Ε να μόλις 24ωρο μετά τη συμφωνία, ενώπιον των εκπροσώπων του ΟΗΕ, για αποφυγή δηλώσεων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «έσπασε» το εμπάργκο αποκαλύπτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκυπρίους. Και σε μια προκλητική δήλωση, η οποία μόνο ως υπονομευτική του κλίματος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, τόνισε ότι η Τουρκία άργησε να εισβάλει στην Κύπρο και ότι έπρεπε να το είχε κάνει ήδη από το 1963 ή το 1964. Είπε μάλιστα ότι το 1974 που έγινε η εισβολή του Αττίλα «η Τουρκία δεν επενέβη για το τίποτε».
Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται, η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Εθνη δηλώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να διεξάγονται απευθείας διαπραγματεύσεις και ο κ. Ταλάτ να ερμηνεύει όπως θέλει αυτά που έχουν συμφωνηθεί ή που δεν έχουν συμφωνηθεί, χαρακτηρίζοντας την όλη στάση του «ανεδαφική και ανεύθυνη».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προεδρικού συμβούλου κ. Γ.Ιακώβου, «υπήρξε σε ορισμένα θέματα πρόοδος και σε άλλα διαφωνίες,αλλά όλα αυτά θα τα εξετάσουμε στην επόμενη συνάντηση στις 18 Σεπτεμβρίου». Κατά τον κ. Ιακώβου ούτε στη νέα συνάντηση, όπου θα συνεχισθεί η συζήτηση στο ακανθώδες ζήτημα της διακυβέρνησης και της ασφαλείας, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία. Πού συμφωνούν όμως και πού διαφωνούν ως τώρα οι δύο πλευρές; Συμφωνούν για τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης στο ζήτημα της διακυβέρνησης. Διαφωνούν όμως στην κατανομή της εκτελεστικής εξουσίας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει προεδρικό σύστημα, με πρόεδρο, αντιπρόεδρο και Υπουργικό Συμβούλιο και η τουρκοκυπριακή Προεδρικό Συμβούλιο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει συγκεκριμένα ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος να εκλέγονται απευθείας από τον λαό με κοινό ψηφοδέλτιο και με εγγυημένα ποσοστά ψηφοφόρων των δύο κοινοτήτων. Οπως αποκάλυψε χθες η «Μιλιέτ», οι Ελληνοκύπριοι προτείνουν εκ περιτροπής προεδρία (τέσσερα χρόνια για τον ελληνοκύπριο πρόεδρο και δύο για τον τουρκοκύπριο). Και ζητούν το Υπουργικό Συμβούλιο να αποτελείται από έξι Ελληνοκυπρίους και τρεις Τουρκοκυπρίους.
Οι Τουρκοκύπριοι εισηγούνται Προεδρικό Συμβούλιο αλλά με πρόεδρο και αντιπρόεδρο που να εκλέγονται με έμμεση ψηφοφορία από τη Βουλή. Στο συμβούλιο θα μετέχουν τέσσερις Ελληνοκύπριοι και τρεις Τουρκοκύπριοι. Στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία πρέπει να υπάρχουν δύο μέλη της κάθε κοινότητας που θα έχουν δώσει θετική ψήφο. Στο κοινοβούλιο ζητούν το τουρκοκυπριακό «συνιστών κρατίδιο» να αντιπροσωπεύεται κατά το 1/3.
Δήλωση-πρόκληση Ταλάτ πριν από τη νέα συνάντηση
Ε να μόλις 24ωρο μετά τη συμφωνία, ενώπιον των εκπροσώπων του ΟΗΕ, για αποφυγή δηλώσεων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «έσπασε» το εμπάργκο αποκαλύπτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκυπρίους. Και σε μια προκλητική δήλωση, η οποία μόνο ως υπονομευτική του κλίματος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, τόνισε ότι η Τουρκία άργησε να εισβάλει στην Κύπρο και ότι έπρεπε να το είχε κάνει ήδη από το 1963 ή το 1964.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.