Θα μετακομίζατε στη Νέα Ορλεάνη, μετά την Κατρίνα, τον Γκούσταβ, τη Χάνα και τον Αϊκ; Κι όμως, δεν είναι μόνο οι κυκλώνες που απειλούν εκατομμύρια κατοίκους στις ακτές του Ατλαντικού. Υπάρχουν και άλλες, ίσως ακόμη πιο επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο, και ας μην τους φαίνεται. Η Κωνσταντινούπολη, λόγω σεισμών, το Φοίνιξ στην Αριζόνα, λόγω της τρομερής λειψυδρίας, η Βομβάη των μουσώνων και η Νάπολι του Βεζουβίου είναι μερικές από αυτές.
Η Νέα Ορλεάνη είναι μια χαμένη υπόθεση. Μπορεί να στήνονται γύρω της αντιπλημμυρικά φράγματα, αλλά η επιφάνεια της θάλασσας ανεβαίνει και η φυσική άμυνα στις πλημμύρες, οι βαλτότοποι, εξαφανίζεται.
Αλλά τουλάχιστον διαθέτει ένα σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας. Το Μαϊάμι είναι πολύ πιο ευάλωτο και το 1926 καλύφθηκε ολόκληρο από νερό, ύστερα από έναν κυκλώνα, αν και τότε ήταν μόνο μια μικρή πόλη.
Η Κωνσταντινούπολη των 12 εκατομμυρίων κατοίκων κινδυνεύει από έναν καταστροφικό σεισμό, τον οποίο όλοι περιμένουν, αλλά κανένας δεν γνωρίζει πότε θα συμβεί. Από τον 4ο αιώνα μ.Χ. έχουν καταγραφεί 15 μεγάλοι σεισμοί. Η πόλη είναι χτισμένη επάνω σε ένα ρήγμα που ανοίγει αργά αργά. Ο σεισμός του 1999, το επίκεντρο του οποίου ήταν 80 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης, σκότωσε 45.000 ανθρώπους.
Το Φοίνιξ της Αριζόνας με 1 εκατομμύριο κατοίκους θα μπορούσε να είναι η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που θα μείνει χωρίς καθόλου νερό. Είναι χτισμένη στην έρημο, με ετήσια βροχόπτωση μόλις 20 εκατοστών. Το μεγαλύτερο μέρος του νερού της το παίρνει από τον ποταμό Κολοράντο, ο οποίος στερεύει. Η περιοχή γύρω από το Φοίνιξ μαστίζεται από την ξηρασία τα τελευταία δέκα χρόνια.
Στην Ινδία, η Βομβάη των 18 εκατομμυρίων υποφέρει από το ακριβώς αντίθετο, από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που προκαλούν οι μουσώνες. Στις 26 Ιουλίου του 2005 οι μουσώνες έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, προκαλώντας 400 θανάτους και τεράστιες καταστροφές στην πόλη. Το πεπαλαιωμένο αποχετευτικό σύστημα, κατασκευασμένο τον 19ο αιώνα, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στους χειμάρρους και στις πλημμύρες.
Μια άλλη μεγαλούπολη, η Σανγκάη, ενδέχεται να γίνει η πρώτη πόλη παγκοσμίως που θα βυθιστεί στο έδαφος λόγω του ίδιου της του βάρους. Κάθε χρόνο βουλιάζει κατά ένα εκατοστό λόγω καθίζησης, λόγω υπερβολικής εξαγωγής νερού από τη γη και υπό το βάρος των ουρανοξυστών, που χτίστηκαν κατά δεκάδες επάνω στο μαλακό έδαφος.
Καθώς βουλιάζει, διατρέχει όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο να πλημμυρίσει από τον Γιανγκτσέ. Το 1911 ο ποταμός πλημμύρισε, πνίγοντας 100.000 ανθρώπους σε τέσσερις επαρχίες της Κίνας.
Στη Νάπολι της Ιταλίας τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από τον Βεζούβιο. Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου έγινε το 1944. Οι ειδικοί λένε ότι μεταξύ των εκρήξεων μεσολαβεί ένας κύκλος 50 ετών. Επομένως η επόμενη έκρηξη έχει ήδη καθυστερήσει.
© Τhe Τimes, 2008
Μεγαλουπόλεις όμηροι των στοιχείων της φύσης
Θα μετακομίζατε στη Νέα Ορλεάνη, μετά την Κατρίνα, τον Γκούσταβ, τη Χάνα και τον Αϊκ; Κι όμως, δεν είναι μόνο οι κυκλώνες που απειλούν εκατομμύρια κατοίκους στις ακτές του Ατλαντικού. Υπάρχουν και άλλες, ίσως ακόμη πιο επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο, και ας μην τους φαίνεται. Η Κωνσταντινούπολη, λόγω σεισμών, το Φοίνιξ στην Αριζόνα, λόγω της τρομερής λειψυδρίας, η Βομβάη των μουσώνων και η Νάπολι του Βεζουβίου είναι μερικές από αυτές. Η Νέα Ορλεάνη είναι μια χαμένη υπόθεση.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.