Αλμα στο άγνωστο των μυστηρίων του Σύμπαντος

«Εχουμε την πρώτη δέσμη στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων! » ανακοίνωσε περιχαρής χθες στις 10.30 (ώρα Ελλάδος) ο Λιν Εβανς, επικεφαλής του πιο φιλόδοξου επιστημονικού πειράματος στην ανθρώπινη ιστορία. Με απόλυτη επιτυχία και με ακρίβεια δευτερολέπτου έγινε η πρώτη πυροδότηση μιας δέσμης πρωτονίων σε όλο το μήκος της υπόγειας εγκατάστασης του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LΗC), στα γαλλοελβετικά σύνορα. Η δέσμη χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαδρομή των 27 χλμ.

«Εχουμε την πρώτη δέσμη στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων! » ανακοίνωσε περιχαρής χθες στις 10.30 (ώρα Ελλάδος) ο Λιν Εβανς, επικεφαλής του πιο φιλόδοξου επιστημονικού πειράματος στην ανθρώπινη ιστορία. Με απόλυτη επιτυχία και με ακρίβεια δευτερολέπτου έγινε η πρώτη πυροδότηση μιας δέσμης πρωτονίων σε όλο το μήκος της υπόγειας εγκατάστασης του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LΗC), στα γαλλοελβετικά σύνορα. Η δέσμη χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαδρομή των 27 χλμ. στο εσωτερικό του κυκλικού επιταχυντή. Πρόκειται για ένα άλμα στο άγνωστο των μυστηρίων του Σύμπαντος.

Η τελική επιβεβαίωση ότι όλα πήγαν καλά ήρθε με τη μορφή δύο κουκκίδων που αναβόσβηναν στις οθόνες των υπολογιστών του κέντρου ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CΕRΝ), κοντά στη Γενεύη, στο οποίο βρίσκεται ο επιταχυντής.

Σε αυτή την πρώτη απόπειρα οι επιστήμονες εξαπέλυσαν μια δέσμη πρωτονίων, στο πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας, να ολοκληρώσει μια πλήρη περιφορά κινούμενη κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Στην επόμενη φάση του πειράματος οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να κάνουν ακριβώς το ίδιο με μια δέσμη πρωτονίων, που θα κινείται όμως στην αντίθετη φορά από εκείνη της πρώτης δέσμης. Τα πρωτόνια καθοδηγούνται μέσα στο τούνελ από γιγάντιους, υπεραγώγιμους μαγνήτες που ψύχονται σχεδόν ως το απόλυτο μηδέν. Στόχος των επιστημόνων είναι να οδηγήσουν δύο δέσμες πρωτονίων σε μετωπική σύγκρουση κινούμενες με την ταχύτητα του φωτός!

Ευελπιστούν ότι η σύγκρουση θα αναπαραγάγει τις συνθήκες που επεκράτησαν ένα μικρό κλάσμα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Εκρηξη από την οποία προέκυψε το Σύμπαν, το περίφημο Βig Βang.

Η έναρξη της λειτουργίας του LΗC μεταδόθηκε ζωντανά και μέσω Διαδικτύου (https://webcast. cern.ch/index. html), όμως όπως φαίνεται οι υπεύθυνοι δεν είχαν προβλέψει το τεράστιο ενδιαφέρον που θα είχε η έναρξη των πειραμάτων και έτσι δεν φρόντισαν να μπορεί ο δικτυακός τόπος να αντέξει τη μαζική προσέλευση επισκεπτών, με αποτέλεσμα λίγη ώρα μετά την έναρξη του πειράματος να τεθεί εκτός λειτουργίας.

Η πρώτη σύγκρουση θα γίνει τον Οκτώβριο και το πείραμα θα κρατήσει χρόνια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.