▅ Ο κ. Χρ. Φώλιας επιδιώκει να ισχύσει για περισσότερες κατηγορίες πληθυσμού το φθηνό «κοινωνικό τιμολόγιο», ενώ η ΔΕΗ θέλει να περιορίσει τον αριθμό
▅ Η πρόταση Φώλια αφορά 1,5-2 εκατ. νοικοκυριά, ενώ η ΔΕΗ θέλει να περιορίσει τους «φτωχούς» πελάτες της στους 500.000
▅ Η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ κατηγορεί τον πρόεδρο της επιχείρησης κ. Αθανασόπουλο για παραλείψεις, ευθύνες, ζημιές και σπατάλες
O ιαυξήσεις που ζητεί η ΔΕΗ να ισχύσουν στα τιμολόγιά της από την 1η Ιανουαρίου και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα ανέρχονται στο 9%-9,5% οξύνουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις του υπουργού Ανάπτυξης με τη διοίκηση της εταιρείας. Ο κ. Χρ. Φώλιας επιδιώκει να ισχύσει για περισσότερες κατηγορίες πληθυσμού το φθηνό «κοινωνικό τιμολόγιο», ενώ η ΔΕΗ αντιδρά και θέλει να περιορίσει τον αριθμό των νοικοκυριών τα οποία δεν θα πληρώσουν αυξήσεις λόγω χαμηλής κατανάλωσης.
Η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ εξαπολύει μύδρους κατά του προέδρου της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλου μιλώντας για παραλείψεις, ευθύνες, ζημιές και σπατάλες. Η ΓΕΝΟΠ κατηγορεί επίσης τη διοίκηση της ΔΕΗ για πανάκριβες εισαγωγές οι οποίες ζημίωσαν την επιχείρηση και αμφισβητεί τα στοιχεία για τις αυξήσεις στα καύσιμα που χρησιμοποιεί η διοίκηση. Η «ενεργειακή φτώχεια»
Στο φλέγον θέμα του κοινωνικού τιμολογίου η ΔΕΗ θέλει να περιορίσει τον αριθμό καταναλωτών (φτωχά νοικοκυριά) που εξαιρούνται από τις γενικές αυξήσεις τιμολογίων. Μάλιστα επεξεργάζεται μαζί με τη ΡΑΕ σχετικό σχέδιο.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το «όριο ενεργειακής φτώχειας» που έθεσε η ΔΕΗ ήταν το ετήσιο εισόδημα ως 5.650 ευρώ, κάτι που φαίνεται να εξόργισε τον κ. Φώλια, ο οποίος θεωρεί το όριο πολύ χαμηλό. Η ΔΕΗ δεν έχει κάνει, πάντως, επίσημη τοποθέτηση για το θέμα και οι πληροφορίες προέρχονται από ανεπίσημες πηγές, ωστόσο στελέχη της υποστηρίζουν ότι « η επιχείρηση μόνο τόσο μπορεί να αντέξει ».
Με επιστολή του ήδη από τις 3 Απριλίου ο υπουργός Ανάπτυξης, απευθυνόμενος στη ΡΑΕ, και με κοινοποίηση στον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη ζήτησε να εκπονηθεί πρόγραμμα για την «ενεργειακή» ενίσχυση ομάδων του πληθυσμού που δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το ηλεκτρικό. Το πρόγραμμα αυτό κατά της «ενεργειακής φτώχειας» θα έπρεπε να περιλαμβάνει και τα άτομα με αναπηρία, καταλήγοντας στο «κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο» το οποίο θα μένει ανεπηρέαστο από τις αυξήσεις τιμολογίων. Μάλιστα αυτό θεωρείται απολύτως απαραίτητο, αφού από την 1η Ιανουαρίου οι αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ θα φθάσουν στο 9,5% μόνον από τη ρήτρα καυσίμου και τα δικαιώματα ρύπων, τον λεγόμενο «πράσινο φόρο».
Πρόσφατα, στις 28 Αυγούστου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Κ.Μουσουρούλης με αντίστοιχη επιστολή θέτει σαφώς τρία κριτήρια για να επιλεγούν οι καταναλωτές οι οποίοι δεν θα πληρώνουν αυξήσεις στο ρεύμα:
1. Ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από το αφορολόγητο όριο που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους.
2. Κατανάλωση κάτω από 800 Κιλοβατώρες την τετραμηνία.
3. Προστασία αυστηρά και μόνο της κύριας κατοικίας.
Η πρόταση Φώλια, η οποία αφορά περίπου 1,5-2 εκατ. νοικοκυριά (από τα 7 εκατ. του συνόλου των πελατών της ΔΕΗ) έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις προθέσεις της ΔΕΗ, η οποία φέρεται να θέλει να περιορίσει τους «φτωχούς» πελάτες στους 500.000 με τον εισοδηματικό περιορισμό των 5.650 ευρώ τον χρόνο.
Εντονη κριτική στον κ. Αθανασόπουλο ασκεί η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ με ανακοίνωσή της. Η ΓΕΝΟΠ αναρωτιέται γιατί το 2008 η ΔΕΗ δεν έχει συμπεριλάβει κονδύλι για αποζημίωση Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας και εκ των υστέρων χαρακτηρίζει το 9% (από το 14% συνολικά) της αύξησης στα τιμολόγια ως τέτοια παροχή προς τη ΔΕΗ.
Επίσης η ΓΕΝΟΠ αμφισβητεί ευθέως τους ισχυρισμούς της διοίκησης Αθανασόπουλου για σημαντική ευθύνη των αυξήσεων στα καύσιμα στις ζημιές που παρουσίασε η εταιρεία το α΄ εξάμηνο.
Η ομοσπονδία αναφέρει ότι, σύμφωνα με στοιχεία των ίδιων των υπηρεσιών της επιχείρησης « οι τιμές του μαζούτ στο ηπειρωτικό σύστημα αυξήθηκαν κατά 54,7% και όχι κατά 113%,ενώ η τιμή του μαζούτ για τα νησιά το πρώτο πεντάμηνο του 2008 παρουσίασε αύξηση 49,5% και όχι 113%. Στο πρώτο πεντάμηνο του 2008 η τιμή του ντίζελ αυξήθηκε κατά 26,1% αντί του 71% που αναφέρεται από τη διοίκηση ».
Προκύπτει συνεπώς από την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου επηρέασε το κόστος ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ κατά 42,1% και η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 23,2%. Ετσι, θα ήταν εύλογη η αύξηση κατά 10%-23%, όμως η αύξηση των αγορών εισαγόμενης ενέργειας από το δίκτυο κυμάνθηκε τουλάχιστον 15 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την εύλογη αύξηση. « Τη διαφορά την καρπώθηκαν κυρίως εισαγωγείς,επιβαρύνοντας τη ΔΕΗ έναντι του 2007 κατά 20 εκατ.ευρώ » τονίζει η ΓΕΝΟΠ στην ανακοίνωση.
Το πρώτο εξάμηνο του 2007 το ποσοστό αγορών από το δίκτυο ή εισαγωγών επί της ζήτησης είχε φθάσει στο 13,9%. Οι αυξημένες κατά 786 Γιγαβατώρες εισαγωγές της ΔΕΗ, που έγιναν το εξάμηνο του 2008, πραγματοποιήθηκαν με μέση τιμή κατά 9,78% υψηλότερη αυτής του 2007 και, με δεδομένα τα ελλείμματα σε δικαιώματα ρύπων, αποτέλεσαν την καλύτερη λύση για την κάλυψη της μειωμένης λιγνιτικής παραγωγής.
Οι συνδικαλιστές κατηγορούν τη διοίκηση για σπατάλες: « Με τη δημιουργία τριών θέσεων αναπληρωτών διευθυντών συμβούλων και δύο επιπλέον θέσεων γενικών διευθυντών, καθώς και θέσεων βοηθών γενικών διευθυντών,οι δαπάνες της κορυφής της διοικητικής ιεραρχίας της ΔΕΗ έχουν σημαντικά αυξηθεί. Η συγχώνευση αμοιβών διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου ΔΣ για να δειχθεί το αντίθετο γίνεται καθαρά για λόγους εντυπώσεων » αναφέρει η ανακοίνωση.
Στην αιτίαση της διοίκησης για μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στις μακροχρόνιες συντηρήσεις του 2008, η ΓΕΝΟΠ υπενθυμίζει ότι η συντήρηση μιας Μονάδας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, η οποία ήταν προγραμματισμένη το δεύτερο εξάμηνο του 2007, μετατέθηκε ύστερα από επίμονο αίτημα του ΔΕΣΜΗΕ στο β΄ εξάμηνο του 2008, προκειμένου να διατηρηθούν τα υδατικά αποθέματα. Υπενθυμίζει, επίσης, ότι τα λιγνιτικά αποθέματα επαρκούσαν στις 19 Μαΐου για τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου μόνο για δέκα ημέρες, στο Αμύνταιο για 20 ημέρες, στην Καρδιά για επτά ημέρες, στην Πτολεμαΐδα για 15 ημέρες και στη Μελίτη για δέκα ημέρες και φυσικά η διοίκηση δεν μπορούσε να περιμένει μεγαλύτερη λιγνιτική παραγωγή.
Για τη ρήτρα καυσίμου η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι ο τρόπος που θα επιδρά στα τιμολόγια πρέπει να αποφασισθεί και είναι σίγουρο ότι πλήρης κάλυψη δεν θα υπάρξει.
Πυρά κατά Δασκαλόπουλου
Παράλληλα, χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ άσκησε κριτική κατά του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλου για δήλωση του τελευταίου ο οποίος σημείωνε: «Θέλουμε να ανάβουμε τον διακόπτη και να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ρεύμα φθηνό σε μια αγορά που μας δίνει περισσότερες ευκαιρίες για επιλογή».
Ο κ. Αθανασόπουλος σχολίασε: « Ο κ.Δασκαλόπουλοςως πρόεδρος του ΣΕΒ γνωρίζει ότι για να μπορεί η ΔΕΗ να συνεχίζει τη δραστηριότητά της πρέπει να πουλάει σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος και αναμέναμε να συνηγορήσει υπέρ αυτής της λογικής,εκτός αν δεν θεωρεί τη ΔΕΗ εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο,με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό ». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι άλλοι προμηθευτές στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν δραστηριοποιούνται « διότι απλώς δεν τους συμφέρει αφού τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι γενικά χαμηλότερα από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ».
Αυξήσεις-«φωτιά» 9,5% ζητεί η ΔΕΗ
▅ Ο κ. Χρ. Φώλιας επιδιώκει να ισχύσει για περισσότερες κατηγορίες πληθυσμού το φθηνό «κοινωνικό τιμολόγιο», ενώ η ΔΕΗ θέλει να περιορίσει τον αριθμό ▅ Η πρόταση Φώλια αφορά 1,5-2 εκατ. νοικοκυριά, ενώ η ΔΕΗ θέλει να περιορίσει τους «φτωχούς» πελάτες της στους 500.000 ▅ Η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ κατηγορεί τον πρόεδρο της επιχείρησης κ. Αθανασόπουλο για παραλείψεις, ευθύνες, ζημιές και σπατάλες
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.