Θα ενταθούν οι συγχωνεύσεις στο νέο χρηματιστηριακό περιβάλλον

Την εκτίμηση ότι οι συγχωνεύσεις μεταξύ των χρηματιστηρίων θα συνεχισθούν και τα επόμενα χρόνια εξέφρασε ο πρόεδρος του ΧΑ και πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FΕSΕ) κ. Σπ.Καπράλος μιλώντας στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών που διοργανώνει ο όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια στη Χαλκιδική. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ τα χρηματιστήρια προχωρούν σε συγχωνεύσεις και συνεργασίες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση ψάχνει να βρει νέους τρόπους για να μειώσει το κόστος ...

Την εκτίμηση ότι οι συγχωνεύσεις μεταξύ των χρηματιστηρίων θα συνεχισθούν και τα επόμενα χρόνια εξέφρασε ο πρόεδρος του ΧΑ και πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FΕSΕ) κ. Σπ.Καπράλος μιλώντας στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών που διοργανώνει ο όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια στη Χαλκιδική. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ τα χρηματιστήρια προχωρούν σε συγχωνεύσεις και συνεργασίες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση ψάχνει να βρει νέους τρόπους για να μειώσει το κόστος και να βελτιώσει την ποιότητα των διασυνοριακών συναλλαγών, ανέφερε, ενώ υπογράμμισε ότι κοιτάζοντας τις μελλοντικές προκλήσεις «είναι ξεκάθαρο πως η αποτελεσματικότητα στη σύναψη διασυνοριακών συναλλαγών έχει προτεραιότητα για τα περισσότερα χρηματιστήρια». O ίδιος θεωρεί ότι είναι τώρα η κατάλληλη ώρα τα χρηματιστήρια της περιοχής να προωθήσουν τις συγχωνεύσεις και να διευκολύνουν την πρόσβαση των επενδυτών στις αγορές. «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια μεγάλη ενιαία αγορά στην περιοχή για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέα κεφάλαια» πρόσθεσε ο κ. Καπράλος.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου παρουσίασαν τις προοπτικές των αγορών τους ο κ. Stere Farmache, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου του Βουκουρεστίου, η κυρία Gordana Dostanic, διευθύνουσα σύμβουλος του χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου, ο κ. Roberto Μotusic, πρόεδρος του χρηματιστηρίου του Ζάγκρεμπ, και ο κ. Ηuseyin Εrkan, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες από καθένα από τα χρηματιστήρια αυτά παρουσίασαν τη στρατηγική τους και τα επενδυτικά τους σχέδια σε περισσότερα από 200 άτομα που παρακολουθούν το συνέδριο.

Οι επιπτώσεις της ΜiFΙD

Ως το τέλος 2008 η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της ποντοπόρου ναυτιλίας

Αναφερόμενος ο κ. Καπράλος στις μεταβολές που έχει επιφέρει στον ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό χάρτη η κοινοτική οδηγία ΜiFΙD είπε πως φαίνεται ότι, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από το υπό διαμόρφωση καθεστώς, οι μικρότεροι επενδυτές υποφέρουν από ασυμμετρία πληροφόρησης. Η μεταδιαπραγματευτική διαφάνεια των εντολών δεν δείχνει όλη την εικόνα. Μερικοί από τους μηχανισμούς δημοσίευσης συναλλαγών δεν εποπτεύουν ορθά τις τράπεζες που δημοσιεύουν, με αποτέλεσμα μερικές συναλλαγές να μετρούνται δύο φορές ή καθόλου. Κατά συνέπεια, οι μικρότεροι επενδυτές δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τις τιμές των διενεργηθεισών εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών.

Η ΜiFΙD θα κατακερματίσει τις ευρωπαϊκές αγορές και μπορεί να επιφέρει χειρότερες τιμές για τους επενδυτές και να μειώσει την αποδοτικότητα του μηχανισμού άντλησης κεφαλαίων στην Ευρώπη. Ο κατακερματισμός μπορεί επίσης να δυσχεράνει την επίβλεψη των αγορών και την αποτροπή φαινομένων κατάχρησης της αγοράς. Κοιτώντας μπροστά, οι εποπτικές αρχές θα πρέπει χωρίς αμφιβολία να εστιάσουν στην ποιότητα της αγοράς, ανέφερε ο κ. Καπράλος. Η πιστωτική κρίση, η οποία επηρεάζει τις αγορές παγκοσμίως για πάνω από ένα χρόνο, έχει καταδείξει, όπως υπογράμμισε, τη συστημική σημασία της ρευστότητας και της διαφάνειας κατά τη διαδικασία εξεύρεσης των τιμών.

«Παρά τις πρώτες έμμεσες συνέπειες της κρίσης,η οποία ξεκίνησε στις μη εποπτευόμενες ιδιωτικές αγορές και είχε αναπόφευκτο αντίκτυπο στις κεφαλαιοποιήσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων,παραμένουμε» είπε ο κ. Καπράλος «μακροπρόθεσμα αισιόδοξοι καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2008 σχεδόν 400 εκατομμύρια συναλλαγές επί μετοχών,με αξία περίπου 9 τρισ.ευρώ,έλαβαν χώρα στις ευρωπαϊκές οργανωμένες αγορές.Τον Ιούνιο του 2008, 12.650 εταιρείες ήταν εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.