστόσο, ανακάλεσε το προϊόν μόλις την προηγούμενη Πέμπτη. Ηδη έχουν κατασχεθεί 2.176 τόνοι σκόνης γάλακτος από αποθήκη της Σανλού και έχουν ανακληθεί άλλοι 8.218 τόνοι οι οποίοι είχαν διοχετευθεί στην αγορά. Ολες αυτές οι ποσότητες θα καταστραφούν.
Οι κινέζοι αξιωματούχοι, πάντως, υπεραμύνονται της αντίδρασής τους και κατηγορούν την εταιρεία ότι καθυστέρησε να προειδοποιήσει το κοινό. Χαρακτηριστικό είναι πως το πρώτο θύμα, ένα αγόρι μόλις πέντε μηνών, πέθανε την Πρωτομαγιά στην πόλη Λαντζού και ακολούθησε ένα κορίτσι οκτώ μηνών τον Ιούλιο. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, δηλώνουν ότι δεν ειδοποιήθηκαν σχετικώς παρά μόνο πριν από οκτώ ημέρες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κινεζικά προϊόντα αποδεικνύονται επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Τον Απρίλιο του 2004 τουλάχιστον 13 μωρά πέθαναν λόγω κατανάλωσης σκόνης γάλακτος η οποία δεν περιείχε καθόλου θρεπτικές ουσίες. Από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 2007 αποκαλύφθηκε μια σειρά σκανδάλων μολυσμένων ή ελαττωματικών κινεζικών προϊόντων, τα οποία μάλιστα είχαν εξαχθεί.
Αφορούσαν μολυσμένες (πάλι με μελαμίνη…) ζωοτροφές στη Βόρεια Αμερική, οδοντόπαστες που περιείχαν δηλητηριώδη ουσία στη Δομινικανή Δημοκρατία, σιρόπια για το βήχα τα οποία δηλητηρίασαν 100 ανθρώπους το 2006 στον Παναμά, 450.000 ελαστικά αυτοκινήτων της δεύτερης μεγαλύτερης κινεζικής εταιρείας κατασκευής τα οποία ανακλήθηκαν από τις ΗΠΑ, αλλά και 18 εκατ. παιχνίδια της εταιρείας Μattel τα οποία ανακλήθηκαν από όλο τον κόσμο.
Φονικό γάλα σε σκόνη στην Κίνα
ΠΕΚΙΝΟ Π ρωτοφανές διατροφικό σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στην Κίνα με θύματα εκατοντάδες μωρά. Περισσότερα από 1.200 έχουν αρρωστήσει, δύο από αυτά έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον άλλα 50 χαροπαλεύουν διότι κατανάλωσαν μολυσμένο παιδικό γάλα σε σκόνη. Σε γάλα σκόνη της κινεζικής μάρκας Σανλού είχε προστεθεί το βιομηχανικό χημικό μελαμίνη. Η εταιρεία παρασκευής ισχυρίζεται ότι οι προμηθευτές που της πούλησαν το μολυσμένο προϊόν προσέθεσαν τη μελαμίνη (η οποία συνήθως χρησιμοποιείται σε πλαστικά, επιφάνειες ξυλοκατασκευών και κόλλες) «για να μοιάζει πλουσιότερο σε πρωτεΐνες».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.