Ο Ταλάτ όμηρος της Αγκυρας

Υ στερα από τέσσερα χρόνια σιωπής ξανάρχισε, έστω και μετ΄ εμποδίων, ο διάλογος ανάμεσα στις δύο κοινότητες στην Κύπρο, με τον πρόεδρο κ. Δ. Χριστόφια να επιμένει ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Μόνο που ο κατοχικός ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φαίνεται ότι είχε άλλη άποψη και το απέδειξε, στην πρώτη κιόλας συνάντηση των δύο ηγετών την περασμένη Τετάρτη, αφού υπαναχώρησε απ΄ όσα είχε προηγουμένως συμφωνήσει με τον κ. Χριστόφια και παρουσίασε τις θέσεις του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας ως δικές του θέσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Υ στερα από τέσσερα χρόνια σιωπής ξανάρχισε, έστω και μετ΄ εμποδίων, ο διάλογος ανάμεσα στις δύο κοινότητες στην Κύπρο, με τον πρόεδρο κ. Δ. Χριστόφια να επιμένει ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Μόνο που ο κατοχικός ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φαίνεται ότι είχε άλλη άποψη και το απέδειξε, στην πρώτη κιόλας συνάντηση των δύο ηγετών την περασμένη Τετάρτη, αφού υπαναχώρησε απ΄ όσα είχε προηγουμένως συμφωνήσει με τον κ. Χριστόφια και παρουσίασε τις θέσεις του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας ως δικές του θέσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Ενθαρρυμένος προφανώς από τις εξελίξεις στον Καύκασο και ξεχνώντας ότι πλέον διαπραγματεύεται, παρουσία αντιπροσώπων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όχι μόνο ζήτησε «νέο συνεταιρισμό κρατών», στην ουσία δηλαδή δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών, αλλά προέβλεψε ότι λύση του Κυπριακού μπορεί να βρεθεί ως το τέλος του έτους, μέσα σε τρεις μήνες!

Ο πρόεδρος Χριστόφιας προσήλθε στις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση, προσφωνώντας μάλιστα τον συνομιλητή του «σύντροφε και φίλε» και το μόνο που του ζήτησε είναι να μην ακούει την Τουρκία και να προχωρήσουν μαζί σε αυτό που είχαν συμφωνήσει, δηλαδή η λύση του Κυπριακού να βασίζεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Οσον αφορά τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας ήταν σαφής, λέγοντας ότι όντως θα μπορούσε να εξευρεθεί λύση ως το τέλος του έτους, αν ο κ. Ταλάτ ακολουθούσε τις βασικές αρχές λύσης του προβλήματος που μαζί συμφώνησαν.

Αυτές οι υπαναχωρήσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη δεν αφήνουν πλέον καμία άλλη ερμηνεία στη Λευκωσία από το γεγονός ότι υπακούει πιστά στις εντολές του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Ακόμη και στο θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος Λιμνίτη ο κ. Ταλάτ συμφώνησε για να… διαφωνήσει λίγες ημέρες αργότερα. Το μυστήριο βεβαίως της διαφωνίας του λύθηκε λίγες ώρες αργότερα, όταν ο κατοχικός διοικητής της περιοχής δήλωσε ότι πρόκειται για στρατιωτική περιοχή.

Ο κύπριος πρόεδρος παρά ταύτα επιμένει στη συνέχιση του διαλόγου και στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης. Μέσα στους λίγους μήνες της προεδρίας του πέτυχε να ξαναρχίσει τον διάλογο, να ανοίξει το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, να συστήσει μεικτές επιτροπές εργασίας και να δημιουργήσει κλίμα εμπέδωσης εμπιστοσύνης. Επιπλέον, με συνεχείς επαφές με τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και με τη Βρετανία, πέτυχε να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Από τη Σουηδία όπου βρέθηκε ο πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε τον κ. Ταλάτ να πράττει αντί να ομιλεί και ανέφερε ότι μία από τις πολύ κρίσιμες και δύσκολες πτυχές του Κυπριακού είναι το περιουσιακό, αλλά και το ζήτημα των εγγυήσεων, στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν να παραμείνει η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη, να μπορεί δηλαδή επ΄ άπειρον να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ενισχυμένος από την προχθεσινή ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για πλήρη στήριξη των χειρισμών του στο εθνικό θέμα και χαράσσοντας τις «κόκκινες γραμμές» της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο πρόεδρος Χριστόφιας προσέρχεται στις 11 Σεπτεμβρίου, με συγκρατημένη αισιοδοξία, να διαπραγματευθεί και πάλι με τον κ. Ταλάτ, με πρώτο θέμα αυτό της διακυβέρνησης. Θα προηγηθεί η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Μ.Κυπριανού στην Αθήνα για συντονισμό των κινήσεων των δύο κυβερνήσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους διεθνείς οργανισμούς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.