Στα βαθιά νερά του Κυπριακού εισέρχονται από σήμερα στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ.Χριστόφιας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στον δεύτερο και ουσιαστικότεροως σήμερα- γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων. Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται, ένα από τα πρώτα θέματα που θα συζητηθούν είναι αυτό της διακυβέρνησης, στο οποίο αναμένεται να υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις, τη στιγμή που η Λευκωσία επιδιώκει λύση που να βασίζεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα. Στην Κύπρο επικρατεί και από τις δύο πλευρές συγκρατημένη αισιοδοξία, η οποία αναθερμάνθηκε με τις προτροπές πολλών κυβερνήσεων για επανένωση του νησιού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) σχεδιάζει ενεργότερη εμπλοκή στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή αναζητεί το κατάλληλο πρόσωπο που θα διοριστεί απεσταλμένος για την Κύπρο. Ο βασικός λόγος γι΄ αυτό είναι να διασφαλιστεί ότι μια λύση θα σέβεται τις αρχές του κοινοτικού κεκτημένου. Ο κ. Ταλάτ πάντως αντιδρά σε αυτό το ενδεχόμενο και φέρεται να το επεσήμανε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση κ. Ολι Ρεν στις Βρυξέλλες.
Οι ΗΠΑ διά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Σον Μακ Κόρμακ στηρίζουν τις προσπάθειες για λύση, παρά το γεγονός ότι παραδέχονται πως είναι ένα δύσκολο πρόβλημα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διευκρίνιση ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη το Σχέδιο Αναν στις απευθείας διαπραγματεύσεις, ο κ. Μακ Κόρμακ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «προηγούμενες προσπάθειες διαπνέουν τις τρέχουσες,όπως θα έπρεπε».
Στη Λευκωσία επιμένουν ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση «από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους» και βεβαίως περιμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών τον προσεχή Νοέμβριο. Ο κ. Ταλάτ εμφανίστηκε χθες και αυτός αισιόδοξος προς λύση. Μιλώντας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, εξέφρασε τη δέσμευσή του στη διαδικασία για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού: «Μπορούν να γεφυρωθούν οι απόψεις των δύο πλευρών εφόσον υπάρξει καλή θέληση και ευελιξία» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι το Κυπριακό μπορεί να έχει επιλυθεί ως το τέλος του χρόνου. Κατά τον κ. Ταλάτ το πιο ακανθώδες θέμα είναι αυτό του περιουσιακού, της επιστροφής δηλαδή των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων που κατελήφθησαν από τα τουρκικά στρατεύματα, ενώ επέμεινε στη σημασία της διζωνικότητας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αλί Μπαμπατζάν επέμενε και χθες ότι η Τουρκία θα πρέπει να παραμείνει εγγυήτρια χώρα, προβάλλοντας και ένα επιχείρημα, ότι δήθεν αυτό δεν αφορά μόνο την ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά και της… Μέσης Ανατολής. Δεν παρέλειψε όμως να δηλώσει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που δημιουργούν ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού. Στην Αγκυρα βρέθηκε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, στο πλαίσιο της βολιδοσκόπησης και των ενημερωτικών συναντήσεών του πριν από την πιο άμεση εμπλοκή του στις συνομιλίες.
Το κυρίως πιάτο των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία
Στα βαθιά νερά του Κυπριακού εισέρχονται από σήμερα στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ.Χριστόφιας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στον δεύτερο και ουσιαστικότεροως σήμερα- γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων. Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται, ένα από τα πρώτα θέματα που θα συζητηθούν είναι αυτό της διακυβέρνησης, στο οποίο αναμένεται να υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις, τη στιγμή που η Λευκωσία επιδιώκει λύση που να βασίζεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.