ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Σ κληρή απέναντι στη Ρωσία, αποφασισμένη για πόλεμο μέχρις εσχάτων κατά της τρομοκρατίας και απειλητική απέναντι σε όποιον θίξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ θέλησε να εμφανιστεί η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για την αντιπροεδρία Σάρα Πέιλιν , στην «παρθενική» της συνέντευξη, δηλαδή την πρώτη που έδωσε σε δημοσιογράφους, μετά την επιλογή της από τον Τζον Μακ Κέιν.
Η «μπαρακούντα Σάρα», η οποία έχει ταράξει τα νερά της προεκλογικής εκστρατείας, πιάστηκε πάντως ολίγον «αδιάβαστη» και δεν μπόρεσε να κρύψει την απειρία της σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Προφανής σκοπός της κυβερνήτου της Αλάσκας ήταν να πείσει τον αμερικανικό λαό ότι διαθέτει τα προσόντα και τις ικανότητες προκειμένου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του υψηλού αξιώματος το οποίο διεκδικεί. Διαβεβαίωσε τα εκατομμύρια των Αμερικανών που την παρακολούθησαν στο πρόγραμμα του δικτύου ΑΒC ότι δεν πρόκειται να διστάσει ενώπιον σκληρών καταστάσεων και ότι δεν πρόκειται να φεισθεί μέσων στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα επιτρέπονται.
Δεν κατάφερε ωστόσο να κρύψει τις αδυναμίες της. Παραδέχθηκε ότι ουδέποτε έχει συναντήσει αρχηγό άλλου κράτους και περιέγραψε την επίσκεψή της σε στρατιωτικές μονάδες που δρουν στο εξωτερικό ως «εμπειρία ζωής».
Μάλιστα, σε κάποια φάση της συνομιλίας της με τον δημοσιογράφο Τσαρλς Γκίμπσον προέκυψε ότι η υποψηφία αντιπρόεδρος δεν έχει εντρυφήσει στο δόγμα του αποχωρούντος προέδρου το οποίο απετέλεσε την ιδεολογική βάση της εισβολής στο Ιράκ, δηλαδή το δόγμα του προληπτικού πολέμου. Οταν ο Γκίμπσον τη ρώτησε την άποψή της για το δόγμα Μπους, εκείνη ξεροκατάπιε και είπε: «Υπό ποια έννοια,Τσάρλι;».
Αφού της το εξήγησε, η Σάρα το ενστερνίστηκε απόλυτα: «Ο πρόεδρος Μπους προσπαθεί να απαλλάξει τον κόσμο από τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Αν υπάρχουν νόμιμα και επαρκή στοιχεία που φανερώνουν ότι επίκειται επίθεση εναντίον του αμερικανικού λαού,τότε έχουμε κάθε δικαίωμα να υπερασπισθούμε τη χώρα μας» είπε. Και όχι μόνο την Αμερική. Τόνισε ότι δύο πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟαν και ενδεχόμενη εισβολή των Ρώσων σε νατοϊκή χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Εξήγησε ότι πρόκειται για τη Γεωργία και την Ουκρανία, μια κίνηση στην οποία η Μόσχα αντιδρά έντονα. Και πρόσθεσε ότι είναι χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών να «προσέχουν» ώστε μεγάλες χώρες να μην εισβάλλουν σε μικρές και αδύναμες Δημοκρατίες. «Οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι,στη συγκεκριμένη περίπτωση προς τη Γεωργία.Η συμπαράστασή μας μπορεί να πάρει τη μορφή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας…αν κρίνουμε ότι η στάση αυτή μπορεί να φέρει αποτέλεσμα». Φρόντισε πάντως και να αυτοσυγκρατηθεί: «Ολα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε πόλεμο,ούτε σε νέο Ψυχρό Πόλεμο.Οι οικονομικές κυρώσεις όμως,σε συνδυασμό με διπλωματικές πιέσειςκαι με τη βοήθεια των φίλων και συμμάχων μας,θα μας βοηθήσουν να προσέχουμε καλύτερα τον Πούτιν,ο οποίος θέλει να ελέγχει κάτι περισσότερο από μικρές δημοκρατικές χώρες». Και στην ερώτηση αν οι ΗΠΑ πρέπει να σπεύσουν σε βοήθεια της Γεωργίας, σε περίπτωση πολέμου, η απάντησή της ήταν: «Μάλλον έτσι πρέπει να γίνει».
Μετά ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν κάθε δικαίωμα να μπαίνουν σε ξένες χώρες, είτε με τη συναίνεση των τοπικών αρχών είτε και χωρίς αυτήν, όταν πρόκειται να κυνηγήσουν τρομοκράτες, όπως στο Πακιστάν. «Στις δύσκολες αποφάσεις,στο πού πάμε και ποιον κυνηγάμε,δεν πρέπει να υπάρχει ούτε δευτερόλεπτο δισταγμού» είπε.
Λίγες ώρες αργότερα η Σάρα Πέιλιν αποχαιρέτισε σε στρατιωτική βάση 4.000 στρατιώτες που αναχωρούν για τη Βαγδάτη. Ανάμεσά τους ήταν και ο 20χρονος γιος της, Τρακ.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την αντιπροεδρία, προσέφερε στους Ρεπουμπλικανούς ένα ανέλπιστο δώρο. Μεσούσης της εκστρατείας του στο Νιου Χάμσαϊρ δεν δίστασε να ομολογήσει ότι πιθανότατα η Χίλαρι Κλίντον διαθέτει περισσότερα προσόντα από τον ίδιο για να γίνει αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. «Εχει προσόντα για πρόεδρος των ΗΠΑ,πόσο μάλλον για αντιπρόεδρος.Για να μιλήσω ειλικρινά,μπορεί ως επιλογή να ήταν πολύ καλύτερη απ΄ ό,τι εγώ». Ο κ. Μπάιντεν είχε το θάρρος να εκφράσει δημοσίως αυτό που πολλοί Δημοκρατικοί σκέπτονται κατ΄ ιδίαν. Και ήδη οι Ρεπουμπλικανοί επιτελάρχες έχουν εντοπίσει το επίμαχο στιγμιότυπο της ομιλίας του και ετοιμάζονται να το εκμεταλλευθούν τηλεοπτικά.
Η Σάρα πήρε τ΄ όπλο της…
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Σ κληρή απέναντι στη Ρωσία, αποφασισμένη για πόλεμο μέχρις εσχάτων κατά της τρομοκρατίας και απειλητική απέναντι σε όποιον θίξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ θέλησε να εμφανιστεί η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για την αντιπροεδρία Σάρα Πέιλιν , στην «παρθενική» της συνέντευξη, δηλαδή την πρώτη που έδωσε σε δημοσιογράφους, μετά την επιλογή της από τον Τζον Μακ Κέιν. Η «μπαρακούντα Σάρα», η οποία έχει ταράξει τα νερά της προεκλογικής εκστρατείας, πιάστηκε πάντως ολίγον «αδιάβαστη» και δεν μπόρεσε να κρύψει την απειρία της σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.