Μικρά και επί Παντός

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα φάρμακο που μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μπορεί όπως φαίνεται να χρησιμοποιηθεί και στις θεραπείες αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Πριν από λίγο καιρό η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων ενέκρινε την κυκλοφορία του Ρramlintide, ενός φαρμάκου που λαμβάνεται σε συνδυασμό με τη λήψη ινσουλίνης και βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου. Από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του το φάρμακο είχε συνδεθεί με ευεργετική δράση στην απώλεια βάρους.

▅ Τεχνητός μυς για ομαλό καρδιακό ρυθμό

Τεχνητός μυς μπορεί να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό. Ο μυς που ονομάζεται Αtripump και αναπτύχθηκε από βρετανούς επιστήμονες είναι ένα εμφύτευμα που τοποθετείται στα εξωτερικά τοιχώματα της καρδιάς την οποία πιέζει τόσο ώστε να την υποχρεώνει να χτυπά με τον σωστό ρυθμό. Ο τεχνητός μυς θα βοηθήσει κυρίως άτομα που πάσχουν από κολπικό ινιδισμό, πάθηση που προκαλεί προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό με αποτέλεσμα να γίνεται επικίνδυνα ταχύτερος. Η πάθηση δεν οδηγεί συνήθως απευθείας σε θάνατο αλλά πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες για εγκεφαλικό. Η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται αυτή τη στιγμή με φάρμακα, ηλεκτροθεραπεία, βηματοδότη, ακόμη και με χειρουργική επέμβαση.

▅ Επανεμφανίστηκαν σπάνιοι βάτραχοι

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών έκαναν την εμφάνισή τους δύο βάτραχοι που ανήκουν σε σπάνια είδη τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί εδώ και πολλά χρόνια και θεωρούνταν πλέον εξαφανισμένα. Η αρχή έγινε στην Αυστραλία όπου εντοπίστηκε ο Litoria rheocola (φωτογραφία), ο οποίος δεν είχε δώσει σημεία ζωής από το 1991. Ταυτόχρονα σε τροπικό δάσος της Κόστα Ρίκα έκανε την εμφάνισή του ο Litoria rheocola, ένα σπάνιο είδος δενδρόβιο βατράχου που τελευταία που είχαν δει κάποιο μέλος του ήταν στη δεκαετία του 1980.

▅ Περιττή η αρθροσκόπηση για την οστεοαρθρίτιδα

Καναδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν είναι απαραίτητες οι επεμβάσεις αρθροσκόπησης στο γόνατο σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα καθώς τα ίδια αποτελέσματα φέρνει και η απλή λήψη φαρμάκων σε συνδυασμό με φυσικοθεραπεία. Η ανακάλυψη είναι σημαντική αν λάβουμε υπόψη ότι οι επεμβάσεις αυτές αποτελούν πλέον ρουτίνα και γίνονται δεκάδες χιλιάδες καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει έρευνα που είχε γίνει το 2002 στις ΗΠΑ και είχε καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα αλλά είχε δεχτεί τότε έντονη κριτική. Τη νέα έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Western Οntario που αναφέρουν ότι η αρθροσκόπηση δεν προσφέρει τίποτε περισσότερο από όσα προσφέρει και η συμβατική φαρμακευτική αγωγή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.